Rasprava o Ustavu u Nišu: Ukinuti slobodno sudijsko uverenje

Rasprava o Ustavu u Nišu: Ukinuti slobodno sudijsko uverenje

Radni tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa predstavljen je na javnoj raspravi u niškoj Skupštini grada, a predlagači izmena - predstavnici Ministarstva pravde, naveli su da su u centru ustavnih promena "građani Srbije i njihovo pravo na nepristrasno i zakonito suđenje". U strukovnim udruženjima potpuno suprotan stav.

Izvor: N1

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Mirko Čikiriz rekao je da je značajan korak napravljen time što je radnim tekstom izmena Ustava ukinut trogodišnji probni mandat za sudije i što se izbor sudija izmešta iz Skupštine Srbije.  

"Više neće biti nikakvog političkog uticaja ni na izbor sudija ni izbor Visokog saveta sudstva i Visokog veća tužilaca", kazao je Čikiriz. 

Prema njegovim rečima, izmenom Ustava u Visokom savetu sudstva imaće faktički pet građanskih zaštitnika iz redova kvalifikovanih stručnjaka koji će voditi računa o zaštiti interesa građana.  

Prema Čikirizovim rečima, sve primedbe na izmene Ustava kao i odgovori Ministarstva pravde biće objavljeni po završetku javne rasprave tako da će javnost moći da ih vidi.

On je dodao da je Većina predloga ugrađena u ustavne izmene.  

"Očekujemo da čujemo još konkretnih predloga da bi dobili dobro i odgovorno pravosuđe. Mi do sada, čini nam se, nismo imali ni dobro ni odgovorno pravosuđe", rekao je Čikiriz.

Generalna sekretarka Udruženja prekrašajnih sudova Srbije Mirjana Nikolić kazala je da se stiče utisak da će nakon izmene Ustava pravosuđe biti manje nezavisno, odnosno zavisnije od izvršne i zakonodavne vlasti.

"Pre svega imamo primedbe na izbor Visokog saveta sudstva, na broj njegovih članova i na 'zlatan glas' koji se poverava samo jednoj strani. To se kosi s demokratskim načelima", izjavila je Nikolićeva.

Ona je kazala da Udruženje prekršajnih sudova ima primedbu na to što Pravosudna akademija treba da bude jedini put za izbor sudija, a pozdravlja ukidanje prvog izbora sudija.

Predstavnik Udruženja građana "Istina Tamarini zakoni" Branko Miladinović rekao je da se to udruženje zalaže za reformu pravosuđa i za to da se sudijama uvedu licence i da imaju odgovornost.

"Tražimo da se slobodno sudijsko uverenje, koje nigde u svetu ne postoji, ukine, jer sudije time prenebregavaju zakon, ustav i sudsku zakletvu", rekao je Miladinović i dodao da od Drugog svetskog rata u Srbiji nijedan tužilac nije odgovarao zbog pogrešnih odluka.  

Radni tekst izmena Ustava Srbije, kako je ovom prilikom rečeno, po okončanju javne rasprave biće upućen Venecijanskoj komisiji na razmatranje, a po dobijanju njenog mišljenja ići će se u dalju proceduru.

Ona podrazumeva usvajanje Ustavnog zakona u Skupštini Srbije, a zatim izglasavanje na referendumu.

POVEZANE VESTI

Komentari (56)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fraj

Nema govora o javnoj raspravi.Javna rasprave je blo u bivšoj Jugoslaviji,kada se o svakom važnom državnom pitanju diskutovalo i predlagalo u svkoj Mesnoj zajednici.Sda to čine otudjeni centri moći u vidu groznih stranaka,koje su gradjanima ukinule slobodu izržavanja i stavova.

strah i vlast

"pravo na nepristrasno i zakonito suđenje" je apsolutno nemoguće, kada sve predložene promene vode postavljanju partijskih sudija i tužilaca, jer "slobodno sudijsko uverenje" baš to znači. ako su strukovna udruženja i eminentni pravnici protiv toga, ko su onda ti koji predlažu ovako štetne promene sa dugoročnim posledicama?

Aleks

Nacelo "slobodnog sudijskog uverenja" znaci da sudija na osnovu svog slobodnog uverenja i logickog zakljucivanja ocenjuje koju ce cinjenicu i u kom obimu uzeti za istinitu a koju ce odbaciti kao spornu, pa tek onda na tako utvrdjene cinjenice primeniti odgovarajuci zakonski propis...to nije nacelo uz pomoc kojeg se zakon ili drugi propis tumaci kako mu se kome prohte! Naprednjaci prvo treba da nauce neke stvari, odnosno regularno zavrse neke fakultete, pa da onda organizuju javne rasprave na ovako osetljive teme.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Danas: EP šalje pisma Dačiću za što brži nastavak dijaloga vlasti i opozicije 09:38 h

09:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stepanović: EU shvatila da ne može da hvali režim koji je ukinuo višestranačje 09:31 h

09:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gak: Za sada se ne razmatra zatvaranje beogradskih vrtića 09:21 h

09:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savet Filološkog fakulteta: Opstrukcije prethodne dekanke 09:12 h

09:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Načelnik u KBC "Dragiša Mišović": Prenapregnuti smo maksimalno 08:46 h

08:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Irena Vujović preuzela dužnost od Gorana Trivana 08:32 h

08:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ujedinjeni protiv kovida: Ispunjeni uslovi da se proglasi vanredna situacija 08:27 h

08:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kon: Ne mogu ja izvan čitavog sistema 08:01 h

08:01 h  |  Vesti

loader