Poništeno ili ukinuto 48 javnih nabavki MUP-a

Poništeno ili ukinuto 48 javnih nabavki MUP-a

Poništeno ili ukinuto 48 javnih nabavki MUP-a Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u poslednje četiri godine poništila je ili prekinula 48 javnih nabavki Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na osnovu kojih je policija trebala da dobije novu obuću, uniforme i patrolna vozila, rečeno je na skupu u Beogradu pod nazivom "Svrsishodnost javnih nabavki za policiju".

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Vladimir Erceg podsetio je da ni jedna kontrolna ili nadzorna institucija nije reagovala na nabavku 710 patrolnih vozila, vrednu 700 miliona dinara, a koja je proglašena tajnom.  

Dodao je i da je zbog nesvrsishodne nabavke velike količine originalnih tonera za štampače, umesto visoko kvalitetnih tonera, MUP izgubio milion evra, kojima je moglo da se nabavi 100 patrolnih vozila ili 16 najsavremenijih vatrogasnih vozila.  

"Sve to govori da je neophodno da se uključe eksterni akteri kontrole kako bi se povećao integritet i svrsishodnost nabavki MUP-a", kazao je Erceg i dodao da je BCBP MUP-u poslao predloge kako da unaprede javne nabavke, posebno jer im je budžetom na 2018. godinu opredeljeno dvostruko više sredstava za kapitalna ulaganja.  

Prema njegovim rečima, Državna revizorska institucija bi mogla da obavlja eksternu kontrolu, dok bi u samom ministarstvu to trebalo da radi Služba interne revizije.  

Osim slabe kontrole poverljivih nabavki, u BCBP-u su ocenili da su problemi i nesvrsishodno planiranje kapitalnih nabavki, kao i smanjena konkurentnost u procesu javnih nabavki.  

Njihovi podaci za period od 2013. do 2016. godine pokazuju da je nacionalni prosek 2,9 ponuda po jednom ugovoru, dok je u MUP-u taj prosek 1,9 kao i da se istovremeno povećava broj nabavki u kojima je postojala samo jedna ponuda.  

Nejasno zašto je nabavka 710 patrolnih vozila tajna

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić govorio je o spornoj nabavci 710 patrolnih vozila, ukazujući da nije jasno zašto je ta nabavka proglašena za tajnu.  

On je kazao da su mu se tim povodom obratili novinari Balkanske istraživačke mreže i Južnih vesti, na osnovu čega je naložio da se podaci učine dostupnim javnosti, ali da se MUP nije oglasio tim povodom, čime je prekršen Zakon o slobodnom pristupu informacijama. 

"Ako su razlozi postojali da se takva nabavka proglasi tajnom, mi ne znamo zašto, jer onaj ko hoće da uskrati informacije mora da objasni razlog", kazao je Šabić.  

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da je takvo ponašanje MUP-a, ponašanje iz 19. veka.  

On je objasnio da po zakonu, neka javna nabavka može da se proglasi tajnom jedino ako bi dovela do otkrivanja informacija koje se smatraju ključnim za bezbednost.  

"Ta kontradiktornost, da je na plataou ispred Palate Srbije svečano prikazano 710 automobila, a da se takva nabavka proglašava tajnom, govori da je vlasti važnije kakve će marketinške efekte izazvati, nego pravna opravdanost", rekao je Nenadić.  

Organizatori skupa su podsetili da je osim 710 kupljenih vozila marke "Škoda", predviđeno da MUP do kraja godine dobije još 300 vozila.

POVEZANE VESTI

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tender Master

Ah, javne nabavke! Jedan američki udžbenik poslovne škole navodi “ Na tender koji nisi sam sebi napisao, nemoj ni da izlaziš!” Učestvovao sam na stotine tendera, i uvek me fascinira kad se tender lepo spremi: tačnije vidiš za koga je pisan, a nemaš na šta da se žališ! Inače , to je postala prava umetnost: jer , tender mora da uspe, moraju stići bar 2 pomude , a da tvoja bude najbolja, i da nema mesta žalbi! To je tezak i ozbiljan rad, mnogo čitanja, simulacija ... Nazalost, u JP to ne rade. Oni su Gospoda Kupci. Taj “ rudnik” odrade dobavljači. I zaista , za neke su potrrbni meseci rada! Dakle , ZJN nije ništa drugo nego rupa i oko nje malo Zakona. Rešenje : privatizacija svega što može da ima konkurenciju ( prevoz, zelenilo, putari..) a ostali, korporativizacija sa profesionalnim menadzerima . Ostaju samo državne službe -!tu ići na transparentnist . Koliko može . I da im UZJN odredjuje śta je tajna nabavka a šta ne !

Replika 2

Da ali niste rekli koji je to procenat, odnosno koliko je uspesno okoncanih postupaka.Ovo sto navodite ne kompletnu informaciju ukazuje na neobjektivnost u izvestavanju

Boban

Ne mogu da verujem.A razlog,ako je dao ponudu,koliki je kolac sto se deli.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

7 na N1: Ko je palio knjigu, ko ne moze da čita ćirilicu? 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Beogradu: Bilateralni sporazumi, ekonomija, Kosovo, EU i vojna vežba 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Mi želimo da Balkan bude region mira i stabilnosti 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sporazumi Rusije i Srbije: Pruga, nuklearni centar, Miroslavljevo jevanđelje... 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Beogradu, uzbunjivač Obradović poručio da je zahvalan jer nije sam 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ratni veterani: Država nas je zaboravila, novi zakon gori od starog 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mere RIK: Iz NVO poručuju - korak napred, za suštinske promene nije bilo vremena 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medvedev u Skupštini: Rusija za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Vesti

loader