Koje su najvažnije izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Koje su najvažnije izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Na sajtu Ministarstva pravde objavljen je Radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa. Izmene se odnose na članstvo u Visokom savetu sudstva, ukidanje trogodišnjeg mandata sudija i tužilaca, način njihovog izbora. Stručna javnost, međutim, ima svoje zamerke.

Izvor: N1

Ukoliko poslanici glasaju za promene Ustava lišiće sebe mogućnosti da, kao do sada, biraju sudije i tužioce.

Naime, do sada je Skupština birala i razrešavala sudije i predsednike sudova, a predlog Ministarstva pravde je da ubuduće to bude odluka Visokog saveta sudstva.

Visoki savet sudstva sada čine - sudije, ministar pravde, predsednik Vrhovnog kasacionog Suda, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, profesura i advokatura. Predlog je da njegovi članovi ubuduće budu sudije i istaknuti pravni eksperti. 

Ustavni amandmani kažu da predsednici sudova ne mogu biti birani u Visokom savetu Sudstva, kao i da članovi sami biraju predsednika Saveta koji ne može biti iz redova sudija, a čiji će glas dvostruko vredeti. Tu promenu u Društvu sudija navode kao jednu od glavnih zamerki na radni tekst o izmenama.  

"Visoki savet sudstva je na takav način unižen, osakaćena mu je nadležnost, on postaje prazna ljuštura po ovom Ustavu, redukovane nadležnosti i sastava koji je takav, koji je mnogo više politički nego što je bio. Do sada smo imali 11 članova, od kojih 7 sudija, sad ćemo imati 10 članova, od kojih je pet sudija", objašnjava predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.  

Što se tiče Državnog veća tužilaca, njemu se menja ime u Visoki savet tužilaca, a predloženi ustavni amandani predviđaju i da njegov sastav broji 11 članova.

U sastavu Državnog veća tužilaca nalaze se - zamenici tužilaca, ministar pravde, republički tužilac, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, profesura i advokatura. Dok bi Visoki savet tužilaca činili - zamenici tužilaca, pravni eksperti, vrhovni javni tužilac i ministar pravde.

Ulogu Skupštine u biranju i razrešavanju tužioca i njihovih zamenika, prema radnoj verziji izmena Ustava, preuzeo bi Visoki savet tužilaca.

"Neko naše mišljenje je da je Miloševićev Ustav davao više slobode sudijama i tužiocima. Sa ovakvim rešenjem će poslanici birati 7 članova tog Saveta u odnosu na 4 člana koje biraju tužioci, na taj način će se izvršiti apsolutna politička kontrola javnog tužilaštva", ocenio je Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije.  

U Ministarstvu pravde na ove primedbe kažu: ovo je tek prva verzija koja će biti u javnoj raspravi.

"Napominjemo da će javna rasprava trajati do 8. marta, da svi zainteresovani mogu pisanim i elektronskim putem da dostave svoja mišljenja, a da će priliku za to imati i na četiri okrugla stola koja će biti organizovana u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu u narednom periodu", podseća Ministarstvo pravde 

Po završetku javne rasprave Nacrt izmena Ustava biće poslat Venecijanskoj komisiji - bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Tagovi:

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ceca

Zar "pravljenje" postojeceg ustava nije delo Miloševiceve i Šešeljeve vlasti?

marko

postojeći ustav je delo koštuničine vlasti

kolega

Ne znam ni sta ce nam Visoki savet, Ministarstvo, pa ni Skupstina, dzaba bacanje para- nek ih izabere vodja ionako on odlucuje o svemu. Pravosudje je odavno u potpunoj komi - sem kad rezim naredi da se nesto uradi ili kad banke maltretiraju sirotinju, sve ostalo je zamrznuto u vremenu i prostoru. O da, renovirali su im (skoro) sve sudove pa sad mogu u mnogo lepsem ambijentu da ne rade nista kao i do sada.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Protest posvećen Oliveru Ivanoviću, umesto govornika puštani njegovi intervjui 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja izbora - bolji životni standard ili čist vazduh 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

United Media: Fantomska firma Supernova obmanjuje javnost 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Kragujevcu: Razbistriti Srbiju, prodavce magle poslati u istoriju 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tvit Vesne Pešić okarakterisan kao poziv na ubistvo Vučića, ona negira pretnje 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na izvorištu pijaće vode u naselju Brzeće otkriveno prisustvo arsena 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Eko taksa godinama puni kasu, a stotine miliona evra otišle - "u dim" 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučićeva kategorizacija krivičnih dela - od "pa šta" do "kao ne znam šta" 18.01.2020.

18.01.2020.  |  Vesti

loader