Vrhovni sud oslobodio novinare po tužbi Milanovića

Vrhovni sud oslobodio novinare po tužbi Milanovića

Vrhovni sud oslobodio novinare po tužbi Milanovića Izvor: N1

Vrhovni kasacioni sud preinačio je odluku Apelacionog suda i doneo oslobađajući presudu u procesu koji je nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović vodio protiv B92, glavnog urednika te kuće Verana Matića i novinara Nikole Radišića.

Milanović je podneo tužbu za povredu časti i ugleda, zbog priloga u kome je navedeno da je "žrtvovao 16 radnika RTS" u bombardovanju zgrade državne televizije 1999. godine.

Presudom Višeg suda tuženi su oslobođeni odgovornosti, ali je Apelacioni sud u Beogradu takvu odluku poništio i preinačio je, smatrajući da Dragoljub Milanović nije bio javna ličnost u vreme emitovanja priloga, te ne podleže delu Zakona o informisanju koji predviđa da javne ličnosti moraju da trpe viši nivo kritike.

Vrhovni kasacioni sud je nakon žalbe koju su podneli pravni zastupnici B92, Matića i Radišića, doneo odluku da su prilog i novinarski komentari bazirani na pravosnažnoj sudskoj odluci kojom je Dragoljub Milanović "oglašen krivim za krivično delo protiv opšte sigurnosti koje je za posledicu imalo smrt 16 radnika RTS, a koje je izvršeno sa eventualnim umišljanjem".

Vrhovni kasacioni sud smatra da je vrednosni sud novinara, da je Milanović "žrtvovao" 16 radnika RTS, zasnovan na osnovu istinitih iskaza iz pravosnažne sudske odluke i da nema povrede prava na čast i ugled.

Presuda podrazumeva i da će Dragoljub Milanović morati da vrati novac koji je dobio na ime naknade štete i troškova sudskog postupka po presudi Apelacionog suda u Beogradu.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Wtf

Koliko covek morati biti bez skrupula da, nakon sto je proglasen krivim na sudu, tuzi nekog za povredu casti? Koje casti? Da je ovo normalna drzava ovaj vise nikad ne bi video svetlost dana.

Srbifornikacija.

Ti isti koji su ovaj narod uništili i moralno,duhovno,egzistencijalno,danas idu po Srbiji opet lože taj isti narod i obećavaju mu kule i gradove,zdrav razum to ne može da shvati...

neki

Nije na odmet podsetiti se opšte kampanje u odbrani državnih preduzeća tokom Nato intervencije protiv režima. Zvanično je veliki broj ljudi zapolsenih bio obavezan da dežura u objektima preduzeća i služi kao živ štiti. Taj populizam je kulminirao kampanjom "Target" (pominje se da je tadašnji portparol SPS Dačić idejni kreator te kampanje) - tokom koje je stanovništvo uz grandiozne simbole meta "target" protestvovalo na trgovima, mostovima i izazivalo "humanitarnu grešku" Nato tokom intervencije. Posebno je upečatljiva odbrana nekih mostova i fabrika oružja tokom kojih su i ginuli zaduženi da to čuvaju iako se znalo da u svakoj militantnoj intervenciji strateški ciljevi su upravo fabrike oružja i glavne saobraćajnice - pa ni ta znanja iz post Nor YU perioda nisu dala na društvenoj odgovornosti srpskih vlasti SR Srbije već su ljude obavezali nemogućim.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lutovac: Fer i slobodni izbori sasvim dovoljni za smenu vlasti 18:34 h

18:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milivojević o protestima: Bolje da Vučić požuri dijalog, pregovori su neminovni 18:20 h

18:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj Kravica: Svedok rekao da je bagerom kopao grobnice za tela 200 ubijenih 18:10 h

18:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Imamo svoje probleme, ne pada nam na pamet da se bavimo Srbijom 18:00 h

18:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Specijalni program N1: Presuda Karadžiću, sreda 14h 17:47 h

17:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petronijević za N1: Nije dokazana krivica Karadžića van razumne sumnje 17:44 h

17:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prenos presude Karadžiću sa odloženim emitovanjem od pola sata 17:01 h

17:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jukom: Neprimereno mešanje Vučića i ministara u pravosuđe 16:29 h

16:29 h  |  Vesti

loader