Mehanizam u Hagu nadležan za proces protiv radikala

Mehanizam u Hagu nadležan za proces protiv radikala

Mehanizam u Hagu nadležan za proces protiv radikala Izvor: Wikipedia/Julian Nitzsche

Sudski mehanizam u Hagu, pravni naslednik Haškog tribunala, oglasio se nadležnim za proces protiv dvoje zvaničnika Srpske radikalne stranke, optuženih za nepoštovanje suda, ali će razmotriti da li da taj predmet ustupi Srbiji.

To proizlazi iz odluke sudije Aminate Luiz Runeni Engum (Aminatta Lois Runeni N'gum) koja je imala zadatak da odluči o nadležnosti Mehanizma za predmet protiv Vjerice Radete i Petra Jojića.

Sudija Engum utvrdila je da Mehanizam ima nadležnost da nastavi proces protiv Radeta i Jojića, ali, istovremeno, i da sudski statut predvidja da, pre no što počne sudjenje za nepoštovanje suda, Mehanizam mora razmotriti mogućnost ustupanja postupka nacionalnom pravosudju.

Sudija Engum je, stoga, predmet vratila predsedniku Mehanizma Teodoru Meronu koji će, po pravilima, imenovati drugog sudiju koji će odlučiti da li će predmet protiv Radeti i Jojića biti ustupljen nacionalnom sudu.

Iako se u odluci ne pominje kojoj bi državi taj predmet mogao biti ustupljen, to može biti samo Srbija, čiji su državljani Jojić i Radeta.

Vlasti Srbije su ranije, tokom dugotrajnog sporenja sa Tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagale da im se sudi u Sriji, ali je Haški tribunal to odbijao.

Pre no što je krajem prošle godine zatvoren, Tribunal je Mehanizmu prosledio predmet protiv Jojića i Radete na odlučivanje.

Raspravno veće Tribunala je početkom novembra 2017. godine ocenilo da do zatvaranja tog suda nema vremena za sudjenje Jojiću i Radeti i preporučilo da Mehanizam preuzme i nastavi taj proces.

Veće je tada ponovilo svoju ocenu da vlasti Srbije "opstruišu sprovodjenje pravde" time što su odbile da u Hagu izruče Jojića i Radetu, na šta su bile obavezne i po medjunarodnom i po unutrašnjem pravu.

Tribunal je skoro tri godine tražio od Beograda da uhapsi i izruči Jojića i Radetu koje je, oktobra 2012. godine, optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv svog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić je umro, te je Tribunal obustavio postupak protiv njega.

 Nalog za hapšenje radikala, optuženih za nepoštovanje suda, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio januara 2015. godine.

S proleća 2016. godine, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je, medjutim, odlučio da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što zakon Srbije o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao medjunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenivši da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po njegovom nalogu i uhapsi i izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je krajem aprila 2017. godine za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice".

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS. Predsednik Tribunala Karmel Adjijus je pozvao Savet bezbednosti UN da "preduzme mere neophodne da se obezbedi da se Srbija povinuje nalozima Tribunala, u skladu sa svojim obavezama".

Sudija Adjijus i glavni tužilac Serž Bramerc su pritom odbacili argumentaciju beogradskog suda, podsetivši da su isti sudija i sud u sličnim slučajevima prethodnih godina donosili odluke o izručenju optuženih za nepoštovanje suda.

Naveli su primer LJubiše Petkovića, takodje iz SRS, koji je bio izručen iz Srbije i u Hagu osudjen na tri meseca zatvora zbog nepoštovanje Tribunala.

Reagujući na odluku beogradskog suda, i raspravno veće Tribunala je protumačilo da je Srbija i po statutu Tribunala i po sopstvenom zakonu o saradnji sa medjunarodnim sudom, obavezna da saradjuje i izruči optužene za nepoštovanje suda.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala, marta 2016. godine oslobodjen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine, za koje je bio optužen.

Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu, a pravosnažna presuda se očekuje. Šešelj je od novembra 2014. godine privremeno na slobodi u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cane

U Srbiji su ugašene institucije sistema zahvaljujući A.vučiću . Pravosudje je pod političkom šapom navedene osobe . Zato , niko normalan , ne bi trebao da dozvoli da se bilo koje sudjenje obavi u Srbiji.

Kiza

pod sapom ! Av av avavavav!?

Sasa

Da li neko normalan u ovoj zemlji i svetu veruje u srpsko pravosudje!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Varheji: Otvaranje poglavlja znak da zemlje EU žele nastavak proširivanja 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Filipović: Kurir nema kredibilitet da rasuđuje o profesionalnosti drugih medija 19:28 h

19:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bugarska novinarka: Saopštenje Agencije slično pismu koje sam dobila od GIM-a 19:20 h

19:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest "Stop rušenju ljudskih života" ispred Skupštine Beograda 19:12 h

19:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Špigel pokreće priču o ruskim agentima, Harčenko kaže - špijunska afera iza nas 19:09 h

19:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Američki i srpski advokati pokrenuli postupak za skidanje Tešića sa "crne liste" 18:56 h

18:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milivojević o Krušiku: Agencija ne donose odluke kako bi trebalo, nezavisno 18:30 h

18:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aleksandar Obradović, RERI i Ratkovićeva dobitnici priznanja Kuće ljudskih prava 17:49 h

17:49 h  |  Vesti

loader