Danas: Vlada Grčke traži od Srbije da menja zakon

Danas: Vlada Grčke traži od Srbije da menja zakon

Danas: Vlada Grčke traži od Srbije da menja zakon Izvor: N1

Vlada Grčke zatražila je od vlasti u Srbiji da izmeni zakone koji se odnose na izvoz neopasnog otpada u druge zemlje jer se postojećim, koji je prošle godine promenjen, krše pravila slobodne trgovine, a samim tim i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, piše Danas.

U dopisu koji je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke naslovilo "non paper", što znači da se radi o nezvaničnom dokumentu, a koji je osim našem MSP upućen i na adresu Ministarstva za zaštitu životne sredine navodi se, između ostalog, da je u Srbiji "od maja 2017. došlo do izmena relevantne zakonske regulative, i to ne jednom", i to tako što je "postupak izdavanja dozvola za izvoz neopasnog otpada učinilo potpuno nasumičnim, ili čak dovelo do zastoja u izdavanju dozvola, a time i praktično onemogućeno izdavanje novih dozvola za izvoz".

U grčkom MSP izražavaju bojazan da je "donošenje takve odluke zasnovano na protekcionizmu" te da se novouvedenim merama krše principi slobodnog tržišta.

"Nova regulativa može dovesti i do ozbiljnih ograničenja u spoljnoj trgovini, što smatramo da je u direktnom sukobu sa međunarodnom legislativom i propisima EU koji se primenjuju u Srbiji", navodi se u ovom dokumentu u koji je Danas imao uvid.

Grčko MSP podseća u ovom dopisu da SSP propisuje zabranu bilo kakvih količinskih ograničenja na izvoz kao i mera koje imaju isto dejstvo po stupanju na snagu Sporazuma.

Od velike važnosti je da se zakonska regulativa koja se odnosi na utvrđivanje kriterijuma i postupka za izdavanje dozvole za izvoz neopasnog otpada ponovo izmeni na način koji će omogućiti budući promet neopasnog otpada, ističe se, između ostalog, u ovom dokumentu.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine tokom jučerašnjeg dana Danas nije dobio odgovore na pitanje zbog čega je prošle godine zakonska regulativa menjana, kao i da li Srbija time, kako to tvrdi grčko ministarstvo, krši Sporazum i ugrožava slobodnu trgovinu.

Naime, ovo ministarstvo je prošle godine u dva navrata menjalo Pravilnik o sadržini dokumentacije koja se podnosi uz zahtev za izdavanje dozvole za uvoz, izvoz i tranzit otpada. Najpre su u maju usvojene izmene ovog pravilnika sa šest članova, koji uvodi dodatnu dokumentaciju.

Naknadno, tokom leta, Pravilnik je još jednom promenjen, a Ministarstvo uvodi odredbu kojom je njima "na osnovu prikupljenih i podnetih podataka i dokumentacije za izvoz otpada" ostavljeno da utvrde da li, pre nego što ode za izvoz, "ima tehničkih pogodnosti, neophodnih mogućnosti i kapaciteta za ponovno iskorišćenje otpada u Republici Srbiji na ekološki ispravan i efikasan način".

Dozvole, potvrde i dokaze koje je kao obavezne uvela prvim majskim izmenama Pravilnika, Ministarstvo je kasnije, u novoj reviziji dokumenta, izbacilo, navodi list Danas.

Tagovi:

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

BB

Συνωμοσιες-:)! Επιτηιδες κανουν-:)!

crni domino

He, nasla Grcka da trguje sa Vucicem i njegovim kocijasima...

Todor iz Zemuna

Vidi ti Grka! A kao neka "braca". Samo ne znam je su li po ocu ili po materi!?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Šreder: Realno da Srbija do 2025. uđe u EU 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Naprednjaci organizovali skup o prevenciji gripa u Nišu 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Nećemo izaći ni na redovne izbore ako se ništa ne promeni do tada 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj o razgraničenju: Etnička podela nije realan scenario 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija ne menja poziciju prema Venecueli, i Šešelj tu da pomogne 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvi okrugli sto o Medijskoj strategiji, struka kaže - spisak lepih želja 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj Bitići: Pitanja o izručenju Gurija, predsednik poručio - ne bez dokaza 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Oksfordu se školuje 25 studenata iz Srbije, šta država može da im ponudi? 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

loader