Predsednik Višeg suda: Trešnjev nije pokazao stručnost

Predsednik Višeg suda: Trešnjev nije pokazao stručnost

Predsednik Višeg suda: Trešnjev nije pokazao stručnost Izvor: N1

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović saopštio je danas da je sudija Aleksandar Trešnjev koji je bio član veća u slučaju 'Šarić', premešten u krivično odeljenje jer tokom šestogodišnjeg mandata "nije pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti za postupanje u predmetima Posebnog odeljenja Višeg suda".

Stepanović je naveo da javno dostupni izveštaj o radu od 23. januara 2012. do 28. novembra 2017. godine pokazuje da je sudija Trešnjev za nepunih šest godina, koliko postupa kao sudija Posebnog odeljenja, kao predsednik veća pravnosnažno rešio "svega" dva predmeta, od kojih je jedan okončan odlukom o odbijanju optužbe usled apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

"Pored toga, dva predmeta su rešena na osnovu postignutih sporazuma o priznanja krivičnih dela. U pogledu kvaliteta rada, sudija Trešnjev je imao 60 odsto ukinutih odluka, dok su troje sudija kojima takođe ističe šestogodišnji mandat u januaru, ostvarile daleko bolji kvalitet rada i uz to rešile veći broj predmeta, pri čemu je sudija Dragan Milošević imao 33 odsto ukinutih odluka, sudija Maja Ilić 20 odsto, a Vladimir Mesarović 11 odsto ukinutih odluka", naveo je predsednik Višeg suda.

On je ukazao da je članom šest Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela propisano da prilikom raspoređivanja u Posebno odeljenje Višeg suda prednost imaju sudije koje poseduju "potrebna stručna znanja i iskustvo iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Stepanović je podsetio da je zakon ograničio period na koji sudija može biti raspoređen u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, što kako je naveo, "znači da se ne radi o bezuslovnom i neograničenom stečenom pravu sudije da postupa u predmetima Posebnog odeljenja".

"Tim vremenskim ograničenjem nametnuta je dužnost predsedniku Višeg suda da na osnovu analize rada i rezultata koje je sudija ostvario u proteklom periodu od šest godina, utvrdi da li je sudija pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti za postupanje u predmetima iz nadležnosti Posebnog odeljenja, a koji eventualno opravdaju produženje mandata", piše u saopštenju.

Navodi se i da je predsednik Višeg suda, ukoliko to nije slučaj, "ex lege" u obavezi da sudiju po isteku mandata rasporedi za postupanje u predmetima opšteg odeljenja Višeg suda u Beogradu ili drugog suda iz koga je upućen, gde je izabran da na stalnu sudijsku funkciju i odakle mu se garantuje da neće biti premešten bez sopstvene saglasnosti shodno Zakonu o sudijama i Ustavu Srbije.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je ranije da je postupajući sudija u slučaju "Šarić" Aleksandar Trešnjev smenjen sa mesta člana veća u tom postupku, odnosno sa mesta sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, što je Viši sud u Beogradu demantovao navodeći da je Godišnjim rasporedom poslova za 2018. godinu, Trešnjev raspoređen u krivično odeljenje Višeg suda u Beogradu jer mu šestogodišnji mandat ističe 24. januara 2018. godine.

"Sudija Trešnjev je, inače, raspoređen u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu Godišnjim rasporedom poslova za 2012. godinu na period od šest godina, odlukom vršioca funkcije predsednika suda, počev od 24. januara 2012. godine, pa do isteka šestogodišnjeg mandata, 24. januara 2018. godine", piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

clan elite

Sramotna izjava ....

Čika Pera

I ti si mi mnogo stručan kada ti je trebalo šest godina da utvrdiš da je sudija Trešnjev nestručan, a isto primaš duplu platu za tu svoju stručnost. Sram vas bilo!

Yes

Bravo...to je jedini kometar za obojicu!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Milićević: Vladajuća koalicija spremna da razgovara, opozicija bez predloga 15:05 h

15:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miletić: PSG je bliže odluci da bojkotuje, nego da izađe na izbore 14:24 h

14:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sahranjen glumac Branislav Petrušević Petrući 14:21 h

14:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mali se žalio na odluku FON-a o doktoratu 13:33 h

13:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Pogrešno sam optužio Stefanovića, ne znam u kom svojstvu je bio u Krušiku 13:20 h

13:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: DSS ne učestvuje u razgovorima kojima posreduju stranci 12:47 h

12:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zvaničnik NATO: Tačno je da preispitujemo odnos s Kosovskim snagama bezbednosti 12:32 h

12:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić razgovarao sa delegacijom EP o primedbama opozicije na izborne uslove 12:11 h

12:11 h  |  Vesti

loader