Hadžić: Glavne opasnosti po bezbednost građana unutar zemlje

Hadžić: Glavne opasnosti po bezbednost građana unutar zemlje

Hadžić: Glavne opasnosti po bezbednost građana unutar zemlje Izvor: N1
(arhiva)

Predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Miroslav Hadžić izjavio je da ozbiljne analize pokazuju da Srbija nije spolja bezbednosno ugrožena, već da se glavne opasnosti po bezbednost građana Srbije nalaze unutar zemlje u kojoj su prisutni korupcija, organizovani kriminal i siromaštvo.

Hadžić je naveo da je otkucao poslednji čas da Ustav "imenuje da Srbija ima sistem bezbednosti" i dodao da je stručni tim BCBP-a uradio platformu promena najvišeg pravnog akata koja omogućuje da se sektor bezbednosti celovito uredi.

On je u intervjuu agenciji Beta kazao da je veliki problem sa sektorom bezbednosti taj što aktuelna vlast nije nikad ponudila celovitu zamisao kako bi on trebalo da izgleda.  

"Bilo bi dobro da se sva tematika bezbednosti objedini u jednom poglavlju, da se utvrdi da je bezbednost javno dobro, te da građani imaju pravo da vode računa o bezbednosti i da traže od države da im povodom toga polaže računa", rekao je Hadžić.  

Podsetio je da Ustav predviđa da predsednik komanduje vojskom, ali da se on nigde ne poziva na odgovornost za posao koji obavlja.  

"Predsednik odgovara građanima za komandovanje vojskom nakon pet godina, ali važno je obavezati predsednika da bar jednom godišnje obavesti Narodnu skupštinu o rezultatima rada svog komandovanja kako bi se smanjila opasnost od eventualne zloupotrebe i štete", kazao je Hadžić.  

Prema platformi BCBP-a, Ustavom je neophodno preciznije definisati misije i zadatke državnih aparata sile, ali i uspostavljanje demokratske civilne kontrole i javnog nadzora.  

Hadžić je naglasio da je veoma važno da se pod kontrolu stave aparati sile i državni organi koji imaju neka od policijskih ovlašćenja, poput komunalne policije, carine, Uprave za sprečavanje pranja novca, poreske policije i privatnog obezbeđenja.  

"Po sadašnjem Ustavu i zakonima, nije utvrđeno da parlament ima obavezu da u ime građana Srbije nadzire privatno obezbeđenje u onom delu u kome oni pružaju određene bezbedonosne usluge, jer oni imaju mogućnost upotrebe sile, ali i mogućnost da koriste najnovije tehnologije prisluškivanje, tajnog snimanja i presretenja razgovora", ukazao je Hadžić.  

On je naveo i da je neophodno sprovesti ozbiljnu reformu pravosuđa, čije "manjkavosti osim strukovnih udruženja, nalazi i Evropska komisija", a koja bi podrazumevala, uz ostalo, da se iz parlamenta izmesti odlučivanje o sudijama i tužiocima, kako bi se omogućila njihova profesionalna nezavisnost. 

"Neopohodna je reforma, to pokazuje i poslednja reakcija čuvenog pravnika, gradonačelnika Novog Sada (Miloša Vučevića), kome nije smetalo da javno opali po sudijama, jer nisu doneli sudsku odluku kako on misli da treba, a to nije prvi put i nije jedini", rekao je Hadžić.

Srbija nije spolja bezbednosno ugrožena

On je naveo da ozbiljne analize pokazuju da Srbija nije spolja bezbednosno ugrožena, već da se glavne opasnosti po bezbednost građana Srbije nalaze unutar zemlje u kojoj su prisutni korupcija, organizovani kriminal i siromaštvo.  

"Tu se država, odnosno, njeni organi pojavljuju se kao nosioci pretnji i opasnosti po bezbednost građana - ako policija i neki njeni delovi mogu da ruše Savamalu, ako idu prijave protiv onih koji su javno učestovali u protestnim šetnjama, to su sve oblici pritiska, to su sve načini kojima posednici državne vlasti ugrožavaju njihovu bezbednost", istakao je Hadžić.  

Istraživanja BCBP-a pokazuju ; da se više od polovine građana (56 odsto) ne oseća bezbedno, ali i da oni ne očekuju pomoć države.  

"Kada ih pitate kako možete da osigurate sebi bezbednost, oni navode sve druge načine ali se ne oslanjaju na državu, i to je ono što je najgore", rekao je Hadžić u intervjuu za agenciju Beta.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandar

Ono što zagovara gospodin Hadžić je suprotno trendu pretvaranja Srbije u Severnu Srbiju. Postoje samo dve mogućnosti, ili će prestati da postoji Državna, a nastati Nacionalna bezbednost i time žrtve sa Neretve i Sutjeske postati uzaludne, ili će Srbi živeti od Mimohoda do Mimohoda!

Proffa

Pa zakljucak je samo jedan..Organizovanim kriminalom i korupcijom ne bavi se sigurno narod.Zna se dobro ime i prezime onih koji su glavni organizatori.

Antiprotivan

Zbog svega ovoga je gospodin Hojt u pravu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Drugi protest u Gračanici: Nismo došli da rušimo Srbiju već lokalnu vlast 21:03 h

21:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protesti "1 od 5 miliona" u Nišu, Novom Sadu, Kruševcu, Vranju... 20:57 h

20:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miodrag Stojković smenjen sa mesta šefa katedre za matične ćelije u Kragujevcu 20:44 h

20:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Kad stignu helikopteri Mi-35, Hrvate ću prve da "provozam" 20:34 h

20:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Han: Dobar razgovor s kosovskim liderima, neophodno je vratiti se dijalogu 20:22 h

20:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvo idu etikete - "izdajnici", pa onda pretnje - "bićete uništeni", pa onda... 19:52 h

19:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lični podaci na izvol'te: Umesto da štiti zakon, REM ga možda višestruko krši 19:36 h

19:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u kampanji kao predsednik Srbije, ali na lokalu - samo za zvanice SNS-a 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

loader