Gosti N1: Raspirivanje atmosfere straha u medijima i sudstvu

Gosti N1: Raspirivanje atmosfere straha u medijima i sudstvu

Gosti N1: Raspirivanje atmosfere straha u medijima i sudstvu Izvor: N1

U Srbiji je postalo popularno tužiti medije ili novinare i to je poslednjih par godina sve više izraženo, jer se naše političke elite deklarativno opredeljuju za demokratstske standarde, ali njih to ne zanima, ocenio je profesor FPN Rade Veljanovski. Sudija Apelacionog suda Omer Hadžiomerović to je nazvao "nedostatkom političke kulture".

"Sistem vrednosti zahteva kulturu koja nije izgrađena, da li ja shvatam kao političar šta je moja uloga u društvu, a to je da ispravljam sistemske greške. Nizak je nivo političke kulture, pa imate takve reakcije", kazao je Hadžiomerović u emisiji N1 direktno, i dodao da nosioci javnih funkcija i državni funcioneri "moraju da trpe svakojaku kritiku".

Kako je rekao, nije problem podnošenje tužbi, jer svako može da ih podnese, već je bitno da li će "neko presuditi na pravi način ili će doneti odluku koja nije u skladu sa pravom", a opasno je kada novinari i društvo imaju utisak da je to nije tako.

"Sud treba da bude nezavisan, ali potrebno je i da se to vidi, da svako vidi da je sud nezavisan. Opasno da se javlja ta dilema, a pogotovo je opasno ako je to tako", kazao je.

hadžiomerović Izvor: N1

Veljanovski upozorava da posledica povećanog broja procesa protiv medija definitivno kao posledicu ima smanjenje problematizovanja u medijima tema koje su od interesa za javnost, koje javnost ima pravo da sazna.

Kod novinara se rađa autocentzura, dodaje Veljanovski, i mediji koji "više talasaju", bave se problematičnim firmama i političarima se suočavaju sa sankcijama, povlače se reklame, ostaju bez prihoda, pa mediji ne mogu da opstanu.

"A posledica da se posle smene vlasti smenjuju novinari i urednici to je apsurdno, to ne bi smelo da se desi u iole demokratskoj zemlji", rekao je ocenjujući da je to "najopasnije".

Hadžiomerović ocenjuje da postoje mehanizmi pritisaka na medije i sudstvo i da oni nisu direktni, kao i da "politika stalno nalazi nove mehanizme" pritisaka.

Govoreći o dužini sudskih procesa protiv medija, Hadžiomerović je rekao da su nekada i same sudske procedure takve da mogu trajati dugo ili kratko, ali da ako se suviše često dešava da se pojedini procesi odugovlače ili se brzo donose presude - "to govori da nešto nije u redu".

"Važna je društvena kontrola, da novinari slobodno i nezavisno izveštavaju o tome što se dešava u sudstvu, da funkcijom pomažu jedni drugima, sudovi da pruže sigurnost novinarima, da ako rade savesno posao neće snositi posledice", kazao je.

"Sadašnja vlast misli da je svemoguća i ne zna da ima ograničenja"

Povodom komentara presuda koje funkcione iznose u javnosti, Veljanovski ocenjuje da očigledno "naša sadašnja vlast misli daje svemoguća i ne zna da ima ograničenja".

"Sudska vlast i mediji imaju prava da kritički posmatraju rad svih državnih organa i funkcionera i to sve treba da bude doprinos demokratizaciji odnosa. Ako se funkcioneri tako ponašaju doprinose atmosferi straha i ona je obuhvatila i novinare i sudstvo u velikoj meri. Imamo raspirivanje atmosfere straha, ljudi sve teže rade svoj posao. Pogotovo u ove dve oblasti. To sasvim sigurno nije dobro", rekao je on.

veljanovski Izvor: N1

Hadžiomerović se složio da su takvi komentari funkcionera opasni.

"Ne ulazeći u to da li je postojala zla namera, političar mora da shvati šta sme da govori kao političar, i ne može da govori kao čovek i da kaže da je to njegovo mišljenje, jer je to posredan uticaj. Ako sam na vlasti, imam realnu moć i mogu da utičem na sudiju, moram i da budem svestan da mogu da utičem na sudiju", kazao je.

Veljanovski: Tužbe Popovića – očigledna tendencija da KRIK nestane

Govoreći o tužbama Ministra Nenada Popovića protiv KRIK-a, Veljanovski je ocenio da postoji tendendcija da se jedan broj medija ugasi, pogotovo mali mediji koji teško opstaju na tržištu.

 "Jedna takva tužba može da ih zatvori i neko to zna, ovaj medij na ozbiljan i profesionalan način pristupa tome šta je u javnom interesu i da to pokaže javnosti. Ako se pokaže da onaj koji tuži jeste u pravu, Evropa se zalaze za to da te kazne ne mogu da budu toliko visoke da se taj medij ugasi, ne može biti nesrazmerne kazne, već se sugeriše da im satisfakcija bude presuda, a ne novčana naknada", kazao je.

On je dodao da je "ovde očigledno da je tendencija da KRIK nestane"

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cveta

Mediji u Srbiji su u strašnoj poziciji . Samo oni koji su uz vlast i krainje neobjektivni su pod okriljem vlasti jer za nju rade . Objektivni mediji , sa profesionalnim novinarima ne mogu da se čuju u Srbiji . Pravosudje je politizovano , opet pod vlašću jednog čoveka i partije i korumpirano. To je nažalost stanje u Srbiji.

A sta ce nam mediji

Po komentarima - komada 2 - vidi se koliko je javnost zainteresovana za ovaj problem, i koliko nedostaje svesti o znacaju medija u modernom drustvu. Novinari su bukvalno ostavljeni da se sami snalaze, pa ko prezivi - prezivi

Zocca

Valjda sudije treba da budu od morala i časti, a kod nas najveća bagra, niko da se pobuni samo sebe gledaju, a trebalo bi da čuvaju ugled zemlje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Rekordan broj preminulih u jednom danu, nove mere u Beogradu 22:43 h

22:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Kosovu 114 novih slučaja koronavirusa, ozdravilo 117 osoba 22:23 h

22:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kon za Nova.rs: Nosićemo maske do proleća, često sam u sukobu mišljenja s vlašću 22:06 h

22:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

HNV i DSHV pozvali na izlazak na izbore za Sabor Hrvatske 22:00 h

22:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer tajmlajn: Šta sve neće Ana Brnabić? 21:50 h

21:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Studentkinja iz Irske: Posle rasističkih uvreda doktorka mi je i lupala na vrata 21:45 h

21:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Arilju zabranjeni kulturni i sportski događaji, najviše pet osoba na otvorenom 20:58 h

20:58 h  |  Vesti

loader