Potrebna lista profesija nespojivih s radom u MUP-u

Potrebna lista profesija nespojivih s radom u MUP-u

Koji su poslovi nespojivi sa policijskom profesijom i kakva su zakonska rešenja u toj oblasti - Beogradski centar za bezbednosnu politiku predstavio je istraživanje i analizu koja se bavi ovim pitanjima.

Izvor: N1

  U Centru ističu da ni izmene Zakona o policiji o kojima bi poslanici trebalo da raspravljaju u toku ovog meseca, nije jasno definisao šta je sukob interesa odnosno, da li će, na primer, pripadnici MUP-a moći da rade kao privatno obezbeđenje.

Potrebno je izraditi listu poslova nespojivih sa radom u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ocenila je  istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sofija Mandić predstavljajući istraživanje o sukobu interesa u policiji.

Mandić je na konferenciji za novinare napomenula da je Zakon o policiji donet 2016. godine, ali da nikada nisu usvojena podzakonska akta kojima bi se regulisalo koje dodatne poslove policajac može da radi.

"Ne smemo da imamo ovu vrstu neizvesnosti", smatra Mandić koja je podvukla da se policijski službenici moraju i obavestiti koji poslovi su nespojivi sa njihovim osnovnim zanimanjem.

Kao jedan od problema Mandić je navela da u MUP ne postoji ni objedinjena evidencija o dodatnim poslovima koje obavljaju policijski službenici.

U istraživanju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku se ukazuje da ogromna većina policajaca, koji su učestvovali u istraživanju, kao razlog za obavljanje dodatnog posla navodi lošu ekonomsku situaciju.

Ispitivanjem je obuhvaćeno oko 800 policajaca, a više od petine njih smatra da je materijalna situacija zaposlenih u MUP nepodnošljiva, navodi se u istraživanju BCBP.

Potpredsednik Policijskog sindikata Srbije Vladimir Pavićević smatra da MUP ima "nesposobno rukovodstvo" i da se to vidi kroz odnos prema zaposlenima, ali i u pogledu finansija i uslova rada.

On je ukazao da je novi Zakon o policiji, usvojen 2016. godine, najavljivan kao reformski akt koji će rešiti brojne probleme, ali da se već sada pristupilo izmeni ključnih delova tog zakona.

Menjaju 82 ključna člana zakona, konstatovao je Pavićević.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Topalovici

Zar treba lista?

Jr

Ne treba poslovi da budu nespojivi sa radom u policiji nego dela. Ograničavanje prava na rad policajaca i drugih građana je uglavnom totalitarna i komunistička ideja stravičnih kršenja ljudskih prava. Država nije ovlašćena da uskraćuje građanima pravo na rad u najvećem broju slučajeva. Sledbenici komunističke ideologije u Srbiji to rade na razne načine, počevši od direktnog kršenja prava na rad, ograničavanja ili uništavanja slobodnog tržišta državnim intervencijama, licenciranjem i sličnim glupostima. Država nikako ne treba da se meša u privredu. Čak se može reći da time elite na vlasti rade i protiv svojih interesa. Veći javni prihodi kroz slobodu tržišta dovode i do mogućnosti za raspodelu više novca za "projekte", "koordinatore" i sl. u dođem ti - dođeš mi državnoj vlasti. Izgleda da su kriminalizovane elite na vlasti jednako nasilne koliko su i glupe.

Pera

Npr nabavka 1000 novih vozila,da se ispita ko je imao korist od toga

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Protest u Beogradu posvećen uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću iz Krušika 18:17 h

18:17 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev: Želimo partnerski odnos sa EU, bez nametanja izbora - Istok ili Zapad 18:09 h

18:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Skupštini: Rusija za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 17:56 h

17:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DS osudio Šešeljeve pretnje Milojku Pantiću 17:46 h

17:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SL podržala poziv ambasade SAD da se ubrza istraga o ubistvu Olivera Ivanovića 16:51 h

16:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Objavljen snimak pljačke banke u Subotici 16:00 h

16:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać Vučiću postavio pitanja o Vesiću 15:37 h

15:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Kameno selo" kod Pirota čija arhitektura vraća u daleku prošlost 14:42 h

14:42 h  |  Vesti

loader