Srbija spremna za poglavlje 18

Srbija spremna za poglavlje 18

Srbija spremna za poglavlje 18 Izvor: N1

Srbija je spremna za otvaranje u pregovorima o članstvu u EU poglavlja 18 koje se odnosi na statistiku, ali će za postizanje nivoa kvaliteta statistike u članicama Unije biti potrebno nekoliko godina, ocenio je direktor statističke agencije EU Piter Everers.

Direktor Eurostata zadužen za kooperaciju u Evropskom statističkom sistemu i međunarodnu saradnju izjavio je za agenciju Beta i EurActiv da novi zakon o statistici koji je u pripremi predstavlja veoma dobar korak napred.

"Srbija je dobro na putu da ispuni zahteve iz poglavlja 18", rekao je Evereres posle konferencije povodom zatvaranja projekta "Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda kroz primenu dobre prakse", koji je sproveo Republički zavod za statistiku.

Evropska unija je finansirala taj projekat iz pretpristupnih fondova sa 3,5 miliona evra. Projekat je trajao 20 meseci, a realizovao ga je konzorcijum koji predvodi nemačka kompanija GOPA.

Direkor agencije EU za statistiku rekao je da su statistički podaci važni i za sva druga pregovaračka poglavlja i usklađivanje s pravnim tekovinama EU u svim poljima. Zvanična statistika treba da obezbedi podatke za 16 pregovaračkih poglavlja.

Everers je ocenio da je novi zakon o statistici u Srbiji u potpunosti usklađen sa evropskim preporukama, ali da je još važnija njegova primena, ukazavši da nedostaje nekoliko važnih registara za pravljenje statistike.

"Još mnogo toga treba da se uradi. Pravne tekovine EU imaju oko 300 regulativa koje opisuju kako praviti statistiku tako da bude u potpunosti uporediva sa EU, a za zemlje koje žele da postanu članice EU komparativnost je jedno od najvažnijih pitanja", rekao je Everers.

Prema njegovoj oceni, statistički zavod Srbije ima veoma kvalitetne zaposlene, ali je problem što veliki broj njih ima privremene ugovore što olakšava njihov odlazak u druge institucije i organizacije.

Everers je na konferenciji izjavio da statistika u uslovima velikih izazova i konkurencije mora da ostane relevantna i da daje kvalitetne podatke.

Jedan od izazova je i pouzdanost Zavoda za statistiku, a za to je, prema njegovim rečima, potrebno da Vlada da garancije da statistički sistem može da radi nezavisno.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio da nema više prepreka za otvaranje poglavlja 18 i da očekuje da "vrlo uskoro" bude otvoreno.

"Kada Evropska komisija krene napred sa daljim otvaranjem poglavlja, mislim da će prva sad na redu biti statistika, odnosno poglavlje 18", izjavio je Kovačević je za EurActiv.

Kompromisno rešenje za Kosovo

Kovačević je rekao da je i Evropskoj komisiji i Eurostatu bilo poznato da je Srbija odavno spremna za otvaranje tog poglavlja, ali da je postojala prepreka iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vezi s prikazivanjem podataka o Kosovu i Metohiji, odnosno s teritorijalnom klasifikacijom Srbije.

"Kosovo i Metohija je prema našem ustavnom uređenju jedan od pet regiona na prvom nivou klasifikacije i postojao je zahtev u vezi s neslaganjem s formom dostavljanja tih podataka Eurostatu, iako Srbija nije ni imala te podatke za KiM. To je bilo više pitanje forme i politički aspekt, a ne statistički. Sada je nađeno kompromisno tehničko rešenje i ta barijera je otklonjena", rekao je Kovačević.

Kada su u pitanju harmonizacija sa evropskom statistikom i ispunjavanje međunarodnih standarda, ne postoje više izazovi, ocenio je Kovačević, ali je naveo da najveća barijera koja ostaje jesu kadrovi.

"Godinama, ako ne i decenijama smo pod restrikcijama zbog fiskalne konsolidacije. Ne zapošljavamo na stalnoj osnovi nove ljude, a i dalje posedujemo resurse za njihovu edukaciju", rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da očekuje da izmene zakona o statistici, koje su planirane do kraja 2017. godine, budu donete u prvom kvartalu 2018.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

clan elite

A poglavlja 23 i 24 u kojima Srbija nista ne radi???

Бре

А кад стигнемо на шалтер,биће оно чувено,фали вам још један...папир.

Dusan Dundjer-youtube

A poglavlje 23?!??!?! Od njega bezite kao djavo od krsta...jer bi morali pohapsiti pola svojih brace,kumova i pajtosa.... SNS LAZ I PREVARA.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stanari jedne zgrade u Nišu žrtve spora investitora i banke 18:46 h

18:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antić: Pokret "Metla 2020" još nije doneo odluku da li će izaći na izbore 18:42 h

18:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen mladić u Aranđelovcu zbog ubistva iz 2015. godine 18:22 h

18:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veliki broj građana i javnih ličnosti pridružio se inicijativi #DaSeVidiN1 18:00 h

18:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Saobraćajna nesreća na Dorćolu, jedna osoba poginula 17:40 h

17:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kesić: Nije mi čudno da neko želi da je utuli, moramo da zapnemo #DaSeVidiN1 16:58 h

16:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vazduh u Beogradu po gradskoj aplikaciji zagađen, po AirVisualu vrlo nezdrav 16:43 h

16:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DW: Da li Austrija vraća migrante u Srbiju? 14:08 h

14:08 h  |  Vesti

loader