Šabić: Odgovor premijerke nije u skladu sa činjenicama

Šabić: Odgovor premijerke nije u skladu sa činjenicama

Šabić: Odgovor premijerke nije u skladu sa činjenicama Izvor: N1

Odgovor predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da Vlada po zahtevima za pristup informacijama postupa u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, nije u skladu sa činjenicama, ocenio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Ana Brnabić je u odgovoru Grupi za slobodu medija u delu koji se odnosi na zahtev da Vlada obezbedi izvršenje rešenja poverenika, navela da je inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona u nadležnosti Upravne inspekcije i da organi javne vlasti, nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora, postupaju po rešenju poverenika u približno 85 odsto slučajeva. 

Ukoliko poverenik ne može sprovesti svoje rešenje prinudom, Vlada mu na njegov zahtev pruža pomoć obezbeđivanjem izvršenja rešenja neposrednom prinudom, navodi se u odgovoru premijerke i dodaje da Upravna inspekcija zbog nepoštovanja primene propisa može protiv odgovornih lica organa javne vlasti da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. 

Šabić je naveo da odgovor Ane Brnabić nije u skladu s "relevantnim pravnim i faktičkim činjenicama, te samim tim ni adekvatan suštini problema". 

U saopštenju je naveo da je nadzor nad primenom zakona obaveza ministarstva nadležnog za poslove uprave i odnosi se na sve aspekte primene zakona i kao najvažniju stvar podrazumeva pokretanje prekršajnih postupaka protiv počinioca različitih, brojnih, zakonom predviđenih prekršaja. 

"Taj nadzor ne sprovodi se kontinuirano, nego samo povodom upozorenja poverenika, koja on inače nije dužan da daje. A i povodom upozorenja poverenika, iako se ona odnose samo na flagrantnije slučajeve kršenja zakona, nadzor se ne preduzima redovno", rekao je Šabić. 

On je dodao da činjenica da se u poslednje vreme nadzor sprovodi nešto aktivnije nego ranije ne može biti razlog za zadovoljstvo, budući da je ranijih godina nadzor praktično potpuno izostajao, pa primera radi, tri godine uzastopce, iako je počinjen veliki broj prekršaja, nije pokrenut ni jedan jedini prekršajni postupak. 

Prema Šabićevim rečima, i danas je broj pokrenutih prekršajnih postupaka neuporedivo, višestruko manji nego broj počinjenih prekršaja. Što se tiče obaveze Vlade da u slučaju potrebe obezbedi izvršenje rešenja poverenika neposrednom prinudom, Šabić je rekao da stvari stoje još lošije. 

"Samo tokom ove godine, postupajući po zahtevima tražioca informacija, poverenik se 41 put obratio Vladi tražeći da ona postupi u skladu sa navedenom zakonskom obavezom i primenom prinude obezbedi izvršenje rešenja poverenika. Prema raspoloživim informacijama, Vlada ni u jednom od tih slučajeva nije to učinila"naveo je Šabić. 

Dodao je da se sa mnogo skepse mora gledati na tvrdnju iz odgovora da "Vlada uredno i u roku" postupa po zahtevima za pristup informacijama koje građani, mediji i drugi upućuju samoj Vladi. 

"Budući da je za zaštitu prava u slučaju Vlade nadležan Upravni sud, a ne poverenik, od suda bi trebalo tražiti preciznije podatke, ali poznat mi je nemali broj slučajeva u kojima Vlada nije postupala po zahtevima, pa ni po presudama Upravnog suda donetim po tužbama koje su zbog toga podnete", rekao je Šabić.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Brka

Ma ona je nesposobna da bude predsednica mesne zajednice, ali u ovoj zemlji je sve moguće.

Raša

To nije tačno i zašto je potcenjujete ako ima CV bolji od mnogih poslanika?!

bts ☯️☸️☮️

Pročitao sam samo pola odgovora na prvo pitanje i kad sam video da bestidno laže, nisam dalje čitao! Jeziva je.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Apelacioni sud ukinuo oslobađajuću presudu nekadašnjem ministru Bubalu 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Preminuo novinar Dejan Anastasijević 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor gimnazije u Lebanu podneo ostavku 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ugroženo zdravlje direktorke TV Kanal 9 koja štrajkuje glađu već 10 dana 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest zbog rušenja u Savamali, otkriveni "spomenici" Vesiću i Malom 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Insajder debata o doživotnom zatvoru: Pre svega neophodna izvesnost kažnjavanja 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zapalio se automobil na naplatnoj rampi kod Stare Pazove 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać 12 sati blokirao radove na Trgu, rasprava s onima kojima se to ne sviđa 24.04.2019.

24.04.2019.  |  Vesti

loader