Đorđević: Aktivno uključivanje u zaštitu osoba sa HIV-om

Đorđević: Aktivno uključivanje u zaštitu osoba sa HIV-om

Đorđević: Aktivno uključivanje u zaštitu osoba sa HIV-om Izvor: N1

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je, povodom Svetskog dana borbe protiv side, da će se ministarstvo u narednoj godini aktivno uključiti u proces unapređenja usluga socijalne zaštite za osobe koje žive sa HIV-om u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, ministar je na Nacionalnoj konferenciji o inovativnim usluga u zajednici za osobe koje žive sa HIV-om i sidom rekao da će se to desiti kroz standardizaciju i uvođenje inovativnih oblika usluga u zajednici, putem sistema socijalne zaštite.

"Na osnovu zaključaka ove konferencije, ministarstvo će, u okviru svojih mogućnosti, preduzeti sve potrebne mere kako bi se unapredili uslovi života osoba koje žive sa HIV-om", rekao je Đorđević i dodao da će naredne godine, na ovaj isti datum, predstaviti rezultate onoga što je urađeno.

On je dodao da Srbija želi da izgradi civilizovano i moderno društvo u kojem će svi građani imati ista prava.

Državna sekretarka Stana Božović ocenila je da se postojeće stanje mora čuvati i unapređivati kako se ne bi stvorila opasnost od zaraze većih razmera i kako bi život onih koji žive sa HIV-om bio najboljeg mogućeg kvaliteta u svim sferama.

"Usluge koje pruža Ministarstvo razvijaju se kroz praktičan rad nevladinih organizacija sa HIV populacijom i realan su odraz potreba ove višestruko marginalizovane grupe stanovništva. Paralelno sa time, Ministarstvo će u okviru Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti aktivno raditi na podizanju nivoa ljudskih prava za osobe koje u Srbiji žive sa HIV-om", rekla je državna sekretarka.

Cilj ministarstva: Pokrivenost terapijom 90 odsto dijagnostifikovanih

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je da je 2.369 osoba u Srbiji inficirano HIV virusom, a procenjuje se da još oko 1.000 osoba ne zna da ima tu infekciju.

"Oko 70 odsto osoba obolelih je pokriveno terapijom, a cilj Ministarstva je da do 2020. godine to bude 90 odsto dijagnostikovanih i da te osobe budu na lečenju", kazao je Vicko.

On je dodao da se radi predlog strategije sa akcionim planom za period od 2018. do 2025. godine, kao odgovor na epidemiju HIV-a, koji će tokom decembra biti predat Vladi Srbije.

Konferencija je održana kao završni deo projekta "Prema standardizaciji pružanja socijalnih usluga u zajednici za osobe koje žive sa HIV-om u Srbiji" kojim su kreirane procedure i instrumenti za praćenje pružanja usluga ljudima koji žive sa HIV infekcijom.

Taj projekat sprovela je Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i sidom sa partnerima, a deo je programa "Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu", koji finansira delegacija EU u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja.

Izvršni direktor USOP Vladimir Antić predstavio je novu uslugu "parnjačkog savetovanja", koja je deo tog projekta.

"Razvoj usluge parnjačkog savetovanja je inovacija zato što spaja zdravstveni i sistem socijalne zaštite, nadležnosti lokalne samouprave i institucija na nacionalnom nivou, a sprovode je obučene osobe koje i same žive sa HIV-om", istakao je Antić.

Na konferenciji je, takođe, bilo reči o aktivnostima civilnog i državnog sektora u odgovoru na HIV epidemiju naročito kada je u pitanju socijalna briga, zdravstvena zaštita i pravna pomoć osobama koje žive sa HIV-om i sidom.

Razgovarano je i o prevenciji i mogućnosti zaustavljanja širenja infekcije, kao i smanjenja stigme i diskriminacije prema toj populaciji.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos

Kada ce ministarstvo zdravlja uvesti Truvadu i zasto Truvada nece biti dostupna svima?

Zeljko

Pogledajte kakvo je stanje na infektivnoj, još uvek nije uveden e recept da mozemo normalnije da funkcionisemo

Nebojša drugosaopšteni Od Srbovrela

Ma sve će vi da zaštitite u ovoj državi,samo 2 miliona nezaposlenih na biroima rada nemaju nikakva prava a moraju ovoj propaloj vlasti i državi sve da plaćaju,more.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Apelacioni sud ukinuo presudu u slučaju Anje Grahovac, sledi novo suđenje 16:44 h

16:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jedan osumnjičeni za ubistvo Ivanovića na slobodi, dvojici produžen pritvor 16:41 h

16:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zeri: Kosovo zbog taksi ne može da bude deo programa u Maršalovom centru 16:35 h

16:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šaban Šaulić sahranjen u Aleji zaslužnih građana 16:23 h

16:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ubijen direktor AMSS, napadač izvršio samoubistvo 16:14 h

16:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen u Zrenjaninu, u stanu krio 21 revolver, pištolj i devet pušaka 16:04 h

16:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ulazak na predstavu mališani plaćaju limenkama koje se šalju na reciklažu 15:55 h

15:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan: Obrazovanje i škole 21. veka, može li Srbija da unapredi sistem 15:47 h

15:47 h  |  Vesti

loader