Orlović: Stranke pribegle maniru "kićenja" javnim ličnostima

Orlović: Stranke pribegle maniru "kićenja" javnim ličnostima

Orlović: Stranke pribegle maniru "kićenja" javnim ličnostima Izvor: N1

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović kaže da je većina stranaka za beogradske izbore u nazivu svojih lista stavila lidera stranke ili kandidata za gradonačelnika i na osnovu toga planira da pridobije više birača. Ocenjuje i da je loše što opozicija nije mogla da se dogovori oko jednog kandidata i što na izbore ide u više kolona.

"Čak sedam izbornih lista ima u svom imenu lidera stranke ili kandidata za gradonačelnika. To ime simbolizuje program, a percepcija birača je prepoznavanje...Većina stranaka je pribegla maniru da svoje liste okiti javnim i popularnim ličnostima", rekao je Orlović u Danu uživo.

Dodaje da je očigledno da je vladajuća SNS iskoristila ugled jako popularnog lidera.

Orlović smatra da je loša okolnost za stranke opozicije što će na beogradske izbore izaći u više kolona. To, kako kaže, zbunjuje birače.

Iako je delovalo da se kampanja vodi 'za' i 'protiv' Vučića, opozicija dosta snage rasipa i na međusobna trvenja, kaže Orlović.

"Opozicija je, na žalost, izašla na više lista, samo nekadašnji DS na četiri liste. Sve to govori o jednoj disperziji glasova i nemogućnosti opozicije da izađe zajedno na ove izbore", dodao je.

Prema njegovim rečima, opozicija je u težoj poziciji, jer "vodi dve bitke" - jednu prema vlasti, a drugu, prema drugim strankama opozicije.

"Na izborima je svaki glas važan i treba imati u vidu da opozivija nastupa u više kolona. Neke od njih neće uspeti da pređu cenzus, a to znači veliki broj bačenih glasova, koji će verovatno ići u korist vladajućoj koaliciji", kaže Orlović.

Govoreći o tome kako se za sada vode kampanje, profesor FPN-a kaže da nema nekih novina.

"Nema nekih novina u odnosu na standardna vođenja kampanja. To znači da su svi mediji u funkciji kampanje, da ima elemenata negativne kampanje, veće aktivnosti na društvenim mrežama, što zbog toga jer neko nema pristup klasičnim medijima, što zbog trenda", ocenio je Orlović.

Metro najveći "investicioni zalogaj"

S druge strane, kako kaže, kada je reč o sadržajima, na neki način je kampanja donela "presek stvari" - šta je urađeno, a šta nije, i šta se planira da se uradi.

"Očigledno je metro najveći investicioni zalogaj, a imamo i ogromne kilometre bez vode, puteva i kanalizacije, ko i obećanja o besplatnim udžbenicima, novim školama itd", rekao je Orlović.

Prema njegovim rečima, svi se ponašaju standarno, a neki akteri vode i simpatičnu kampanju, poput Bastaća. "Ali, u principu, sve je u relaciji već viđenih kampanja", kaže gost N1.

Medije sa nacionalnom frekvencijom ne treba zloupotrebljavati u svrhu negativne kampanje, smatra profesor Orlović

 Orlović kaže i da postoji potreba za većom zastupljenošću opozicije u medijima.

"Nema sumnje da su mediji posrednici u prenošenju poruka. Nema sumnje da je potrebno zadovoljiti kriterijume da svako treba da bude predstavljen u tim medijima. Imali smo nekoliko inicijativa za ujednačenost pravila i ravnopravno predstavljanje u medijima, kao što je bio protestni skup ispred RTS-a", rekao je Orlović.

Naglasio je da medije sa nacionalnom frekvencijom ne treba zloupotrebljavati za negativnu kampanju.

Na pitanje da li misli da će se kampanja u naredne tri nedelje "zaoštriti", Orlović kaže:

"Mislim da nisu svi kandidati izašli sa svim adutima. Većina stvari se ostavlja za kraj kampanje. Negativna kampanja je bila prisutna i ranije, a biće je i do kraja - letaka, negativnih kampanja u medijima, na društvenim mrežama...I to je jako loše. Naravno, ne menja stvari ta činjenica da se radi o gradskim izborima, jer se sve reflektuje na društvo u celini", rekao je Orlović.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

slobodna RTS = uslov demokratije

Nema demokratije i vladavine prava , dok se RTS ne oslobodi od sile mraka koja iz senke upravlja RTS-om od osnivanja. RTS će postati slobodan, tek kada na RTS svakodnevno vidimo i čujemo sve važnije političare, i budu organizovane političke emisije sa predstavnicima stranaka , a ne sa tzv analitičarima !!

vladimir

Kampanja kao i svaka druga, e sad neke ličnosti imaju bolju a neke goru reputaciju. To će i izbori pokazati.

Aleksandar Janković

Opozicija je na ovim izborima "pomešala lončiće". Činjenica je da je opozicija u težoj poziciji, budući da "vodi dve bitke" - jednu prema vlasti, a drugu prema drugim strankama opozicije. Takvu dezorganizujuću poziciju upotpunjuje i činjenica da opozicija vodi i kampanju koja se može okarakterisati kao borba protiv Vučića, što suštinski obesmišljava sadržaj ponude koju građani na ovim izborima očekuju.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

AKS: Nezakonita brutalnost policije prema građanima na demonstracijama 12:23 h

12:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milutin Jeličić Jutka stigao u sud u Kruševcu 12:14 h

12:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

NDMBGD: Peticiju za odbranu Košutnjaka potpisalo 25.000 građana 12:11 h

12:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Teška noć u Novom Pazaru - 10 osoba preminulo, nove mere u Beogradu 12:01 h

12:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: Specijalni rat protiv Vojske i države Srbije vodi se lažnim vestima 11:36 h

11:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počeo video samit Beograda i Prištine u Parizu 11:29 h

11:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Svaki dan demonstracija će doći na naplatu 11:18 h

11:18 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SZS: Režim huliganima dao slobodno veče 10:52 h

10:52 h  |  Vesti

loader