Međak: Poslata poruka iz EU da Srbija treba da uradi više

Međak: Poslata poruka iz EU da Srbija treba da uradi više

Međak: Poslata poruka iz EU da Srbija treba da uradi više Izvor: N1

Neotvaranje još jednog poglavlja je poruka da treba da uradimo više kada je reč o poglavljima 23 i 24. Doneta je politička odluka da bi se poslala poruka da primena akcionog plana za ova dva poglavlja mora biti ispunjenija i da Srbija mora da se pridržava rokova, smatra predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

Vladimir Međak smatra da temo pregovora ostaje isti i ddodaje da smo bili spremni i za poglavlje 33, ali ne i za više od toga. On kaže da nas očekuju složenije stvari kako se pregovori budu bližili kraju i dodaje da je promena Ustava jedna od važnijih stvari koje nas očekuju.

"Da bismo depolitizovali sudstvo moramo da menjamo Ustav, da bi na osnovu novog mogao da bude donet set pravsudnih zakona. Ustav propisuje kako se sudije biraju, mora da se promeni način izbora sudija. Po akcionom planu trebalo je Ustav već da bude promenjen, a nemamo ni nacrt, vreme se ubrzava, naše aktivnosti moraju da se ubrtzaju da bismo na članstvo 2025. gledali kao realno, 2018. mora da se menja Ustav, moramo da imamo tekst Ustava o kome će biti javna rasprava, da ide na Venecijansku komisiju, onda referendum, donošenje pravosudnih zakona, da bismo 2020. završili prelazna merila i onda dobijamo završna merila, da bismo krajem 2023. potpisali pristupanje, a krajem 2025. pristupili EU. Pravac je zacrtan - nezavisnost pravosuđa", kaže Međak.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović smatra da su poglavlja 23 i 24 "poglavlja svih poglavlja" i dodaje da je jako važno da se prati i od strane EU i od strane NVO ispunjavnje onoga na šta smo se sami obavezali.

"Činjenica je da smo kasnili i budno se prati primena svega. Često smo svi imali utisak da idemo jedan korak napred, dva nazad, pregovori su zbog nesaradnje s Tribunalom bili i suspendovani, neki tempo se održavao, za mene je najvažnije da su građani ostali za EU, od 2000. godine oni su većinski za članstvo, nijedna stranka koja je protiv EU nije pobedila na izborima. Nekad je bilo preko 70 odsto građana za EU, danas se to malo promenilo", istakla je Dragojlović.

Ona kaže i da smo držali dinamiku otvaranja poglavlja, ali da to nije dovoljno. Dodaje i da Srbija sada pregovara po izmenjenom postupku.

"Promenjen je pristup, jer bez vladavine prava i ključnih institucija politika nailazi na prepreke. Ne može da se posluje u zemlji koja je pravno nestabilna, nema slobode medija, to su sve nesigurnosti koje članica EU sebi ne može da dozvoli. Fokus je pomeren na politička pitanja. Otvoriti poglavlje znači da pričamo o onome šta kod nas nije u redu. Ne mogu se otvoriti ako zakoni i institucije nisu na određenom nivou", kaže Dragojlović.

Nataša Dragojlović Izvor: N1

Govoreći o otvaranju poglavlja, Vladimir Međak je naveo da poglavlje 6 ne izazviva kontroverze i da se kada je to poglavlje u pitanju stvari rade na pravi način.

"Međutim, poglavlje 30 može da bude problem jer Srbija nije članica Svetske trgovinske organizacije, to je uslov za EU, plus još neka pravila, samo Srbija i BiH nisu članice STO, to je dobrim delom naša zasluga, jer se 11 godina se nalaizmo na pragu članstva. Zakon o GMO je kod nas politizovan bez potrebe, od jedne benigne stvari, gde možemo da imamo koristi, napravite problem. Ima i zahteva za referendumom, nije kontroverzno, brkaju se momenti, mi smo do 2009. imali zakon usaglašen sa STO i onda smo ga promenili i napravili korak nazad. Niko nas ne tera da gajimo GMO, EU je najveći protivnik GMO proizvoda, u EU ulazimo u kišobran zaštite od GMO, kod nas se stvari obrću i jedno poglavlje koje je benigno napravimo sebi problem", rekao je Međak.

Nataša Dragojlović navodi da čalnstvom dobijamo neke prednosti koje EU ima, kaže da ćemo dobiti mehanizme za rešavanje sporova koje nemamo dok nismo članica STO.

"Sećate se blokade s Hrvatskom kada su svi trpeli, to se ne bi dogodilo da je Srbija članica STO, to je jako važno".  

Prvi termin za otvaranje novih poglavlja je mart i taj termin treba da dočekamo spremni. 

"Nalazimo se u čudnoj situaciji, kada smo imali 78 odsto građana za EU u parlamentu je bilo pola-pola, u jednom trentuku su svi u parlamentu bili za EU, ali je 41 odsto građana onda bilo za. Mora da se pojača komunikacija s ljudima, da se zna o čemu pregovaramo, šta će biti na kraju, šta znači koje poglavlje, da počnemo da pričamo i to treba da radi Vlada, mora Vlada ljudima da objašnjava šta se dešava", zaključio je Međak.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravda_1

Poslata poruka i ode u etar

Prof. dr R O T

Hvala na pojasnjenju, mi dugo, dugo, necemo uspeti u poglavljima 23 i 24, pogotovu sto postoji opterecenje Kosovo, promena Ustava, eventualni parlamentarni izbori, jos jedna izgubljena godina!

Aleksandar

Politička elita Srbije neće prihvatiti sistemske promene za Poglavlje 23, a politička elita EU i zemalja članica neće prihvatiti Srbiju za člana EU, bez sistemskih promena koje se prilagođavaju Poglavlju 31. Pravljenje bauka od Poglavlja 23 služi samo da se prikrije prava prpreka - Poglavlje 31. Kad bi Srbija, kao i svi drugi, prvo razrešila šta je potrebno za Poglavlje 31, ostalo bi išlo samo po sebi, brže, ili sporije. U tom slučaju bi imali najveći BDP na Balkanu i bili okosnica Evrope na jugoistoku. Umesto Gubernije. Pravo pitanje je da li bi to smetalo samo političkoj eliti?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Uhapšen muškarac u Beogradu - pucao na parkirani mercedes, pa zatim i u vazduh 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Vladajuća koalicija da ima jednog kandidata na predsedničkim izborima 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poginuo rudar u rudnuku Bogovina kod Boljevca 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pogoršana epidemiološka situacija u Leskovcu, upozorenje svim građanima 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Đukanovićev režim stavlja Krivokapiću vruć krompir u ruke 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić poželeo brzo ozdravljenje Plenkoviću koji je pozitivan na koronavirus 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savet ministara EU: Srbija nedovoljno brzo napreduje u oblasti vladavine prava 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radojević: Politička stabilnost i bezbednost Srba prioritet 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Vesti

loader