Grupa za slobodu medija i UNS: Vlada mora da smeni Gajovića

Grupa za slobodu medija i UNS: Vlada mora da smeni Gajovića

Grupa za slobodu medija i UNS: Vlada mora da smeni Gajovića Izvor: Shutterstock
(ilustracija)

Grupa za slobodu medija smatra da Vlada Srbije mora da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića.

Nakon izjava koje sa najodgovornije državne funkcije otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja, ne vidimo kako gospodin Gajović može da nastavi da obavlja svoju funkciju, naveli su u saopštenju.

"Aleksandar Gajović je bez ikakvih dokaza sugerisao da predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdinović organizuje pretnje protiv samog sebe na društvenim mrežama. Koleginici Tamari Skrozi je savetovao da se sama zaštiti od neetičkih i nezakonitih napada TV Pink pošto tako nešto, ustvrdio je, ne spada u ingerencije njegovog ministarstva. Zatim je i izrazio želju da sasluša siledžije koje su napale kolegu Nikolu Radišića pre nego što osudi napad. Pored ovih bezobzirnih i veoma opasnih stavova, nespojivih sa njegovom funkcijom, demokratijom i dvadeset prvim vekom, Gajović je pokazao i izrazito odsustvo znanja o novinarstvu i medijima, posebno novim za koje je rekao da se "time ne bavi". To bi u normalnoj zemlji bilo neprihvatljivo za bilo kog državnog funkcionera, a kamoli državnog sekretara za medije, kao i više nego dovoljan razlog za prestanak funkcije", saopštili su.

Grupa za slobodu medija traži od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara i smene gospodina Gajovića pre nego što svojim štetnim stavovima i očiglednom nekompetentnošću napravi nepopravljivu štetu.

Dijalog između novinara i vlade Srbije, za koji je premijerka Brnabić više puta izrazila spremnost, teško je izvodljiv u svetlu ovakvih, neodgovornih, zlonamernih i nekompetentnih izjava državnog sekretara za medije, naveli su.

Grupa za slobodu medija podseća da sve međunarodne organizacije za nadzor slobode izražavanja i medija, pa i Evropska komisija u svojim izveštajima o napretku Srbije prema članstvu u EU naglašavaju mnoge i velike probleme u ovoj oblasti.

U atmosferi neprekidnih relativizacija napada, pretnji, pritisaka i otvorenih etiketiranja novinara od strane državnih funkcionera i tako neprihvatljiv broj takvih incidenata u 2015. godini (57), sledeće porastao na 69, zatim u prošloj na 92, a da ih je u 2018, za manje od dva meseca već bilo 11, podsećaju.

Kako su zaključili, u takvoj situaciji, jednostavno je pogubno da za državnog sekretara za medije imamo osobu koja se, zarad politikantskih spekulacija, igra bezbednošću naših kolega.

UNS: Gajović dokazao da je nedostojan funkcije

Udruženje novinara Srbije UNS Izvor: Ilustracija

Smenu Gajovića zatražilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je ocenilo da je "Gajović u nizu javnih nastupa dokazao da je potpuno nekompetentan u oblasti slobode govora, kao i da je nedostojan državne funkcije koju obavlja”.

UNS je posetio na intervju Gajovića za Radio Slobodna Evropa u kojem je rekao da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije nema ingerencije da osuđuje napade na novinare.

Na pitanje o pretnjama koje je prijavio novinar N1 Nikola Radišić, Gajović je tada rekao da njega, "ukoliko je bilo napada", najviše interesuje ono što bi "pravog novinara i prave redakcije" zanimalo, a to je verzija policije i napadača.

UNS je ocenio da je Gajović doveo u sumnju i druge napade na novinare pitanjem - "da li je prijava napada na novinara kada se dva novinara potuku u kafani, što se inače vrlo često događa" i podsetili da je komentarišući pretnje smrću predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću izneo tvrdnju da se radi o čoveku koji "nema dobre namere".

"UNS ukazuje da nije zadatak države i javnih funkcionera da procenjuju ko ima dobre i loše namere već da svim novinarima i medijima osiguraju bezbedno okruženje", navelo je to medijsko udruženje.

Podsetili su da se iz Radne grupe za izradu Medijske strategije povukla, povukla predstavnica UNS-a Ljiljana Smajlović kada je Gajović imenovan na mesto državnog sekretara, zbog njegovih izjava da "žene ne treba birati za predsednice i da muškarac mora da vodi kuću jer se žene nisu dokazale na važnim državnim poslovima".

POVEZANE VESTI

Komentari (31)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Logican redosled

Smeniti prvo ministra Vukosavljevica, pa Gajovica,pa rapustiti komisiju za izradu medijske strategije i poceti sve iz pocetka.

Prof. dr sc. med. Kadzija Manojle

SNS = licemerje, bahatost, podanistvo, servilnost, idolopoklonstvo/kult licnosti, zloupotreba svega i svacega od strane drzavnih organa...

Jr

Šta je to pogrešno rekao državni sekretar Gajović? Pretnje nisu u njegovoj nadležnosti. Da treba saslušati i drugu stranu? Da li ga treba smeniti zato što je izneo svoje mišljenje u atmosferi stalnih lažnih vesti i pristrasnosti? Da li je tzv. Grupa za slobodu medija osudila tzv. Nacrt zakona o "rodnoj" ravnopravnosti? Da li je osudila pravo nasilnih i ekstremnih tzv. nevladinih organizacija da parniče protiv medija i građana u tuđem interesu? Najvažnije - da li će osuditi rad tzv. Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i podnošenje krivične prijave protiv Ace Lukasa što je očigledna zloupotreba prava i teško kršenje slobode govora? Da li odgovori na sva ova pitanja pokazuju zlobu, pristrasnost i ideološku ostrašćenost ovih "nevladinih" medija koji rade po istom šablonu kao tzv. nevladine organizacije. Objavite ako vam je dozvoljeno...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Majić i Komlen Nikolić saglasni o pritiscima na pravosuđe, ali ne i o "Krušiku" 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bivši komandant OVK Nehat Baša dobio poziv iz Haga 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brankica Stanković: Nije reč o aferama vlasti, već o činjenicama 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lutovac se sastao s obe grupe omladine, kaže da će razmotriti sve činjenice 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uginula Dobrila, ženka beloglavog supa iz Specijalnog rezervata Uvac 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Završena nova zgrada RTV-a, ali ne zna se čija je obaveza da je opremi 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počela rekonstrukcija Кlinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U toku dijalog sa Gradom Beogradom o vremenu za dostavu robe 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Vesti

loader