Hiber: Odbor za etiku sada nenadležan za doktorat Malog

Hiber: Odbor za etiku sada nenadležan za doktorat Malog

Hiber: Odbor za etiku sada nenadležan za doktorat Malog Izvor: N1

Predsednik Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu Dragor Hiber izjavio je da taj Odbor nije nadležan da reaguje u slučaju osporenog doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog dok ne bude doneta prvostepena odluka na Fakultetu organizacionih nauka (FON).

On je za "Danas" rekao da je Odbor drugostepeni organ i da odlučuje o žalbama protiv odluka komisije za profesionalnu etiku članica UB (fakulteta) ili kao prvostepeni organ "ako je prijava podneta protiv lica koje je poslovodni organ (dekan, rektor...)".  

"Dakle dok ne bude doneta prvostepena odluka i protiv nje ne bude izjavljena žalba u ovom i svakom drugom slučaju nema nadležnosti ovog odbora. Odbor ne može sam pokrenuti nijedan postupak", rekao je Hiber.  

Grupa profesora i istraživača pozvala je u februaru Etičku komisiju UB da pokrene postupak protiv mentora osporene disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog i članova Komisije pred kojom je Mali na FON branio rad.

Ta grupa zahteva da Etička komisija pokrene postupke protiv profesora FON Ondreja Jaška i Slađane Barjaktarević-Rakočević, kao i profesora Ekonomskog fakulteta Dragana Đuričina.  

Mali je 2013. godine na FON odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije".

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst profesora Raše Karapandže u kojem se navodi da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada.  

U zahtevu se traži i da se kandidatu Siniši Malom ne dodeli titula doktora nauka i da se ne izvrši njegova promocija u Rektoratu UB. 

Zahtev na sajtu potpisali su akedemici Dušan Teodorović, Bogdan Šolaja, Đorđe Šijački, profesor i autor teksta na sajtu Peščanik u kojem se prvi put osporava doktorat Siniše Malog, Raša Karapandža, bivša ministarka za telekomunikacije i profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandra Smiljanić, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, nekadašnji pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov i drugi.  

U izveštaju na sajtu Peščanika navodi se da je više od trećine rečenica u doktoratu Malog prepisano "od reči do reči" iz necitiranih izvora, a da se na više od 30 stranica nalazi tekst koji je potpuno ili natpolovično prepisan iz tuđih naučnih radova, doktorskih disertacija ili internet prezentacija istraživačkih izveštaja. 

Na sajtu se navodi i da "plagijat Siniše Malog" nije jedini takav slučaj i da je originalnost više doktorata dovedena u pitanje, a da grupa veruje da je problem još rasprostranjeniji.

POVEZANE VESTI

Komentari (32)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad-EU

Hiperprodukcija doktora nauka. Svemu su oduzeli smisao.

Nikola

Mene je sramota koliko im dobro ide.

gordan

Mora se raditi na reformi obrazovanja.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Crvena linija o istopolnim zajednicama i zakonskoj regulativi u regionu 17:56 h

17:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mogerini: Uprkos teškoćama, idemo ka pregovorima Srbije i Kosova 17:28 h

17:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ispitana dva pripadnika OVK - jedan kao osumnjičeni, jedan kao svedok 17:02 h

17:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ružić: Predrasuda je da se u Srbiji zakoni ne primenjuju adekvatno 15:51 h

15:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen zbog sumnje da je iz kuće u Svilajncu ukrao 56.000 evra 15:44 h

15:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Većina građana Kosova za nastavak dijaloga Prištine i Beograda 14:55 h

14:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DJB: Protesti će se osuti ako ih preuzmu političari i pritisak na SNS će nestati 14:26 h

14:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godišnji izveštaj za 2018: Sve ugroženija ljudska prava u Srbiji 14:07 h

14:07 h  |  Vesti

loader