Alumni klub: Sudije da budu birane po jasnim kriterijumima

Alumni klub: Sudije da budu birane po jasnim kriterijumima

Alumni klub:  Sudije da budu birane po jasnim kriterijumima Izvor: N1

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštili su da je za Ustavni sud sporna podobnost testa za izbor sudija i naglasili da sudije i tužioci treba da budu birani po jasnim kriterijumima, a ne na osnovu razgovora sa kandidatom koje je vodio Visoki savet sudstva.

AKPA i UZUZ saopštili su da su danas primili od Ustavnog suda rešenje o pokretanju postupka utvrđivanja nezakonitosti Pravilnika Visokog saveta sudstva i privremenu meru kojom je zabranjen izbor sudija u parlamentu po tom pravilniku.

Kako su naveli, iz rešenja proizlazi da je za Ustavni sud sporna podobnost testa za kandidate za sudije, odnosno da je sporno da li se njime ispituje osposobljenost kandidata.

AKPA podseća da zakon nalaže da se u postupku cene stručnost, osposobljenost i dostojnost, a da je VSS pored toga ocenjivao razgovor sa kandidatom, na šta nije imao pravo.

"U pitanju su subjektivni kriterijumi članova VSS koji ne garantuju nepristrasnost i objektivnost", saopštila je AKPA.

Ukazali su da su sudije i tužioci u proteklom periodu birani na funkcije po nezakonitim pravilnicima, zbog čega je povređen pravni poredak i apelovali da se ozbiljno pristupi postavljanju predstavnika pravosudnih organa.

Ocenivši da su propisi o izboru pravosudnih funkcionera najtrusnije tačke u pravosuđu, AKPA je apelovala da se u izmenama Ustava i zakona pažnja posveti ne samo sastavima pravosudnih saveta koji će birati sudije, nego i procedurama izbora i njihovoj demokratskoj kontroli.

 "Izbor pravosudnih funkcionera je presudan momenat za omogućavanje nezavisnosti sudstva, koje danas nema, i plašimo se da su reformski kapaciteti, kako u struci, tako i u politici, suviše mali, da bi bili napravljeni odlučni koraci u najvažnijoj tački Poglavlja 23", navodi se u saopštenju.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) je navelo da je posebno žaljenje izaziva "igranje" sa kandidatima koji su prošli celokupnu proceduru i predloženi na funkcije na koje sada neće moći biti izabrani.

"Upravo zato novim ustavnim promenama mora se odrediti jasan koncept koji garantuje predvidljivost, selektuje kvalitet, ojačava nezavisnost, a neutrališe politizaciju, arbitrarnost, samovolju i negativnu selekciju", naveli su u UZUZ.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ovo zvuci kao tacno, ali nije...

Mora se priznati akademcima da je ocenjivanje razgovora problematicno i otvara prostor za zloupotrebe. Ali kako to da svi akademci imaju petice na kraju svoje obuke i da oni zbog toga ne moraju da rade test. To nije u redu i akademci na taj nacin ostaju neprovereni, a insistiraju da direktno ulete na funcije. Pa dal su svi genijalni zato sto su akademci? Naravno ima i saradnika koji malo znaju, ne mora da znaci da ako je saradnik da je odlican. Dalje, akademci se javnosti predstavljaju kao borci za opste dobro i borci za Poglavlje 23, ali to nije istina, oni se bore za svoje interese. Naime, aktuelni pravilnik DVT-a postoji od septembra 2017.godine i njega niko nije osporavao, sve dok akademci 14.decemra nisu bili zadovoljni brojem njihovih kandidata koji su predlozeni i tada ulazu inicijative za ocenu zakonitosti i tog novog pravilnika. Da su iskreni u svojoj borbi reagovali bi akademci na taj pravilnik jos u septembru ili oktobru ili novembru, a ne tek sada kada su shvatili da je malo predlozeno akademaca. Negde sam procitao u komentarima da postoje zemlje clanice EU koje biraju sudije iz redova saradnika...pa onda posojanje akademije nije nuzno za poglavlje 23. U svakom slucaju, oduvek je najbolji majstor bio onaj koji je bio pre toga najbolji segrt i mislim da DOBRI saradnici zbog toga treba da imaju prednost.

Ja lično

Ne moraju da rade taj fingirani test sa unapred poznatim pitanjima jer su radili tri prava testa za sam ulazak na akademiju i onda bi oni bili testirani više od ostalih. I šta da moraju i taj da polažu, opet bi imali i oni isto maksimalne ocene kao i svi drugi kandidati jer su pitanja po samim tim pravilnicima javno objavljena unapred. Odmah su se usprotivili i tom novom testu samo nisu odmah istog dana mogli da sastave inicijativu Ustavnom niti da sud istog dana donese meru. Slažem se sa Vama u ovom poslednjem nek dobri saradnici imaju prednost a na akademiji su upravo oni koji su prethodno bili dobri saradnici, pripravnici.

Zeleni Zub

Šta su jasni kriterijumi? Šta čini dobrog sudiju? Pravosudna akademija? Teško. Uspeh na studijama? Na ovakvim kakve su sada - teško. Ako ne napreduju sudije sa jasno najboljim rezultatima, kako izmeriti vrednost nekog ko je "ruki"?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Veliki broj građana i javnih ličnosti pridružio se inicijativi #DaSeVidiN1 09:05 h

09:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Anasonović: Učešće "1 od 5 miliona" bilo bi ogromno nepoštovanje javnosti 08:44 h

08:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mićunović: Očekivao sam oštriju reakciju DS i SzS na Obradovićev tvit 08:12 h

08:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivošević na protestu SzS: Lažu da predsednik postavlja sudije u Francuskoj 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kancelarija za KiM: Košarkašima iz Trstenika zabranjeno da igraju u Mitrovici 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vilson: Tramp će pre postići uspeh na Balkanu nego u Iranu ili Severnoj Koreji 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Obavestili me da mi se suspenzija s posla produžava do daljeg 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Vesti

loader