Političari misle da je rodna ravnopravnost dobra za slikanje

Političari misle da je rodna ravnopravnost dobra za slikanje

Političari su mislili da su nasilje u porodici i rodna ravnopravnost lake teme, odlične za slikanje, ocenile su u Danu uživo Biljana Maletin iz Ženske platforme i Tanja Ignjatović iz Automnog ženskog centra. Kažu da u primeni Zakona o sprečavanju nasilja još postoje problemi, te da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti ne usvaja iz ideoloških razloga.

Krovni zakon koji bi trebalo da sankcioniše nasilnike i štiti žrtve - Zakon o sprečavanju nasilja u porodici sprovodi se od maja prošle godine.

Tanja Ignjatović iz Automnog ženskog centra kaže da je Zakon naglasio značaj preencije i omogućio da žrtve dobiju neposrednu zaštitu u kratkom roku.

Od 500 do 600 ljudi mesečno dobija meru udaljenja iz stana, ističe gošća Novog dana, ali dodaje i da u primeni Zakona nedostaje ozbiljnija intervencija iza prve reakcije.

Tako je, kako kaže, broj individualnih planova zaštite i podrške žrtvi – koji su predviđeni zakonom – četiri puta manji od ukupnog broja žrtava. Ignjatović dodaje i da u izradi tih planova, žrtve obično nisu uključene.

Tanja Ignjatović Izvor: N1
Tanja Ignjatović

Ukazuje i da je sistem letos pokazao ekstremnu neefikasnost, kada su se dogodila dva ubistva u centrima za socijalni rad.

“Uvek smo imali sistemske greške poput izostanka razmene informacija”, podseća Ignjatović i dodaje da je Zakon obavezao policiju, tužilaštvo i centre za socijalni rad da na 15 dana imaju sastanke na kojima razmatraju slučajeve nasilja u porodici, i da se to danas uglavnom poštuje.

Biljana Maletin iz Ženske platforme kaže da na terenu postoji nerazumevanje kako primeniti Zakon i ukazuje na kontradiktornost državne politike, gde se s jedne strane ističe želja da se reši problem nasilja, a s druge strane i dalje traje zabrana zapošljavanja u državnim službama, uključujući i centre za socijalni rad, dok u budžetu za 2018. nije opredeljeno dovoljno sredstava za borbu protiv nasilja u porodici.

"Većina muškaraca smatra da paritetni odnos nije ravnopravnost”

Biljana Maletin Izvor: N1
Biljana Maletin

Maletin je učestvovala i u izradi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je prema Akcionom planu trebalo da bude usvojen još 2016. godine, ali je Ministarstvo rada prošle godine, kako kaže, ceo proces vratio unazad na neadekvatan način.

“Politički akteri su mislili da je to laka tema politička, odlična za slikanje”, ocenjuje Maletin i podsetila na primer svečanog puštanja u rad SOS telefona u gradu Beogradu, koji već sutradan žrtve nisu mogle da dobiju, jer nije radio.

Kaže i da kada je reč o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, u javnosti postoji jedna teza da treba da se čuje “druga stana”, kao da postoji alternativa ljudskim pravima.

Dodaje i da se u ovoom trenutku ne zna kada će Zakon biti usvojen i koja će se rešenja naći u finalnoj verziji.

Tanja Ignjatović kaže da je stopiranje Zakona o rodnoj ravnopravnosti u početku delovalo kao unutarpartijski sukob, ali da ona lično smatra da je reč o ozbiljnom ideološkom problemu.

“Komentari su konzervativni i nastoje da zadržimo status kvo. Mislim da je to stav grupe ministara i ministarstava u kojima postoji ozbiljna dominacija muškaraca (…) Većina muškaraca smatra da paritetni odnos nije ravnopravnost”, istakla je Ignjatović.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tleilaxu

Орвел је све ово предвидео. :)

Vrčinac

Rodna ravnopravnost ili drugacije diskriminacija muskaraca. Muskarci i zene nisu jednaki po sposobnostima, jer ne bi postojalo takmicenje u sahu za zene i sportovi za zene. Nego bi to sve bilo pomesano. Muskarac i zena su tu da se upotpunjuju i jedno ne moze da funckionsie bez drugoga. Uvode se zenske kvote i to naravno na zanimanja koja nisu teska. Zasto ne uvedu zenske kvote na broj rudara u rudniku ili gradjevinara. Recimo da polovina rudara i majstora moraju biti zene. Danas se zene ranije penzionisu, a duze zive, deca im pripadnu u 95 % slucajeva. Sta je to nego diskriminacija muskaraca.

BeoGrad

Lepo kaže - to je lepa tema političarima za slikanje i za EU, al’ u praksi nema šanse!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Gosti N1: Demokratija u opadanju, vlasti sve manje stalo da održava privid 12:38 h

12:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veliki broj građana i javnih ličnosti pridružio se inicijativi #DaSeVidiN1 12:26 h

12:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sindikat Nezavisnost podržao zahteve za promenu uređivačke politike RTS 12:00 h

12:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlajić: Isključivanje N1 nema veze sa pameću, to je atak na javni interes 10:51 h

10:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Stav Grenela nije nov, sličan zauzele i zemlje Kvinte 10:23 h

10:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Anasonović: Učešće "1 od 5 miliona" bilo bi ogromno nepoštovanje javnosti 08:44 h

08:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mićunović: Očekivao sam oštriju reakciju DS i SzS na Obradovićev tvit 08:12 h

08:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivošević na protestu SzS: Lažu da predsednik postavlja sudije u Francuskoj 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

loader