Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta Izvor: www.minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je u Beogradu da je u svim demokratskim državama aktuelna potreba da se iznova podseća na strahote holokausta, kao i da se kao neistinite odbace tvrdnje koje negiraju njegov karakter i obim stradanja.

"Nužnost saznavanja činjenica i promišljanja strahovitih posledica holokausta doprineće da se u Srbiji, kao i u drugim demokratskim državama, masovno stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu i u budućnosti sagledava kao ono što po svom karakteru i obimu jeste - jedan od najvećih zločina protiv čovečnosti u istoriji", rekao je Đorđević.

Na obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu, Đorđević je naveo da su religijske razlike kroz istoriju neretko služile kao osnovni povod za etničke sukobe.

On je zato pozvao verske lidere u Srbiji da uzmu veće učešće u pronalaženju i isticanju onih vrednosti koje su svojstvene svakom sistemu verovanja, koje su po meri svakog čoveka i ne izlaze iz okvira čovečnosti.

Podsetivši je Rezolucijom Generalne skupštine UN 1. novembra 2005. ustanovljen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, ministar je kazao da se Generalna skupština opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, rukovodila potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

Đorđević je dodao da se antisemitizam u određenoj meri pojavljuje i sada, o čemu svedoče izolovani, ali i dalje prisutni incidenti.

holokaus, beograd Izvor: www.minrzs.gov.rs

"Etnička i religijska mržnja i u 20. veku morali su izgledati kao recidivi davno prošlih vremena ranog srednjeg veka....Utoliko više čudi prisustvo neonacističke ideologije i pogleda na svet u 21. veku, u vremenu kada se svaki pojedinac putem interneta može sam edukovati i upoznati sa drugim i drugačijim od sebe, ali takođe i direktno uticati, prema ličnim kvalitetima i sposobnostima, da kulturu kojoj pripada i sistem vrednosti u koji veruje predoči drugima na globalnom nivou", rekao je Đorđević.

Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su preživeli holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predsednik Nacionalnog saveta Roma, ministri, predstavnici Skupštine Srbije, grada Beograda, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani.

Vučević: Neprihvatljiva pojava fašizma u bilo kom obliku

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da je za današnje društvo neprihvatljiva pojava fašizma ili nacizma u bilo kom obliku.

"Sećajući se jednog od najvećih stradanja u istoriji civilizacije, stradanja jevrejskog naroda u vreme Drugog svetskog rata, istovremeno šaljemo snažnu, jasnu i nedvosmislenu poruku da je za naše današnje društvo, za vrednosti koje gajimo i verujemo u njih, apsolutno neprihvatljiva pojava fašizma ili nacizma u bilo kom obliku", rekao je Vučević na obeležavanju tog dana u Novom Sadu.

Vučević je rekao da narod u Srbiji ne sme zaboraviti žrtve holokausta, te da se njihovog stradanja "ne sme sećati samo na godišnjicu kada se u celom svetu obeležava taj dan".

"Svakodnevno kroz svoj život i rad moramo da činimo sve ono što je u našoj mogućnosti da se iste ili slične stvari ne dogode ponovo. Srpski narod je apsolutno solidaran sa jevreskim, jer su oba naroda stradalnička, i jer su oba propatila tokom 20. veka", kazao je Vučević.

Dodao je i da su Romi koji žive na ovim prostorima zajedno sa Jevrejima i Srbima "podneli velike žrtve i platili visoku cenu, da bi danas građani mogli da žive u slobodi".

Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta održano je na Jevrejskom groblju, a ceremoniju je organizovala Jevrejska opština Novi Sad.

U okviru ceremonije na Jevrejskom groblju u Novom Sadu pročitana je molitva na hebrejskom jeziku, a hor "Hašira" izveo je "Tužnu pesmu".

Dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se 27. januara, na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, usvojene 2005. godine.

Tog dana 1945. godine, jedinice Crvene armije oslobodile su najveći logor smrti u razdoblju Drugog svetskog rata, Aušvic - Birkenau u Poljskoj.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mauzolej za sve žrtve

Da li ljudi znaju da je logor Staro sajmište bio u NDH ,u kojoj je ubijeno MILION Srba, Roma, Jevreja od starne hrvatskih kleronacista..

clan elite

I onda, u tom smislu, presvucena profasisticka partija se useli na Staro sajmiste i postavi svoje transparente ... zivela Vuciceva Srbija, jadna li si i ponizena.

S(n)S

U drugim vestima, fasisti se vratili na sajmiste.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Trivan i ambasador Švedske obeležili Dan planete Zemlje 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Požar na policijskom parkingu u Subotici, gorelo 17 privremeno oduzetih vozila 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenović: Živimo u zemlji gde vlast zatire samu ideju o dijalogu 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Razgovor premijerke i sindikata nakon praznika, odlažu se protesti 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS: Američki novinar se izvinio u ime SAD za bombardovanje RTS-a 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Varvarsko ubistvo radnika RTS-a, bombama odgovorili na TV program 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlasnica Kanala 9 već osam dana štrajkuje glađu i čeka odgovore, ali njih nema 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vojni i policijski sindikat kreću s protestima ako ne dobiju odgovor premijerke 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Vesti

loader