Petrović Škero: Najgrublji pritisak na sudstvo

Petrović Škero: Najgrublji pritisak na sudstvo

Petrović Škero: Najgrublji pritisak na sudstvo Izvor: N1

Ono što je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao o presudi Predragu Bubalu je možda najgrublji pritisak na sudstvo i predstavlja opasnost za državno uređenje i vladavinu prava, smatra nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.

Podsetimo, mediji su preneli da je Miloš Vučević posle oslobađajuće presude Bubalu izjavio da "kao pravnik i običan građanin" pita sudije "kome služe, narodu ili lopovima" i "koliko koštaju njihov obraz i čast".

Vida Petrović Škero kaže da nikada nije bio ovakav napad na sudstvo i ovakav vokabular, i da ovo što se desilo predstavlja veliki problem za državu i vladavinu prava.

"Problem za ono što moramo da uradimo za Poglavlje 23, kako imamo vladavinu prava ako neko ko jeste političar ne zna osnovne stvari, a to je da je nezavisnost sudstva, za koje se kaže da je nešto iza čega se sudstvo zaklanja, to mora da se obezbedi građaninu jer svako ko uđe u sud mora da očekuje parvednu odluku. Kada neko ko je pravnik izgovori da li služite narodu ili lopovima postavlja se pitanje šta se posttiže ovom tvrdnjom", kaže ona.

Ona kaže da je zabranjeno korišćenje javnog položaja kojim se utiče na tok sudskog postupka.

"Sad bi me neko iz političkog vrha pitao - eto, opet tvrdite da vama niko ne sme ništa da kaže. Sme, ali se zna kada i kako. Ovako ne sme jer je sudstvo nezavisna grana vlasti. Vučević je uznemirio javnost, krši ugled te grane vlasti. Ne može da govori kao građanin, kada postanete funkcioner morate da ograničite svoje izlaganje tako da ne ugrožava vladavinu prava. Kako to naša vlast veruje tužiocu, a ne veruje sudskom veću, zašto se misli da je sudstvo korumpirano, znači mi ne verujemo ni Ustavu. Sad svi znaju šta je u predmetu i koji dokazi postoje, znači neko zna unapred šta se dešava i kada se ne desi šta je očekivao kaže ti si dobio novac.."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao istinu o stanju u pravosuđu, ali da nije trebao da komentariše presudu bivšem ministru privrede Predragu Bubalu. Ovu izjavu predsednika Srbije Vida Petrović Škero naziva "poludemagogijom".

"S jedne strane se kaže ono što treba, da Vučević nije trebalo to da kaže, a onda kaže - ali govorio je istinu, znači govorio je istinu da sudije služe lopovima, da su na platnim spiskovima lopova dosovskih".

Ona kaže da će sada jako teško biti sudiji koji će dobiti predmet po žalbi, zbog pritiska, jer, kaže, šta god da uradi neće biti dobro.

"Pokazalo se da mnogi koji nisu radili kako se želalo, da postoje mehanizmi da se prebace i onda se pokreću postupci. Mnogo je bitnija priča u pogledu celog sudstva da je ovo oglašavanje dokaz da nam je potrebna reforma. Kako će da se vrati poverenje građana, ako političari kažu da je ta grana vlasti na leđima lopova".

Ona je podsetila na vokabularkoji su državni funkcioneri koristili za vreme diskusije o ustavnim promenama - "sudije bi da sude kako im se ćeifne" i "da je nezavisno sudstvo fetišizam", kao i "da je rasprava iznedrila sudijske jurišnike".

"Po meni se šalje jasna poruka, šta da rade građani, gde smo mi pravnici koji smo naučili da jedna grana vlasti ne može da podriva drugu. Mi smo sve više u državi u kojoj se pravo gradi na politici i to partijskoj, došli smo do toga da ko drukčije kaže kleveće i laže", ističe Vida Petrović Škero.

POVEZANE VESTI

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dobronamerni

Ta Vida Petrović-Škero je kao tadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije dopustila da izvršna (a ne sudska) vlast isporuči Slobodana Miloševića Hagu. Postoji i njen zvaničan dopis u vezi toga. Ako treba biće javno objavljen. Zna ona dobro da ga je potpisala. Zato nemojte tu slabu ženu ni o čemu pitati! Zar ne viditite po njenom govoru tela da je ta penzionerka sva uplašena?

Baksi

Kazne su samo za sirotinju, bilo i biće na ovim prostorima doveka

NELIPSI

Bilo bi interesantno cuti misljenje nekog pravnika koji se bavi ustavnim pravom na temu -da li je aktuelni model vladanja oborio politicki sistem?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Gradonačelnik Atine uručio Vučiću Zlatnu medalju za zasluge 13:47 h

13:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Alkoholisani vozač pod zabranom udario kolima saobraćajnog policajca u Topoli 13:41 h

13:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BCHR: Građani kažu da se prava ne poštuju,pravo na rad i mišljenje najugroženiji 13:23 h

13:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Fotografijicu u Tirani uslikali zbog unutrašnjeg političkog obračuna 13:20 h

13:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić iz Srbije ubijen u Bratislavi, traga se za napadačima 12:51 h

12:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Santovac: Mediji su podeljeni na one koji rade profesionalno i na - promotere 12:48 h

12:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poverenica: U siromaštvu, marginalizovane, žive čitave grupe ljudi 12:26 h

12:26 h  |  Vesti

loader