Koje su najvažnije izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Koje su najvažnije izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Na sajtu Ministarstva pravde objavljen je Radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa. Izmene se odnose na članstvo u Visokom savetu sudstva, ukidanje trogodišnjeg mandata sudija i tužilaca, način njihovog izbora. Stručna javnost, međutim, ima svoje zamerke.

Izvor: N1

Ukoliko poslanici glasaju za promene Ustava lišiće sebe mogućnosti da, kao do sada, biraju sudije i tužioce.

Naime, do sada je Skupština birala i razrešavala sudije i predsednike sudova, a predlog Ministarstva pravde je da ubuduće to bude odluka Visokog saveta sudstva.

Visoki savet sudstva sada čine - sudije, ministar pravde, predsednik Vrhovnog kasacionog Suda, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, profesura i advokatura. Predlog je da njegovi članovi ubuduće budu sudije i istaknuti pravni eksperti. 

Ustavni amandmani kažu da predsednici sudova ne mogu biti birani u Visokom savetu Sudstva, kao i da članovi sami biraju predsednika Saveta koji ne može biti iz redova sudija, a čiji će glas dvostruko vredeti. Tu promenu u Društvu sudija navode kao jednu od glavnih zamerki na radni tekst o izmenama.  

"Visoki savet sudstva je na takav način unižen, osakaćena mu je nadležnost, on postaje prazna ljuštura po ovom Ustavu, redukovane nadležnosti i sastava koji je takav, koji je mnogo više politički nego što je bio. Do sada smo imali 11 članova, od kojih 7 sudija, sad ćemo imati 10 članova, od kojih je pet sudija", objašnjava predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.  

Što se tiče Državnog veća tužilaca, njemu se menja ime u Visoki savet tužilaca, a predloženi ustavni amandani predviđaju i da njegov sastav broji 11 članova.

U sastavu Državnog veća tužilaca nalaze se - zamenici tužilaca, ministar pravde, republički tužilac, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, profesura i advokatura. Dok bi Visoki savet tužilaca činili - zamenici tužilaca, pravni eksperti, vrhovni javni tužilac i ministar pravde.

Ulogu Skupštine u biranju i razrešavanju tužioca i njihovih zamenika, prema radnoj verziji izmena Ustava, preuzeo bi Visoki savet tužilaca.

"Neko naše mišljenje je da je Miloševićev Ustav davao više slobode sudijama i tužiocima. Sa ovakvim rešenjem će poslanici birati 7 članova tog Saveta u odnosu na 4 člana koje biraju tužioci, na taj način će se izvršiti apsolutna politička kontrola javnog tužilaštva", ocenio je Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije.  

U Ministarstvu pravde na ove primedbe kažu: ovo je tek prva verzija koja će biti u javnoj raspravi.

"Napominjemo da će javna rasprava trajati do 8. marta, da svi zainteresovani mogu pisanim i elektronskim putem da dostave svoja mišljenja, a da će priliku za to imati i na četiri okrugla stola koja će biti organizovana u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu u narednom periodu", podseća Ministarstvo pravde 

Po završetku javne rasprave Nacrt izmena Ustava biće poslat Venecijanskoj komisiji - bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ceca

Zar "pravljenje" postojeceg ustava nije delo Miloševiceve i Šešeljeve vlasti?

marko

postojeći ustav je delo koštuničine vlasti

kolega

Ne znam ni sta ce nam Visoki savet, Ministarstvo, pa ni Skupstina, dzaba bacanje para- nek ih izabere vodja ionako on odlucuje o svemu. Pravosudje je odavno u potpunoj komi - sem kad rezim naredi da se nesto uradi ili kad banke maltretiraju sirotinju, sve ostalo je zamrznuto u vremenu i prostoru. O da, renovirali su im (skoro) sve sudove pa sad mogu u mnogo lepsem ambijentu da ne rade nista kao i do sada.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Šreder: Realno da Srbija do 2025. uđe u EU 23:01 h

23:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Naprednjaci organizovali skup o prevenciji gripa u Nišu 22:29 h

22:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Nećemo izaći ni na redovne izbore ako se ništa ne promeni do tada 22:03 h

22:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj o razgraničenju: Etnička podela nije realan scenario 21:07 h

21:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija ne menja poziciju prema Venecueli, i Šešelj tu da pomogne 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvi okrugli sto o Medijskoj strategiji, struka kaže - spisak lepih želja 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj Bitići: Pitanja o izručenju Gurija, predsednik poručio - ne bez dokaza 19:33 h

19:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Oksfordu se školuje 25 studenata iz Srbije, šta država može da im ponudi? 19:32 h

19:32 h  |  Vesti

loader