I VSS kritikuje izmene Ustava, za Vladu sugestije dobrodošle

I VSS kritikuje izmene Ustava, za Vladu sugestije dobrodošle

Vlada i Ministarstvo pravde su pod sve većim pritiskom pravosudnih tela i strukovnih organizacija zbog predloženih amandmana na izmene Ustava u oblasti pravosuđa. Brojnim kritikama na predložena rešenja pridružio se i Visoki savet sudstva koji traži da se predlozi povuku iz javne rasprave i proces vrati na početak.

Izvor: N1

Da li će sudovi i sudije biti nezavisni, a građani imati zagarantovano pravo na nepristrasan sud ukoliko prođu predložene izmene Ustava? Neće - smatra Visoki savet sudstva i posle niza kritika i sugestija traži povlačenje radnog teksta. Jedna od zamerki je amandman kojim se menja broj članova VSS-a - sa sadašnjih 11 na deset, pet iz redovа sudijа i pet istаknutih prаvnikа koje birа Skupštinа. Upozoravaju i da, kada se na to doda "zlatni glas" predsednika VSS-a, odluke mogu biti donete bez ijednog glаsа člаnovа iz reda sudijа. 

"Stoga predlažemo da se u izradu novog inicijalnog predloga uključe predstavnici nauke (posebno iz oblasti ustavnog prava), da se novi radni tekst razmotri od strane Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa i tek potom organizuje javna rasprava, za koju treba predvideti više vremena, nego sada", kažu iz Visokog saveta sudstva.

I Vrhovni kasacioni sud je mišljenja da bi usvajanje predloženih amandana dovelo u pitanje vladavinu prava, ustavno načelo podele vlasti i omogućilo veći uticaj zakonodavne i izvršne na sudsku vlast.

Na kritike o pokušaju politizacije pravosuđa predlagač kratko odgovara da je u toku javna rasprava.

"Ukazujemo da je svaka kritika zainteresovane javnosti vrlo dobrodošla, ali ministarstvo poziva da se pored kritika daju konkretne sugestije i predlozi kako bi trebalo da izgledaju budući amandmani. Ministarstvo još jednom ukazuje da se bez pozitivnog stava Venecijanske komisije neće ići u dalju proceduru usvajanja", kažu iz Ministarstva pravde.

"Ne znam na koji način je kritika dobrodošla kada vidimo da oni nije davala nikakav rezultat ni u prethodnom takozvanom konsultativnom procesu. Kad ministarka pravde kaže da nije čula nikakav kontraargument za takva rešenja ja moram da je podsetim da je trebalo da pročita 50 strana materijala koje je Društvo sudija dostavilo avgusta prošle godine, jer smo se bavili upravo tim rešenjima i ukazivali da su ona jako poražavajuća za nezavisnost pravosuđa", kaže Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

Predsednica Vlade najavljuje učešće na okruglom stolu u Beogradu, ne bi li, kaže, dala temi na značaju i čula sugestije struke.

"I sigurna sam da će oni doći sa nekim dobrim predlozima i sigurna sam takođe da neće, na kraju krajeva, to proći ni Venecijansku komisiju, tako da za rezultat imamo veću kontrolu", kaže Ana Brnabić.

Amandmane je nemoguće popraviti, jednoglasna je stručna javnost koja se pita zašto Ministarstvo pravde ignoriše Nacionalnu strategiju reforme pravosuđa i Akcioni plan za poglavlje 23. A bez napretka na tom polju ni Srbija ne može dalje na svom evropskom putu.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Klara

Odlično je to što je ova bahatost vlasti ujedinila pravnike, i praktičare i teoretičare. Neće im proći ovoga puta baš zbog lošeg iskustva iz prethodne reforme. Podrška sudstvu.

Dr

Covek sam iz branse. Ponavljam oni samo hoce svoje sudije. Da li treba pomocno pitanje?

Draganče

Samo štrajk sudije spasava! Zaustavite rad, pa i onako sudovi služe kao poligon za maltretiranje protivnika velikog vodje, i oslobadjanje poslušnih kriminalaca! Imajte dostojansva i oduprite se nepravdi, kao onomad advokati!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić u UN: Nikada nećemo pristati na poniženja u rešavanju kosovskog pitanja 00:06 h

00:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

MSP Španije: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači zatražio da se ne objavljuju podaci iz dosijea Specijalnog suda 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Saobraćajna nezgoda na Zelenom vencu, autobus sam krenuo i udario u stub 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Džon Jovanović: Oduševljen sam potencijalom regiona, novo poglavlje u odnosima 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hoti: Zajednička sednica kosovske i albanske vlade odložena za 2. oktobar 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obezbeđenje pretilo ekipi TV N1, kompanija Aseko se izvinila 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Evropski sud za ljudska prava sledeća adresa za pretučene na protestima u Srbiji 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

loader