Pritisci na tužioce "uvredljivi", statistika poražavajuća

Pritisci na tužioce "uvredljivi", statistika poražavajuća

U kakvim uslovima rade sudije i tužioci, i šta o tome govori primer iz Valjeva? Komunikacija gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića sa lokalnim tužiocem okarakterisana je kao uvredljiva i naći će se na dnevnom redu Državnog veća tužilaca. Poverenik za samostalnost Državnog veća tužilaca Goran Ilić kaže da je to klasičan primer političkog pritiska.

Izvor: N1

Javnost. To je reč kojom se tužioci brane od pritisaka. Poverenik za samostalnost tužilaca smatra da je samim objavljivanjem izveštaja u kome se navodi da tužilac u Valjevu trpi pritiske političara, pola posla već obavljeno.

"To je jedna dobra poruka za građane i javne funckionere da se takvo ponašanje ne preporučuje i ne isplati", kaže Goran Ilić.

N1: Ali ako nema sankcija, kako se ne isplati?

"Mislim da je efekat već postignut i bez ikakve sankcije, prostim ukazivanjem na jedan društveni fenomen i problem", rekao je Ilić.

Gradonačelnik Valjeva tvrdi da ne može da govori za medije bez odobrenja SNS-a čiji je član, a Ilić veruje da bi i ona morala da reaguje. Očekuje od nadležnog tužioca da proveri da li u postupanjima gradonačelnika ima elemenata krivičnog dela "ometanje pravde".

"Ja verujem da rade po zakonu...", kaže Ilić.

Valjevski slučaj samo je jedan od 20 prijava koje je dobio Poverenik i koje se odnose na uticaj na tužioce. A statistika koju je pripremilo strukovno udruženje je poražavajuća.

 Skoro 80 posto zamenika javnog tužioca je u svom radu osetilo da je pod uticajem političara. Izvori uticaja su različiti, ali najčešće dolaze od nadređenog, što kaže 50 odsto ispitanih, dok trećina navodi da se taj uticaj vrši preko medija. Čak 44 posto ispitanih smatra da iza medijskog pritisaka stoje političari ili neka interesna grupa.

Ništa bolja situacija nije ni među sudijama. Prošle godine je objavljen šokantan izveštaj, po kome skoro polovina sudija trpi pritiske. U Društvu sudija podsećaju na nedavne izjave visokih funkcionera Ministarstva pravde, kojima je, prema njihovoj oceni, poniženo celokupno pravosuđe

"Govoreći da je nezavisnost sudstva ideoloski mit i fetiš itd, to može samo da pogorša stanje. Prema tome, ne bih rekla da su se stvari promenile na bolje", ocenila je Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

Da su bilo kakvi pritisci na pravosuđe nedopustivi smatra i ministarka pravde Nela Kuborović.

"Svaki pokušaj vršenja pritisaka je za osudu. Ukoliko neko misli da tužilac svoj posao ne radi dobro postoje zakonom propisani načini kojima se utvrđuje nečija odgovornost ili propusti u radu. Upravo i ukazivanje na pritiske predstavlja način da se otklone bilo kakvi uticaji", saopštila je.

Samostalnost tužilaca i nezavisnost sudija mogla bi biti ojačana planiranim izmenama Ustava, gde bi bile ukinute odredbe koje omogućavaju izvršnoj vlasti mrešanje u izbore u pravosuđu.

Međutim, ishod sastanka predstavnika resornih odbora Skupštine sa predstavnikom Venecijanske komisije, ne uliva nadu.

Na tom sastanku je ocenjeno kako "zakonodavna i izvršna vlast nemaju uticaj na izbor nosilaca pravosudnih i javnotužilačkih funkcija“, da je pravosuđe „potpuno nezavisno“, kao i da „potpuno odvajanje pravosuđa od ostalih dveju grana vlasti nije dobro“.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gorčin

Šta je sa štrajkom i protestima?

geras

oni tužioci su smešni i jadni . trpe pritiske, priznaju da ih gaze , a ćute i dalje rade , bolje reći ne rade, kao da je sve u najboljem redu. i treba ih gaziti. a tek ova smejurija - poverenik za zaštitu samostalnosti tužilaca. čemu li taj služi ? nigde u svemiru ne postoji više izmišljenih , kao, radnih mesta koja se kešaju o budžet nego u ovoj razvaljenoj zemlji.

Jovana

Čekaj, kako to da je "efekat već postignut" objavljivanjem u medijima? Pa to znaju i vrapci na grani već odavno. Znači, tužioci priznaju da rade pod pritiskom , svakodnevno vidimo iz novina da tim pritiscima ne odolevaju već rade kako im se naloži, a sankcija nema - ni za njih koji svoj posao dakle rade na kriminalni način, ni za političare koji taj pritisak vrše? Je li ima nešto konkretno, neko ime i prezime, neki postupak protiv "pritiskivača"...Sve nešto uopšteno, apstraktno, još i ministarka odrecituje praznu frazu i jedini zaključak je - jbg, tako ti je to...Meni izgleda da se svi u stvari prave blesavi (a možda se i ne prave nego jesu)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Haradinaj o razgraničenju: Etnička podela nije realan scenario 21:07 h

21:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija ne menja poziciju prema Venecueli, i Šešelj tu da pomogne 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvi okrugli sto o Medijskoj strategiji, struka kaže - spisak lepih želja 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj Bitići: Pitanja o izručenju Gurija, predsednik poručio - ne bez dokaza 19:33 h

19:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Oksfordu se školuje 25 studenata iz Srbije, šta država može da im ponudi? 19:32 h

19:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čekajući odluku Vučića o izborima, obelodanjene novine u biračkom spisku 19:26 h

19:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poznata politika Srbije prema Kosovu, opozicija upozorava - time se krši Ustav 19:13 h

19:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog gripa zabranjene posete bolnicama, osim ako niste predsednik Vučić 19:04 h

19:04 h  |  Vesti

loader