Sudija Trešnjev: Pokušaj disciplinovanja sudija

Sudija Trešnjev: Pokušaj disciplinovanja sudija

Sudija Trešnjev: Pokušaj disciplinovanja sudija Izvor: N1
(arhiva)

Suđenja grupi Darka Šarića kao i suđenje za pobunu JSO u januaru počinju iz početka jer je odlukom predsednika Višeg suda u tim predmetima više neće suditi sudija Aleksandar Trešnjev koji je bio član veća. Sudija Trešnjev za Insajder kaže da je ovo što se njemu događa pokušaj "discipinovanja sudija".

Sudija Aleksandar Trešenjev, godišnjim rasporedom koji donosi predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, vraćen je iz Posebnog odeljenja za organizovani kriminal u redovno krivično odeljenje. Zbog toga će sva suđenja u kojima je on bio član ili predsednik veća morati da počnu iznova, a među njima ima i onih koja su u fazi završnih reči.

U obrazloženju odluke predsednik suda naveo je da je sudiji Aleksandru Trešnjevu istekao mandat, a da on nije pokazao dovoljnu stručnost, kao i da su mu rezultati rada lošiji od ostalih kolega. Ovakva odluka i obrazloženje predsednika suda naišlo je na brojna osporavanja, s jedne strane zbog činjenice da se suđenja vraćaju na početak, s druge strane zbog toga što je kao predsednik suda ocenjivao stručnost sudije za šta nije ovlašćen.

Aleksandar Trešnjev govorio je za Insajder, navodeći da je svestan posledica koje istupanje u javnosti može da izazove, ali da je "svoju karijeru gradio godinama i da ne može da ćuti na pokušaje omalovažavanja". Trešnjev navodi da sudije retko govore, jer ih zbog strogih zakonskih organičenja istupanje u javnosti može odvesti u disciplinski postupak.

Trešnjev kaže za Insajder da je ovo što se njemu događa pokušaj "discipinovanja sudija i pokazna vežba šta može da se dogodi sudiji ukoliko ne radi onako kako predsednik suda misli da treba".

Kao uzrok svega što mu se dogodilo Trešnjev navodi sukob s predsednikom suda, nakon što je sredinom 2016. ušao u strukovno udruženje Cepris, koje je se bavi i analizom rada pravosuđa. Tada ga je predsednik suda izuzeo iz jednog postupka u kome je sudio, jer je advokat odbrane na tom suđenju takođe bio član Ceprisa.

Predsednik suda tražio je i od Visokog saveta sudstva da odluči da li je članstvo u tom udruženju spojivo sa sudijskom funkcijom. Istovremeno se VSS obratio i sudija Trešnjev, žaleći se na odluku o izuzeću. Ceo slučaj završen je tako što je VSS odlučio da odbaci pritužbu Trešnjeva, a predsednik Višeg suda je obavešten da VSS nije nadležan za davanje traženog mišljenja o nespojivosti sudijske funkcije i članstva u stručnom udruženju.

Godinu i po dana kasnije, godišnjim rasporedom, koji prema zakonu predsednik suda donosi, sudija Aleksandar Trešnjev vraćen je u redovno krivično odeljenje, odnosno neće moći da sudi u predmetima u kojima je u specijalnom sudu bio predsednik ili član veća. Zbog toga se ti predmeti vraćaju na početak.

Predsednik suda je u saopštenju za medije naveo da je sudiji Aleksandru Trešenjevu istekao šestogodišnji mandat i da on nije jedini kome je mandat istekao, ali je prema ocenama predsednika suda pokazao manju stručnost od ostalih kolega i imao lošije rezultate, te nije bilo opravdanog razloga da mu se mandat produžava.

Društvo sudija je u svom saopštenju navelo je da je godišnji raspored u nadležnosti predsednika suda, ali da predsednik suda nije nadležan da ocenjuje sudije i da je time narušio ugled i dostojanstvo sudijske profesije i pravni poredak Republike Srbije i pozvalo Visoki savet sudstva da reaguje. Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević takođe je rekao da je Godišnji raspored u nadležnosti predsednika suda ali da on smatra da ne bi trebalo menjati sudije u predmetima u kojima sude.

Komentari (27)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Advokat

Ne vidim u čemu je problem što će sudija Trešnjev ubuduće raditi u redovnom krivičnom odeljenju? Biće i dalje sudija, samo više neće imati platu 600.000 dinara mesečno, već 300.000 mesečno. Malo li je? Što se tiče izuzeća, ne razumem što se nije izuzeo sam u predmetiu gde kao advokat brani njegov dobar prijatelj, već je INSISTIRAO da sudi i dalje? Sudiji je valjda svejedno KOME će suditi...., ali braniocu i okrivljenom nije svejedno KO JE SUDIJA, dobar prijatelj kada postupa kao sudija nije baš nepristrasno , zar ne? Recimo, moj kum je sudija i uvek se SAM IZUZME iz predmeta gde ja zastupam kao advokat. Ne čeka da ga opominje predsednik suda....

Pavle

Samo rezultati i rad se traže a i disciplina predsednik suda je bog i moze mu se

Bаtаnidzа

Негде сам прочитао да председник суда није овлашћен да даје стручне оцене судијама, али ту је председник државе који све оцењује и његова је задња, па ти види сада.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Uhapšen bračni par sa 14,5 kilograma marihuane 11:38 h

11:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Danu uživo o ostavci direktora Železnica Srbije 11:31 h

11:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojiljković: Oni koji su vladali da dugoročno sklone prste od izvršne vlasti 11:22 h

11:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo poljoprivrede: Zabranjen izvoz kompanijama pod istragom 11:14 h

11:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktor Železnica Srbije podneo ostavku "zbog opstrukcija u radu" 11:00 h

11:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poverenica o socijalnoj pravdi: Neophodne promene u svim segmentima društva 10:52 h

10:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Pirotskom okrugu blagi pad broja obolelih od gripa, potvrđeno 12 slučajeva 10:42 h

10:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšeni zbog sumnje da su voće uvezeno iz Grčke prodavali u Rusiji kao srpsko 10:24 h

10:24 h  |  Vesti

loader