Nacrt strategije za proširenje EU: Srbija članica do 2025.

Nacrt strategije za proširenje EU: Srbija članica do 2025.

Nacrt strategije za proširenje EU: Srbija članica do 2025. Izvor: Shutterstock

Evropska komisija nacrtom strategije za proširenje Evropske unije predviđa da bi Srbija mogla da postane punopravna članica do 2025. godine, pošto do 2023. godine zatvori sva pregovaračka poglavlja i postigne sporazum o normalizaciji s Prištinom.

U nacrtu strategije za pristupanje Srbije i drugih balkanskih zemalja EU, koja bi trebalo da bude ustvojena u februaru, navedeni su poslovi koji stoje i pred Srbijom i pred EU, kao i vremenski rokovi u kojima oni treba da budu obavljeni da bi članstvo bilo moguće do 2025, saznaje RTS.

Prema sadašnjem nacrtu, sva pregovaračka poglavlja trebalo bi da budu otvorena i zatvorena do 2023. godine, kako bi ulazak Srbije bio moguć 2025, imajući u vidu dug proces ratifikacije pristupnog sporazuma u Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja članica.

  Navodi se i kraj 2019. godine kao rok za postizanje obavezujućeg sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, što je među ključnim uslovima za članstvo u Uniji.

Strategija će biti neka vrsta mape puta do članstva, čini ga konkretnijim i opipljivijim, ali bez garancija i automatizma u prijemu zemalja kandidata, ako one ne bude spremne za članstvo u predviđenim rokovima, rekli su za RTS izvori u Briselu.

Ocenjuje se da je, imajući u vidu dosadašnji tempo pregovora, 2023. godina više nego ambiciozan rok za otvaranje i zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja, a da osim spremnosti kandidata, problem za strategiju može biti odsustvo podrške zemalja članica.

Prva polovina 2018. veoma značajna za Srbiju i Balkan

RTS navodi da će prva polovina 2018. biti veoma značajna za Srbiju i Balkan - Bugarska kao predsedavajuća EU u ovom periodu ističe integraciju Zapadnog Balkana kao svoj prioritet, a posle objavljivanja strategije u februaru uslediće i godišnji izveštaji Evropske komisije o napretku za sve zemlje regiona u aprilu.

U maju u Sofiji biće održan zajednički samit lidera Balkana i EU, a u junu u Briselu na samitu EU donosiće se zaključci i konkretne odluke o sledećim koracima u procesu proširenja.

Zagrebački Jutarnji list piše da su jasni rokovi navedeni samo za Srbiju i Crnu Goru, koje će, kako piše, moći da postanu članice do kraja 2025, dok se za ostale zemlje navodi da treba da do tada treba da napreduju u pristupnim pregovorima.

Nacrtom strategije za pristupanje balkanskih država EU, koja bi trebalo da bude usvojena u februaru, ukazano je da EU "ne želi da uveze granične sporove" između država u regionu, dodaje Jutarnji list.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je očekivanje da će strategija ukazati na put kojim zemlje kandidati treba da idu ka članstvu u EU, ali i naglasiti šta institucije EU i zemlje članice treba da urade kao podršku partnerima i prijateljima na Zapadnom Balkanu.

Mekalister je rekao za RTS da sve zemlje Balkana imaju evropsku perspektivu, ali da je predsednik EK Žan-Klod Junker pomenuo Srbiju i Crnu Goru jer su dve vodeće zemlje u procesu i već vode pregovore.

Jutarnji list piše da je za Srbiju važna i poruka da će morati da reši odnose s Prištinom putem pravno obvezujućeg dokumenta, za koji se u ovom nacrtu kaže da je ključan za stabilnost celog regiona i evropsku perspektivu.

BiH bi do 2019. godine trebalo da dobije status kandidata, ako do tada dovrši postupak slanja odgovora iz upitnika i Komisija završi svoj deo posla.

I Albanija će, kako je navedeno, ako ispuni uslove, i Makedonija ako reši pitanje imena s Grčkom, 2019. godine imati zamah u pregovorima o članstvu, navodi se u tekstu.

POVEZANE VESTI

Komentari (41)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

blagomeni

I nakon ulaska, ako i kad god to bude, sve “stare” članice imaju pravo da uvedu ograničenja za državljane nove članice po pitanju dobijanja radne i boravišne dozvole u periodu do 7 godina. Za one koji misle da će im EU odmah nakon ulaska Srbije biti na izvol’te, neka se preračunaju. Hrvatska je još uvek pod navedenim ograničenjima od strane Slovenije, UK, Holandije, Austrije, kao i Švajcarske koja je deo EEA a ne EU. Hrvatska je postala članica 1/7/13 a ograničenja ističu 1/7/18.

minja

Odlicna vest, ali bice to i pre sigurno. Politika mira na ovim prostorima je definitivno ono sto ce ubrzati taj proces.

Ronin

botu jedan!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đurić: Albanskim liderima na Kosovu nedostaje elementarna doza zrelosti 16:42 h

16:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić: Antisrpska histerija u Hrvatskoj zbog mogućeg dolaska Vučića 16:32 h

16:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan: Kakva je perspektiva dijaloga vlasti i opozicije uz posredstvo EU 16:27 h

16:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Odbor za odbranu o slučaju oružja kad bi to neko predložio 16:19 h

16:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Srbija nije zadovoljna dinamikom, ali razumemo trenutak u kome je EU 15:44 h

15:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Plesni klub Vračar tvrdi da im Plesni savez brani učešće na Svetskom prvenstvu 15:44 h

15:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kovačević: Projekti renoviranja Beograda - krpež 15:38 h

15:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tviterašica već više od tri meseca u pritvoru zbog pretnji Vučićevoj deci 14:48 h

14:48 h  |  Vesti

loader