Struka: Amandmani na Ustav nepopravljivi, potreban nov tekst

Struka: Amandmani na Ustav nepopravljivi, potreban nov tekst

Predstavnici ključnih udruženja pravnika u Srbiji i predstavnici civinog sektora smatraju da amandmani na Ustav Srbije moraju biti povučeni i ponovo napisani. Oni su ponovili da predložene izmene ne doprinose depolitizaciji pravosuđa, već je ojačavaju, i zbog toga moraju hitno biti odbačeni.

Izvor: N1

Odustanite od politizacije pravosudja. To je poruka sa skupa o predloženim izmenama Ustava u delu o pravosuđu, koje su podigle veliku prašinu u javnosti. Sa jedne strane, Ministarstvo pravde i njeni činovnici, a sa druge struka – Društvo sudija Srbije, Udruženje sudija Srbije, više organizacija civilnog društva, ali i Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

"Ocena je saglasna svih učesnika u debati da je u jednom zanatskom, tehničkom smislu to urađeno na jednom izuzetno niskom nivou koji nam ne služi na čast, kaže Dragan Boljević iz Društva sudija Srbije.

"Bojim se da, ako to ne promenimo, da će tužilaštvo ostati zarobljeno u nekoj vrsti vremenske kapsule i da neće moći da odgovori zadacima koji se postavljaju pred njega", dodaje Goran Ilić iz Udruženja tužilaca Srbije.

Kontrolisana selekcija izbora sudija kroz pravosudnu akademiju, moguća manipulacija terminom "istaknuti pravnici" koji biraju sudije, a među kojima mogu biti i političari na vlasti pa i resorni ministar, mogućnost ministra pravde da inicira razrešenje, omogućavanje premeštanja sudija čime se otvara mogućnost njhovog disciplinovanja, položaj tužilaštva u celini, samo su deo primedbi struke.

Kažu da je tekst nepopravljiv i da mora biti napisan nov. Međutim, primećuju, Ustavni sud nije ni dotaknut izmenama, a te sudije biraju predsednik i parlament.

"Oni učestvuju u izboru, odnosno odlučivanju o žalbama kada dolazi do razrešenja sudija, prema tome i u tom delu su umešani, pored toga što odlučuju o samim presudama i imaju pravo da ih ponište", kaže Vida Petrović Škero iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Najviši predstavnik nemačka države u Srbiji, zemlje koja je preko svojih organizacija izuzetno angažovana na izradi i usklađivanju domaćih pravnih propisa sa evropskom praksom, uzdržan je na tvrdnje struke da dolazi do nove politizacije pravosuđa.

"Nemamo zvaničan stav u ovom trenutku, već ga odlažemo do trenutka kada vi završite vaše diskusije i dođete do finalnog teksta koji će biti posat Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope, koje će o tome dati svoje mišljenje", navodi nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman.

Ditman je dodao da je u toku živopisna debata i ponovio da je vladavina prava ključan kriterijum za dalje evrointegracije Srbije.

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Blagojčo

Pa, kada ste Onaj, najnoviji, onako Smandrljali Pred Izbore.

citalac

DNO DNA nazadni seseljoidi 90tih

niko

Ustav su vlasti do sada prilagođavajući svojim nenarodnim interesima upropastile da ga je nemoguće popravljati amandmanima. Potrebno je doneti nov ustav ili prepisati jedan dobar evropski ustav. Potpuna lustracija je neophodna. Vratiti suverenitet narodu kome i pripada.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Put do dijaloga Beograda i Prištine preko železničkog druma i avio leta? 19:14 h

19:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veliki broj građana i javnih ličnosti pridružio se inicijativi #DaSeVidiN1 19:13 h

19:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest "1 od 5 miliona" bez govornika, Dimović pozvao okupljene na strpljenje 19:01 h

19:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stanari jedne zgrade u Nišu žrtve spora investitora i banke 18:46 h

18:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antić: Pokret "Metla 2020" još nije doneo odluku da li će izaći na izbore 18:42 h

18:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen mladić u Aranđelovcu zbog ubistva iz 2015. godine 18:22 h

18:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Saobraćajna nesreća na Dorćolu, jedna osoba poginula 17:40 h

17:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kesić: Nije mi čudno da neko želi da je utuli, moramo da zapnemo #DaSeVidiN1 16:58 h

16:58 h  |  Vesti

loader