Prvi dan posete Vučića Zagrebu i razgovori sa zvaničnicima

Prvi dan posete Vučića Zagrebu i razgovori sa zvaničnicima

Prvi dan posete Vučića Zagrebu i razgovori sa zvaničnicima Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Hrvatskoj. Razgovarao je s hrvatskim državnim vrhom o otvorenim pitanjima. Prisustvovao je srpsko-hrvatskom privrednom forumu. Još je planiran obilazak lokalnih Srba u mestu Vrginmost u opštini Gvozd.

Glavne teme susreta bile su problem nestalih, pravosudna saradnja, granice, povratak imovine. Sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao je i o ratnoj odšteti, naveo je šef hrvatske vlade.

Poseta predsednika Srbije je počela svečanim dočekom u službenoj rezidenciji predsednice Hrvatske na Pantovčaku, susretom u četiri oka dvoje predsednika i bilateralnim sastankom zvaničnih delegacija.  

delegacije, srbija, hrvatska, zagreb Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Posle razgovora sa predsednicom, Vučić se sastao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Vučić i Plenković u zgradi hrvatske Vlade razgovarali su u četiri oka, a potom je razgovor nastavljen sa članovima delegacija uz radni ručak. Zatim je predsednik Srbije posetio Sabor.

Tokom popodneva predsednik Srbije i predsednica Hrvatske obratili su se učesnicima Hrvatsko-srpskog privrednog foruma u Hrvatskoj privrednoj komori u Zagrebu. Posetili su mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, a zatim i kardinala Bozanića.

Prvi dan posete je prošao i uz proteste, marš do ambasade Srbije i jedan manji verbalni incident s poslanikom MOST-a ispred Sabora.

Detalje posete čitajte u blogu UŽIVO:

21:30Ministri infrastruktura dve zemlje Zorana Mihajlović i Oleg Butković su saglasni da Srbija i Hrvatska zajednički zatraže novac Evropske unije za rekonstrukciju železničke pruge Zagreb-Beograd. Protokol o saradnji na tom projektu potpisaće u narednih deset, dogovorili su se.

21:05 - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski SPC Porfirije izjavio je da je oduševljen raspoloženjem i rečima odgovornosti koje su danas u Zagrebu uputili predsednici Hrvatske i Srbije, Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić.  

"Gledajući sva zbivanja danas moram reći da sam pre svega oduševljen vašim raspoloženjima i rečima koje ste oboje uputili hrvatskoj javnosti, a to su pre svega reči odgovornosti i brige za normalne odnose Srba i Hrvata, ovde i svugde", rekao je Porfirije u prostorijama Mitropolije zagrebačko-ljubljanske gde se susreo s dvoje predsednika, prenela je agencija Hina.  

On je rekao da su Srbi i Hrvati oduvek upućeni jedni na druge, ali i dodao da su vremena bila takva da su se udaljili. "Zato je ovaj iskorak, s jedne strane vas da pozovete gospodina Vučića, i s druge strane da vi napravite jedan zaista hrabar i odgovoran korak da dođete ovde, pre svega poziv na razumevanje, poziv na mir", rekao je mitropolit SPC predsednicima.  

Njima je predstavljena zbirka eseja polaznika šeste generacije Političke akademije Srpskog narodnog veća koji su pisali o svojim viđenjima glavnih problema Srba u Hrvatskoj, a potom je sledila rasprava zatvorena za javnost.

Aleksandar Vučić Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

20:57 - Predsednik Srbije posetio je, s predsednicom Hrvаtske, nаdbiskupа Zаgrebаčke nаdbiskupije kаrdinаlа Josipа Bozаnićа koji je pozdravio "hrabar iskorak" dvoje predsednika u poboljšаnju srpsko-hrvаtskih odnosа.  

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Vučić je rekаo dа Kаtoličkа crkvа u Hrvаtskoj može mnogo dа pomogne u zbližаvаnju dvа nаrodа i dve zemlje, kao i dа se nаdа dа će se u budućnosti više govoriti o onome što nаs spаjа, а ne o onome što nаs rаzdvаjа. 

Kаrdinаl Bozаnić je rekаo dа su odnosi Srbije i Hrvаtske ključni zа ovаj deo Evrope i dа podržаvа svаku vrstu dijаlogа koji te odnose može dа poboljšа, dodaje se u saopštenju.

19:40 - Protesti u Zagrebu, transparenti, marš do ambasade Srbije, skup ispred SNV... Pogledajte prilog N1 Zagreb.

18:30 - "Poseta Aleksandra Vučića Hrvatskoj mora da bude praćena i susretima premijera, jer ko će dati zadatke vladi i organima, ako ne oni, predsednici nemaju ovlašćenja da to urade. Ukoliko su dve strane bile iskrene, nadam se da ćemo videti posetu premijera i utvrđen kalendar rešavanja pitanja", kaže Jadranka Jelinčić iz Fondacije za otovoreno društvo.

18:20Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je pozvala srpske investitore da više ulažu u Hrvatsku. Navela je da su hrvatske firme su u Srbiju uložile gotovo 750 miliona evra, dok su srpska preduzeća Hrvatskoj "dala" 10 miliona evra.

18:00Predsednik Hrvatske privredne komore Luka Burilović naveo je da će sledećeg meseca ta institucija otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu i ustupiti prostorije srpskoj komori, kako bi imala svoje predstavništvo u Zagrebu.

17:46 - Vučić pozvao hrvatske građevinske firme u Beograd: "Imamo velike planove". Istakao je da će Srbija biti otvorenija za investitore iz te zemlje.

17:23 - Kolinda Grabar Kitarović rekla je da privrednici dve zemlje imaju zajednički interes da istraže poslovne prilike.

"Želim vrlo jasno da potvrditim predanost hrvatske države u izgradnji konstruktivnih odnosa između dveju država", rekla je predsednica Hrvatske.

17:00 - Vučić i Grabar Kitarović obraćaju se učesnicima Hrvatsko-srpskog privrednog foruma.

16:29 - Iako u zvaničnom protokolu nije bilo najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas popodne sastaće se sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem.

Tokom konfrencije za novinare, koja je održana nakon sastanka hrvatske predsednice i srpskog predsednika na Pantovčaku, Vučić je potvrdio da će se sastati i s kardinalom Bozanićem i da je za to dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve. Kako je naveo, cilj je da se radi na poboljšanju odnosa između dve crkve.

Hrvatski mediji navode da se nagađa da će Vučić s Bozanićem razgovarati o slučaju kardinala Alojzija Stepinca i mogućim planovima za dolazak pape Franje u Srbiju.

16:09 - Poslanik Mosta u Saboru Miro Bulj, neposredno pre nego što je srpski predsednik ušao u tu instituciju, upitao ga je kad će u Glinu, što je naljutilo Vučića, javlja reporter N1 Zagreb. Na to mu je Vučić odgovorio: "Da ne mislite da sam se uplašio vašeg dobacivanja, odgovoriću vam na šta hoćete, kad hoćete".

"Pre svega, on je trebalo da ode tom narodu i objasni im, jer on je bio glavni huškač u Šešeljevom pokretu. Trebalo se je da se izvini tim ljudima, jer je načinio veliko zlo srpskoj nacionalnoj manjini, a nakon toga i Hrvatskoj", rekao je Bulj.

Izvor: N1

16:05 -  Vučić je stigao u hrvatski Sabor gde se sastaje sa predsednikom Sabora Gordanom Jandorkovićem.

16:00 - Predsednik  Vučić naveo je da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o pravima manjina i temama od interesa za obe strane. "Razgovarao sam sa Plenkovićem о temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo, objavio je Vučič na Tviteru. On je novinarima ispred Sabora odgovorio i da je, između ostalog, razgovarao s Plenkovićem o ratnoj odšteti. Kratko je naveo da je od njega imao potpuno drugačiji stav.

15:50 - Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je da je sa srpskim predsednikom razgovarao o svim otvorenim pitanjima pa i o ratnoj odšteti.15.33 - Vučić se tokom susreta sa Plenkovićem upisao u Zlatnu knjigu:

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi između Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi iz Srbije tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", napisao je Vučić.

knjiga, Vučić, Zagreb Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

14.55 - Bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao je za N1 da je da su odnosi Srbije i Hrvatske temeljni za funkcionisanje regiona, i da su u vreme njegovog mandata bili neuporedivo bolji nego danas i tada nije bilo „histerije“.

14.08 - Evropska komisija je pozdravila posetu Vučića Hrvatskoj.

14.05 - Zagrebačka policija potvrdila je da je tokom protesta protiv posete Aleksandra Vučića na Trgu bana Jelačića jedna osoba privedena zbog "neprimerenog transparenta". S protesta na centralnom zagrebačkom trgu oko 1.000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobrodošao u Hrvatsku, i povicima "izdaja, izdaja" iskazali nezadovoljstvo njegovom posetom i zabranom protesta na Trgu sv. Marka.

13.57 - Premijer Hrvatske Andrej Plenković je dočekao Vučića u zgradi hrvatske vlade.

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

13.44 - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je nakon susreta sa Aleksandrom Vučićem da su odnosi Srbije i Hrvatske i dalje opterećeni prošlošću, ali da je njihova obaveza kao šefova država dveju zemalja da rešavaju sva pitanja koja ih razdvajaju.

13.28 - Predsednik Vučić izjavio je, nakon susreta sa predsednicom Hrvatske da će Srbija i Hrvatska morati da imaju bolje odnose u budućnosti. "Za budućnost naših naroda uradili smo dobar posao, kad je reč o budućnosti nemamo suprotstavljenje interese ni u jednom polju. Treba da budemo odgovorniji i ozbiljniji", poručio je Vučić.

kolinda grabar kitarović, vučić Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

12.44 - Urednik spoljne politike u nedeljniku NIN Zoran Preradović izjavio za N1 da bi poseta Vučića Hrvatskoj trebalo da "nadiđe bilateralni susret".

"Bez pristojnih odnosa Srbije i Hrvatske teško da možemo očekivati poboljšanje odnosa u regionu", ocenio je on.  

Zoran Preradović Izvor: N1

Prema njegovom mišljenju, dobrosusedske odnose čini "čitav niz malih koraka".

"Razumevanja, ostavljanja nekih stvari iza sebe, ali za neke stvari se ipak treba pogledati u oči", rekao je on.

12.20 - Odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm izjavio je, gostujući u specijalnom programu N1, da odnosi Beograda i Zagreba manje zavise od političkih susreta, već pre svega od ekonomskih odnosa, ali i kulturnih.

Filip Švarm Izvor: N1

On je rekao da ne očekuje izvinjenje Vučića tokom posete Zagrebu, a eventualni moratorijum na neke teme iz prošlosti ocenjuje kao "budalaštinu".

"Ne verujem da će se Vučić vraćati na pitanje 90-ih. U Hrvatskoj kao da i dalje žive u devedesetim, a kad pogledate Srbiju one kao da nikada nisu ni postojale", ocenio je on.

Švarm ističe da s obe strane postoje oni koji "potpaljuju" tenzije, a da se posle toga pojavljuju "velike zverke" pa se stvara slika kao da se odnosi sređuju.

12.15 - Učesnici protesta koji su u Zagrebu organizovala udruženja ratnih veterana i udovica, zbog posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića, došli su do Kamenitih vrata koja vode ka Markovom trgu gde je sedište vlade, ali ne pokušavaju da probiju zaštitnu ogradu koju je postavila policija već samo glasno negoduju i viču "Izdaja".

protest Zagreb Izvor: Tanjug / Hina, Damir Senčar

12.09 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne očekuje naročito velike rezultate posete predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu.

12.00 - Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je za N1 da je očekivala lično izvinjenje i kajanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom njegovog boravka u Hrvatskoj, zbog njegove prošlosti i izjava koje je ranije davao.

Aleksandar Vučić i Kolinda Granbbar Kitarović Izvor: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

10.45 - Počeo razgovor u četiri oka Vučića i Grabar Kitarović.

10.40 - Grabar Kitarović je dočekala Vučića ispred službene rezidencije, nakon čega su intonirane himne Srbije i Hrvatske.

Održana je ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti.

Aleksandar Vučić i Kolinda Granbbar Kitarović Izvor: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

10.37 - Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku izjavila je, gostujući u specijalnom programu N1 povodom posete Vučića Hrvatskoj, da je komunikacija na najvišem nivou prilika da se stavi rez na napetosti u odnosima Srbije i Hrvatske.

Aleksandra Joksimović Izvor: N1

Ona je rekla da je to način da se reše otvorena pitanja, ali da ne treba očekivati "epohalni zaokret".

Prema njenim rečima, odnosi Beograda i Zagreba su važni za ceo region.

10.23 - Predsednik Srbije stigao u zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj.

9.58 - Protest zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića neće se održati na Trgu svetog Marka, kako su organizatori hteli i najavili, jer je policija zabranila pristup Gornjem gradu. Umesto toga, protest se održava na Trgu bana Jelačića.9.35 - U Zagrebu su pojačane mere bezbednosti uoči dolaska predsednika Srbije, a duž trase kojom će prolaziti Vučić jutros su postavljene zastave Srbije.

zastave, srbija, hrvatska Izvor: N1

Zastave su postavljene u centru grada, kao i na trasi kojom će Vučić prolaziti.

9.32 - Direktor i glavni i odgovorni urednik novinske agencije FoNet Zoran Sekulić izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske odnosi od kojih zavisi sveukupna stabilnost u regionu.

"Njihov značaj prevazilazi bilateralne odnose dve zemlje", ocenio je Sekulić gostujući u Novom danu.

7.49 - Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da ne treba očekivati epohalne rezultate od posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu i poručio da bi Vučić trebalo da položi cveće civilnim žrtvama na Mirogoju.

Ivo Josipović Izvor: N1

7.45 - Drugog dana posete, u utorak Vučić će posetiti opštinu Gvozd, naselje Vrginmost i prisustvovati skupštini Srpskog narodnog veća u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, čime završava njegova poseta Hrvatskoj.  

Vučić je prvi predsednik Srbije koji dolazi u zvaničnu posetu Hrvatskoj od 2010. Do posete dolazi u jeku političkih napetosti i razmene oštrih reči s obe strane pre svega zbog nerešenih pitanja iz ratne prošlosti.  

Iz hrvatske Vlade nekoliko puta su ocenili da nije pravi trenutak za Vučićevu posetu, a čuli su se i zahtevi za njegovo izvinjenje zbog izjava iz ratnih '90-tih, dok su pojedina udruženja ratnih veterana i udovica za danas najavili protest.  

Uoči dolaska u Zagreb, predsednik Srbije je u intervjuu za hrvatski Globus rekao da Srbija i Hrvatska nemaju sukobe oko budućnosti i najavio da će predsednici Hrvatske predložiti moratorijum od šest meseci na rasprave o temama iz prošlosti.    

POVEZANE VESTI

Komentari (145)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miro Petrović

Mir, mir, mir, saradnja i budućnost. Potrebni su i Srbima i Hrvatima. Iskreno se nadam da se nikada prošlost ponoviti neće. Pozdravljam inicijativu predsjednica Kitarović, sve što nam je potrebno je mirna budućnost. To nema cenu.

Nenad

Sedi sa nadbiskupom i predsednicom Hrvatske a iznad stoji velika slika Stepinca..Samo to se na fotografijama koje se ovde objavljuju krije..

ANTE BAN

Ovaj posjet Vučića gledam samo kao samopromociju Kolinde, opetovano dokazivanje njezina egoizma, egocentričnosti, samohvalisanje, a sve u funkciji osvajanja drugog mandata! Ona pomaže mladjahnome četničkom vojvodi da dobije izbore u Beogradu, a Vučko njoj bodove na vanjsko-političkom planu. Ipak- rekao bih da je Kolinda ispala veliki gubitnik; od dočeka i ceremonije napravila spektakl, a REZULTATI; pokretanje privredne suradnje sa par projekata, a za najvažnije sporove; ČISTA NULA!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Delić: Situacija u Kragujevcu izuzetno nestabilna sa trendom daljeg pogoršanja 14:10 h

14:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Švarm o mogućem dijalogu: Biće ustupaka, kozmetike, pravih izbornih uslova - ne 13:51 h

13:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bolnica za neurologiju KBC Zemun ponovo u kovid sistemu 13:44 h

13:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Većina građana Srbije na predsedničke izbore u SAD gleda kroz prizmu Kosova 13:35 h

13:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović razgovarala sa ambasadorima EU o nastavku pristupnih pregovora 13:24 h

13:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi ministar odbrane posetio Generalštab Vojske Srbije 13:10 h

13:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Čačku, Gornjem Milanovcu i Ivanjici 16 novih slučajeva koronavirusa 13:06 h

13:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen Novopazarac zbog sumnje da je falsifikovao novac 12:28 h

12:28 h  |  Vesti

loader