Bjeregord: Vučić mora da promeni stav prema medijima

Bjeregord: Vučić mora da promeni stav prema medijima

Bjeregord: Vučić mora da promeni stav prema medijima Izvor: N1

Govoreći o stanju medija u Srbiji, predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregord ocenio je u Novom danu da se stav predsednika Vučića mora promeniti tako da on podržava slobodne medije i da ne treba da ih pominje kao "strane plaćenike". Dodaje da mora da preokrene takvu retoriku i da čuva novinarstvo i slobodne medije.

"Nažalost vidimo mnogo pritisaka i pretnji prema srpskim novinarima", kaže Bjeregord i dodaje da se taj broj samo povećava, sudeći prema platformi koju je Savet Evrope usvojio o slobodi štampe i bezbednosti novinara, gde se vide mnogi primeri represije i povrede prava novinara u Srbiji.

On ističe da se to mora promeniti dok ne bude prekasno. Osvrćući se na današnji sastanak sa predsednikom Vučićem, predsednik EFJ kaže da je zadovoljan što predsednik želi da sedne sa njim i delegacijom u misiji proučavanja medijskih sloboda.

"Važno je za predsednika da bude postojan i čvrst u svom stavu prema novinarstvu, prema slobodi medija, mora to da podržava. Ne sme da dovodi u pitanje bilo šta u vezi sa time, nema ali, jednostavno podržite slobodu štampe i tačka", kaže gost N1.

Ističe da je važno podržavati novinarstvo i rešavati slučajeve kada su novinari napadani, jer "ako imate nekažnjivost, pozivate na novo nasilje". Dodaje da to treba da bude na vrhu liste prioriteta, da ti slučajevi budu rešeni.

"Da nisam uveren da će se postići neki rezultat, ne bih ovo radio"

"Pogledao sam nešto od materijala koje sam dobio, zbog toga kažem da se takav stav mora promeniti tako da on pomaže i podržava slobodne medije, ne treba da pokušava da pominje medije kao "strane plaćenike", agente i tako dalje", kaže on.

Dodaje da mora da prokrene takvu retoriku, da čuva novinarstvo i slobodne medije.

"Da ne verujem da treba da se borim za slobodu štampe, onda ne bih dolazio u ovakve misije, da razgovaram sa vama, sa predstavnicima vlasti, da nisam uveren da će se postići neki rezultat ne bih ovo radio", dodaje on.

Kaže da mora da se gleda na dugi rok i da mu je veoma drago što će se održati sastanak sa predsednikom, kao i da vidi da postoji interes da bude ovde. Ističe da je na vlastima da zaštite novinare i da zaštite medijske slobode. Kaže da ne mogu zaštititi svakog novinara na svetu, ali mogu da stave ovo pitanje na dnevni red.

"Možemo ove slučajeve da pokažemo EU, da prikažemo sve, da se pobrinemo da se traži od države da odgovori o čemu se radi, zašto se to dešava, zašto napadaju novinare i šta će da se uradi po tom pitanju", kaže Bjeregord.

"Ne slažem se sa premijerkom da nema pritisaka na novinare u Srbiji"

Dodaje da postoje dokazi o tome da se povećava broj pritisaka na novinare i medije.

"Ne slažem se sa ocenom premijerke da nema pritisaka na novinare u Srbiji, kao što sam i rekao. Pogledajte vebsajt Saveta Evrope sa svim primerima novinara koji su napadnuti, pritisak koji postoji, mržnju koja je usmerena", kaže gost N1 i dodaje da je sitaucija sa medijskim slobodama sve gora.

"EU vrlo dobro zna kakva je situacija, moraju da budu vrlo čvrsti i nepokolebljivi kada se obraćaju predsedniku o uslovima koji treba da se ispune da se uđe u EU, sloboda medija mora da bude jedan od preduslova da Srbija uđe u EU", smatra Bjeregord.

Kaže da, ako se EU vrlo strogo postavlja kada govori o zakonima u medijima u Poljskoj i Mađarskoj, koje su članice, onda ne može da pristane na tu sitauciju u zemlji koja je kandidat za članstvo, poput Srbije.

"Morate imati čvrst stav, odnosno da obezbedite slobodu štampe u svojoj zemlji, da postoji sloboda za sve medije, pluralizam, trebalo bi da ministri učestvuju u svim emisijama na svim televizijama, da postoji jedna korisna debata za demokratiju", kaže on.

Ističe da je, zbog građana, važno da postoji kompletna slika onoga što se dešava u njihovoj zemlji, a to jedino može ako postoje otvoreni slobodni mediji.

"Nema dovoljno lokalnih medija, potrebno je pobrinuti se da i na lokalu imate pluralizam na medijskoj sceni. Značaj postojanja slobodnih lokalnih medija je veliki", kaže on i dodaje da postoji slabija održivost medija za između 10 i 33 odsto za samo godinu dana, "što je nešto što bi trebalo da pozove na uzbunu".

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu:

POVEZANE VESTI

Komentari (100)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gr

Sve zemlje imaju ambasade i neka predstavnistva u Srbiji. Svi oni, iz prve ruke znaju kakvo je icajno stanje medijske slike i ponasanje vlasti a pre svega Vucica, prema svima koji mu se suprotstave ili imaju svoje misljenje. Svi oni znaju da je ovo drzava jednog coveka i jedne naci stranke, sa naci metodama obracuna sa neistomisljenicima. Nikada nije bilo vise mrznje, kriminala, raznih obracuna, divljackih napada na ljude. Sve oni to dobro znaju. Čemu onda ova farsa? Da se malo zadovolje oni koji su ugrozeni u svakom smislu, cak i zivotnom i da ostane sve po starom, dok njima odgovara.

Milan

A, što to gospodin ne kaže Trampu koji (nepodobne) strane medije progkasi za strane agente.

Targaryen

Zato što je gospodin iz EVROPSKE federacije novinara. Kada SAD bude u Evropi, onda će reći i Trampu. Bezmozgoviću botovski.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Rekordan broj preminulih u jednom danu, nove mere u Beogradu 22:43 h

22:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Kosovu 114 novih slučaja koronavirusa, ozdravilo 117 osoba 22:23 h

22:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kon za Nova.rs: Nosićemo maske do proleća, često sam u sukobu mišljenja s vlašću 22:06 h

22:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

HNV i DSHV pozvali na izlazak na izbore za Sabor Hrvatske 22:00 h

22:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Istinomer tajmlajn: Šta sve neće Ana Brnabić? 21:50 h

21:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Studentkinja iz Irske: Posle rasističkih uvreda doktorka mi je i lupala na vrata 21:45 h

21:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Arilju zabranjeni kulturni i sportski događaji, najviše pet osoba na otvorenom 20:58 h

20:58 h  |  Vesti

loader