Vek diplomatskih odnosa Srbije i nordijskih zemalja

Vek diplomatskih odnosa Srbije i nordijskih zemalja

Ove godine obeležava se vek od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i nordijskih zemalja - Švedske, Danske i Norveške. Ekipa N1 je u Stokholmu i u Kopenhagenu proverila zašto se baš 1917. uzima za zvaničan početak diplomatskih odnosa i šta je bio povod za njihovo uspostavljanje.

Izvor: N1

Švedska, domovina najdugovečnijih ljudi u Evropi i kolevka ideje države blagostanja. Zemlja koja zatvara zatvore i uvozi smeće. Prvo - jer nema dovoljno osuđenika, a drugo - jer nema dovoljno otpada za proizvodnju struje.

Put ka vrhu liste ekološki svesnih zemalja, započela je 1910. godine kada je osnovala prvi nacionalni park u Evropi. Sedam godina kasnije, pred kraj Prvog svetskog rata, uspostavila je zvanične diplomatske odnose sa Kraljevinom Srbijom. Srpska Vlada tada je bila u egzilu na Krfu, a povod za uspostavljanje odnosa, bila je potreba kraljevine Srbije da zaštiti interese 5000 ratnih zarobljenika u Turskoj.

"Švedsko poslanstvo, zahvaljujući instrukcijama švedskog ministarstva, koje je prihvatilo zaštitu srpskih interesa, oformilo je svoju sekciju u ambasadi Švedske u Istanbulu 1917. godine radi pružanja konkretne zaštite. Zahvaljujući aktivnostima Švedskog poslanstva, davanja novca koje je Kraljevina Srbija slala, zatim pomoći humanitarnoj kroz hranu, kroz odeću i tako dalje, na kraju se od tih 5.000 srpskih nesrećnika vratilo 3.300 ratnih zarobljenika u Srbiju po okončanju I svetskog rata", kaže Dragan Momčilović, ambasador Srbije u Švedskoj.

Za godinu početka diplomatskih odnosa i Srbije i švedskoj susedne Danske uzima se 1917. Od švedskog Malmea, do danske prestonice, stiže se za pola sata, preko Erusendskog mosta, arhitektonskog čuda koje je promenilo mapu Evrope. Most-tundel dug je skoro osam kilometara, a sagrađen je za samo tri godine, kao zajedički projekat dve vlade.

Kopenhagen, poznat i kao "grad po meri čoveka" i grad biciklista, veseo, čist i kosmopolitski. Ima stanovnika otprilike koliko i Beograd, u kom je Danska imala zvanično predstavništvo pre više od 100 godina.

norveška Izvor: N1

Iako Srbija i Danska ove godine obeležavaju vek od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa, u državnom arhivu kraljevine Danske čuvaju se dokumenta koja svedoče o uspostavljanju diplomatskih odnosa, a koja datiraju još iz 1910. godine.

"Istina je da su Danska i Srbija 1910. godine potpisale oficijalni dogovor o trgovinskoj razmeni i da je Danska otvorila svoje predstavništvo u Beogradu. Danska i Srbija su odlučile da uspostave diplomatske odnose još u vreme mira, jer je Srbija imala trgovinske interese u Danskoj, kao i Danska u Srbiji, to je bila saradnja bazirana na ekonomskim i političkim interesima", kaže Stin Andersen, iz Arhiva kraljevine Danske.

Ipak, za zvaničan početak diplomatskih odnosa, Srbije i Danske, Švedske i Norveške, uzima se ratna 1917. godina.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

blah

Kad je Svedska poslednji put ratovala? 1809? U vreme Karadjordja. Koliko smo puta mi ratovali od tada...

Ni ikea, ni jisk

Kosovo. Cao, zdravo, narednih 100 godina.

Pragmaticar

Racinalni nordijci! 👍

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Haradinaj o razgraničenju: Etnička podela nije realan scenario 21:07 h

21:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija ne menja poziciju prema Venecueli, i Šešelj tu da pomogne 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvi okrugli sto o Medijskoj strategiji, struka kaže - spisak lepih želja 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj Bitići: Pitanja o izručenju Gurija, predsednik poručio - ne bez dokaza 19:33 h

19:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Oksfordu se školuje 25 studenata iz Srbije, šta država može da im ponudi? 19:32 h

19:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čekajući odluku Vučića o izborima, obelodanjene novine u biračkom spisku 19:26 h

19:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poznata politika Srbije prema Kosovu, opozicija upozorava - time se krši Ustav 19:13 h

19:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog gripa zabranjene posete bolnicama, osim ako niste predsednik Vučić 19:04 h

19:04 h  |  Vesti

loader