Izbor sudija: Višak politike ili manjak kriterijuma?

Izbor sudija: Višak politike ili manjak kriterijuma?

Izbor sudija: Višak politike ili manjak kriterijuma? Izvor: N1

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je u Danu užvio da iza odluke Ustavnog suda da obustavi primenu pravilnika za izbor novih sudija, stoji namera da taj izbor ide preko pravosudne akademije, dok predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović tvrdi da je cilj te inicijative da se uspostave jasni kriterijumi.

Ustavni sud Srbije doneo je u petak privremenu meru, kojom je obustavio primenu pravilnika za izbor novih sudija, do donošenja konačne odluke o njegovoj zakonitosti. Mera je doneta neposredno pre izbora novih sudija u Skupštini, što se očekuje na prvoj narednoj sednici parlamenta. Pravilnik za izbor sudija osporen je pre punih godinu dana iz proceduralnih razloga, pa je nejasno zašto je Ustavni sud tek sada reagovao. Uprkos takvoj odluci Ustavnog suda, odbor za pravosuđe Skupštine Srbije usvojio je predlog za imenovanje novih sudija. Kažu da odluku o privremenoj meri još nisu dobili.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević rekao je u Danu užvio TV N1 da je do nesporzuma došlo jer je odluka Ustavnog suda samo saopštena, ali ne i objavljena, a da bi bila primenjena, morala bi da bude i objavljena.

“Iako su ovi iz parlamenta bili besni, postupili su u skladu sa Ustavom i zakonom”, smatra Ivošević.

Čist sukob interesa - tvrdi Ivošević

zoran ivošević 1 n1.jpg Izvor: N1

Situacija je, međutim, mnogo komplikovanija tvrdi on i podseća da u Srbiji i izvršna vlast i dalje ima presudan uticaj na izbor nosilaca pravosudnih funkcija, što je u suprotnosti sa preporukama EU i Venecijanske komisije.

Budući da Srbija mora da promeni način izbora sudija i tužilaca, onda je politička vlast smislila drugi organ koji će to činiti, a to je, tvrdi Ivošević, Pravosudna akademija.

“Ako oni kažu da prvi izbor može da prođe samo onaj koji je završio tu akademiju, onda oni koji su završili fakultet, položili pravosudni ispit, ne bi mogli da prođu, ako nisu položili kod Akademije. Akademija ima ambiciju da bude ustavna kategorija, a ne može”, poručio je Ivoševič.

Smatra i da je Ustavni sud oklevao sa odlukom o pravilniku za izbor novih sudija, sve dok nije počela procedura izbora, upravo zbog sprege Ustavnog suda i politike. Naime, Ivošević tvrdi da je ćerka predsednice Ustavnog suda završila Pravosudnu akademiju, što znači da bi mogla da ima prednost pri izboru. To je, prema njegovim rečima, čist sukob interesa.

Cilj je da se utvrde jasni kriterijumi - kaže Manojlović

savo manojlović Izvor: N1

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koje je jedno od podnosilaca inicijative Ustavnom sudu, s druge strane, tvrdi da cilj uopšte nije bio da se prednost da Pravosudnoj akademiji, već da se utvrde jasni kriterijumi izbora i da se suzbije bilo kakva diskrecionost pri odlučivanju.

“U pravosuđu imamo sukob dva klana koja se bore za moć. Jedno vreme je Pravosudna akademija bila dominantan i isključivi ulaz na pravosudne funkcije, sve dok Ustavni sud nije odlučio da nema prednost. Onda je klatno otišlo na drugu stranu, i onima koji su je završili je Pravosudna akademija uzeta kao otežavajuća okolnost”, ocenio je on.

Suština je, kako kaže, da je pravilnik o izboru novih sudija izašao van zakonskih krietrijuma. “Nisu samo proceduralne, već suštinske zamerke. U tim pravilnicima data je arbitrarnost prilikom ocene kriterijuma”, rekao je Manojlović i upozorio da je ideološka himna pravosuđa “Prijatelji, braćo, kumovi”, jer je to postao jedini način za napredovanje u struci.

“Ta diskreciona ocena (po pravilniku) se ne upotrebljava tako da birate najbolje. Ja sam samo za to da se utvrde konkretni i tačni kriterijumi, da se mentalni sistem ustroji da će kroz rad, ocene, i to koliko su vredni doći, ljudi doći do određene pozicije”, naveo je on.

Šta je presudno - mišljenje sudije ili bodovi?

Ivošević je uzvratio da je ceo radni vek proveo u pravosuđu i da “nikakve anete ne vrede koliko vredi mišljenje sudije kod kojeg je neko učio zanat”

“Sudstvo je i zanat. Prvo šegrt, pa stručni saradnik, pa ako sudija kod kojeg si radio i sve druge sudije kažu da je dobar, e taj treba da bude biran. Neka sudija kaže da li je neko dobar ili nije dobar. Onda ćemo imati dobro sudstvo, a ne sa papirima i anketama”, poručio je Ivošević i dodao da se na anketama ionako poturaju odgovori, te da su na taj način popunjavana i radna mesta za notare.

Manojlović je istakao da je saglasan sa Ivoševiće, da treba depolitizovati pravosudne organe, i ističe da ministru pravde i predsedniku odbora za pravosuđe nije mesto u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, ali dodaje i da nema poverenje u diskreciono pravo sudija da odlučuju.

“Ovde vlada manija za zapošljavanjem kroz partijske knjižice i rođačke veze, zato sam za jasne kriterijume. Neka se boduje rad, kvalitet, pravosudni ispit… Da se jasno ustroji put”, poručio je predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

BRAVO IVOSEVICU

Da li mora da dodje neko iz penzije da bi rekao sto svako ko ima zrno postenje i savesti misli!? Svak cast Ivosevicu!!!

Iz prve ruke

Kolega Ja licno, na ovom poslednjem testu sam imao dve petice. Test sam radio po novom pravilniku. Imao sam uvida u predhodni test i mora se priznati da je predhodni test bio mnogo lak u ondosu na ovaj poslednji. Nisu postojala nikakva pripremljena pitanja, nego si morao stvarno da znas, da ucis zakone. Mislim da su trebali svi da rade test i akademci. Ne vidim sta je problem u kopiranju sopstvenog teksta, nisam kopirao tudji tekst pa ga predstavio kao svoj.

Iz prve ruke

Ja sam iz tuzilastva, ali identicna je problematika. Evo ja sam jedan od kandidata koji je predlozen za zamenika na aktuelnom konkursu. Radim 11 godina u tuzilastvu. Visi strucni saradnik sam. Predlozen sam zbog toga sto radim fakticki kao zamenik i po kvantitetu i kvalitetu! Predlozeni su pomocnici sa ogromnim stazom i ogromnim iskustvom! Nikada nisam bio clan politicke partini / ni jedne, cak ni blizak ni jednoj politickoj partiji! Izuzetno zlonamerni, nekorektni navodi Alumni kluba! Nisam predlozen zato sto poznajem ovga ili onoga, vec zato sto u odnosu na sve predlozene kandidate imam najvise staza posle pravosudnog ispita i zato sto sam na testu dobio dve petice i to je sve i to je to, zaista. Nije tajna da pored petica na testu je kriterijum bio staz, i imajuci u vidu to, jasno se moglo predpostaviti ko ce biti predlozen. Uvek se moglo predpostaviti da ce Usian Bolt osvojiti zlato, al ne zato sto je tu nesto namesteno, vec zato sto je najbolji. Inace test uopste nije bio lak, mnogi nisu dobili petice, od oko 150 kandidata koji su radili test , samo je 13 dobilo po dve petice, cak mnogi saradnici nisu dobili petice, a Akademci su po difoltu imali pet. Prolazili su Akademci kroz nase tuzilastvo i to njihovo sticanje znanja je isto kao i sticanje znanja kod pripravnika, odn. dva puta pripravnicenje. Akademci prate zamenika na sudjenjima, sede pored njega, rade po neki predmet kada im zamenik da, a saradnik duzi svoje predmete, radi istragu, bori se na pretresu sam, odgovara za svoj rad sefu..., dok Akademci simuliraju, idu na seminare i dobijaju sertifikate...Nije to isto, to su cinjenice koje Akademci ne mogu prihvatiti!!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Podeljena mišljenja poslanika DS, SMS i Pokreta socijalista o smanjenju cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petrović Škero: Bojim se da naš najbolji student nije naučio neke delove prava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Sit sam pridika evropskih lidera o bliskim vezama sa Rusijom i Kinom 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Škola kod Niša nudi svoj servis - SMS obaveštenje kada dete stigne u školu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pančić: Književnost drži pažnju kad je deo fajta; Pantić: Sve nam je neregularno 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici SNS podneli Skupštini predlog izmene zakona, za spuštanje cenzusa 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vlada Srbije odobrila 5,5 miliona evra za mere populacione politike 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasada Holandije nova NATO kontaktna ambasada u Srbiji 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Vesti

loader