Jelinčić: Vlade moraju lepe reči da pretvore u stvarnost

Jelinčić: Vlade moraju lepe reči da pretvore u stvarnost

Jelinčić: Vlade moraju lepe reči da pretvore u stvarnost Izvor: N1

"Poseta Aleksandra Vučića Hrvatskoj mora da bude praćena i susretima premijera, jer ko će dati zadatke vladi i organima, ako ne oni, predsednici nemaju ovlašćenja da to urade. Ukoliko su dve strane bile iskrene, nadam se da ćemo videti posetu premijera i utvrđen kalendar rešavanja pitanja", kaže Jadranka Jelinčić iz Fondacije za otovoreno društvo.

Jadranka Jelinčić kaže da je dobro što je došlo do posete, koja pokazuje da Srbija i Hrvatska žele da unaprede odnose.

"Ne samo ekonomske, već i da reše politička pitanja, položaj manjina, sprovođenje sporazuma o sukcesiji, važno je da su dve zemlje razgovarale, jer Srbija može da očekuje ulazak u EU, a dosta toga može da nauči od Hrvatske".

Međutim, kako kaže, važno je šta će proizaći iz posete,odnosno, da li će posle toga uslediti akcija dve vlade, koje će, kako navodi, "lepe reči da pretvore u stvarnost".

"Uspešnost se može ceniti po tome da li će sada uslediti akcija obe vlade i drugih organa, jer samo tako, ako se oni budu redovno susretali, onda ćemo moći da kažemo da li je ova poseta bila neiskorišćena budućnost. Postojala potreba obe strane da do susreta dođe, da li je to izraz iskrene želje videćemo da li će posle toga da bude akcija vlada koje će ove lepe reči pretvoriti u stvarnost i da otvorena pitanja budu i rešena. O svim pitanjima se mora razgovarati bez obzira koliko bila teška".

Uoči posete, predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija i Hrvatska nemaju sukobe oko budućnosti, i predložio je moratorijum od šest meseci na rasprave o temama iz prošlosti.

"Ako razgovarate o nestalima, o povratku imovine izbeglicama, ukoliko razgovarate o utvrđivanju granica, ta pitanja potiču iz prošlosti, zato i mislim da stavljanje moratorijuma ili predstave da se o tome ne može razgovarati služi u druge svrhe, a ne pomaže onima koji to izgovaraju, jer to znači da je spremnost samo delimična. Ne govorimo samo o ekonomskom saradnji, moraju društva da se približe, ako se nastavi animozitet nisam sigurna da će ulaganja biti moguća".

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da poseta ne treba da bude glavna vest, već nešto što je savim normalno i očekivano.

"S obe strane su bile teške reči, dobro je što je došlo do posete, jedan tajmaut između varničenja, da se retorika spusti za dve oktave. Pravi rezultat bi bio poželjan, da je veća saradnja pokazana od strane vlade Hrvatske, da se izađe sa zajedničkom izjavom da će se intnzivirati rad zajedničkih komisija, to bi bila najbolja vest", kaže Popov.

On smatra da su za dogovor potrebne dve strane.

"Čudi me da je rok o granicama oročen na dve godine, ili da se dogovorimo oko arbitraže, mislim da Hrvatska strana nije za to, ako ne bude dogovora oni su za Međunarodni sud pravde, ali to može da se reši za nekoliko meseci", rekao je Popov.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

iVar

Ne britnite gospodjo Jadranka, ne znam kako je u HR, ali sto se nas tice ako je predsednik bio - kao da je bila i premijerka i svi clanovi vlade licno. U Srbiji se moc seli sa g. Vucicem bilo da je on na poziciji, PPV, premijer, predsenik ili direktor sahovskog kluba.

Dejan Č.

Slažem se sa gđom Jelinčić da Srbija može da na putu ka EU dosta može da nauči od Hrvatske. Hrvatskoj je progledalo kroz prste na mnoga poglavlja, i Brisel to danas mnogo košta. Ušla je u EU a da nije rešila granice ni sa jednim susedom (osim sa Italijom), nije sprovela do kraja poglavlje koje govori o nacionalnim manjinama, poglavlje o korupciji i pravosudnom sistemu nije ukorporirano u sistem, a tu su i prava LGBT zajednice koja su takođe veoma ugrožena. Srbija mora izbeći njihove greške, ne zbog toga da bismo mi pokazali kako smo jači ili sposobniji, već zbog nas samih, kako ne bi bilo manjkavosti u funkcionisanju moderne i evropske Srbije.

Jole

Bas tako, da ne ostane sve na demagogiji!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

360 stepeni o štrajku radnika Pošte 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesli Klark: Razumem animozitet prema NATO-u, ali interesi Srbije su na Zapadu 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojković: Država je okrenuta naopačke, najvažnija stvar - osloboditi građane 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija spremna da prihvati haške osuđenike uz međunarodni nadzor 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omladina EPP: Bojkot neodgovorni čin koji bi mogao da šteti demokratiji u Srbiji 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas u Evropskom parlamentu: Srbija - zemlja ucenjenih, prebijanih, a i hrabrih 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši kosovski poslanik Zarif Beriša dobio poziv Specijalnog tužioca iz Haga 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ađijus: Pravosnažna presuda Ratku Mladiću do kraja 2020. 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Vesti

loader