Fabrici: Važne su reforme, 2025. je maltene sutra

Fabrici: Važne su reforme, 2025. je maltene sutra

Fabrici: Važne su reforme, 2025. je maltene sutra Izvor: N1

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je gostujući u Novom danu da nova Strategija za Zapadni Balkan prvi put ukazuje da postoji kredibilna perspektiva proširenja, kao i da te zemlje treba da budu fokusirane na ispunjenje reformi i svih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni.

"Ono što se desilo juče je veoma važna politička inicijativa predsednika Junkera i celokupne Evropske komisije. On je 2014. godine izjavio da nijedna zemlja još nije spremna da uđe u EU, tako da je najvažnije fokusirati se na ono što je juče rečeno", smatra Fabrici.

Dodaje da je Strategija dokument koji ima velike političke implikacije i mnogo inicijativa, te da su to dobre vesti za Evropu, kao i da se Evropa vratila u politički prostor.

"Menja se činjenica da prvi put postoji kredibilna perspektiva proširenja, na primer Srbija i Crna Gora, koje su dve zemlje koje su već otvorile pregovore o pristupanju sa EU, postoji implikacija da do 2025. godine imaju šanse da uđu u EU. Strategija je predstavila korake kako da se stigne do proširenja, ali te zemlje treba da budu fokusirane na ispunjenje reformi i svih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni", kaže on.

Kaže da se Evropska unija zasniva na konceptu odgovornosti i solidarnosti, kao i da je zamisao da ako želite da uđete u EU, morate da reformišete svoje društvo.

"Srbija je već počela pregovore 2014. godine, tako da je već u procesu, brojne reforme su završene, druge će biti, na Srbiji je kao zemlji u celini da bude opredeljena za reforme. Na kraju, takođe, postoji i taj element normalizacije odnosa sa Prištinom, što je ključan element u tom procesu", rekao je Fabrici.

Dodaje da se očekuje puna normalizacija odnosa, prema formuli i strategiji, kao i obavezujući sporazum koji dovodi do normalizacije. Kaže da i Kosovo i Srbija moraju da pristanu na taj dogovor, na njima je da definišu sadržaj tog sporazuma.

"Nije na meni da kažem suštinu sporazuma, Han je rekao da je prerano definisati sadržaj, postoji potreba da se brzo ide, na Beogradu i Prištini je da definišu sadržaj tog sporazuma, a mi smo tu da pomažemo", rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

"Vladavina prava ključan element onoga što čini članicu EU"

"To je važan koncept, povezan sa tim kako društvo i demokratija funkcionišu. Potrebno je da celo društvo stoji iza vas, a važno je da vladavina prava bude u centru tog opredeljenja", kaže Fabrici.

Ističe da je u piranju paket reformi, da treba da se donesu zakoni, kao i da se sprovedu.

"Taj proces nije samo formalan, već istinski stvaran, zakoni se usvajaju u korist građana Srbije, a ne zato što mi tako kažemo u EU", rekao je gost Novog dana.

"Poglavlja moraju da se otvaraju"

"Sastavljamo periodičan izveštaj o stanju procesa pristupanja, u aprilu ćemo objaviti nešto preciznije indikacije, radimo na tome. Objavićemo svoj redovni izveštaj gde će jedan deo biti posvećen slobodi medija i slobodi izražavanja", kaže on.

Dodaje da je pristupanje EU proces koji mora da se odvija.

"Moramo da otvorimo i zatvorimo 35 poglavlja, to je vrlo složen proces. Poglavlja moraju da se otvaraju, važno je imati kvalitetne reforme i ukoliko je 2025. godina realističan datum, to mora da ide brzo, jer 2025. je maltene sutra", kaže Fabrici.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu:

POVEZANE VESTI

Komentari (21)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pravnik

sta to gradjani Srbije dobijjaju ulaskom u EU? Jel čuo neko da Slovenački Merkator ili Hrvatski Konzum otvorio radnju u Nemačkoj, Holandiji,Španiji, Francuskoj? Kažu lakše će mo da izvozimo,ja kažem paz da nije,pošto u EU ako ne zadovoljavaš visoke kriterijume proizvodnje ne možeš ni žvaku da izvezeš. Kažu lakše se putuje,opet laž. Možeš da ideš gde oćeš ali džabe kad 80% ljudi u provinciji nema para da ode do Beograda.

ТУТА БУГАРИН

Malo morgen! Jel to?

Yugo

Bolje nikad.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Šreder: Realno da Srbija do 2025. uđe u EU 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Naprednjaci organizovali skup o prevenciji gripa u Nišu 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Nećemo izaći ni na redovne izbore ako se ništa ne promeni do tada 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj o razgraničenju: Etnička podela nije realan scenario 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija ne menja poziciju prema Venecueli, i Šešelj tu da pomogne 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvi okrugli sto o Medijskoj strategiji, struka kaže - spisak lepih želja 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj Bitići: Pitanja o izručenju Gurija, predsednik poručio - ne bez dokaza 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Oksfordu se školuje 25 studenata iz Srbije, šta država može da im ponudi? 19.02.2019.

19.02.2019.  |  Vesti

loader