Predsednik Višeg suda: Trešnjev nije pokazao stručnost

Predsednik Višeg suda: Trešnjev nije pokazao stručnost

Predsednik Višeg suda: Trešnjev nije pokazao stručnost Izvor: N1

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović saopštio je danas da je sudija Aleksandar Trešnjev koji je bio član veća u slučaju 'Šarić', premešten u krivično odeljenje jer tokom šestogodišnjeg mandata "nije pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti za postupanje u predmetima Posebnog odeljenja Višeg suda".

Stepanović je naveo da javno dostupni izveštaj o radu od 23. januara 2012. do 28. novembra 2017. godine pokazuje da je sudija Trešnjev za nepunih šest godina, koliko postupa kao sudija Posebnog odeljenja, kao predsednik veća pravnosnažno rešio "svega" dva predmeta, od kojih je jedan okončan odlukom o odbijanju optužbe usled apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

"Pored toga, dva predmeta su rešena na osnovu postignutih sporazuma o priznanja krivičnih dela. U pogledu kvaliteta rada, sudija Trešnjev je imao 60 odsto ukinutih odluka, dok su troje sudija kojima takođe ističe šestogodišnji mandat u januaru, ostvarile daleko bolji kvalitet rada i uz to rešile veći broj predmeta, pri čemu je sudija Dragan Milošević imao 33 odsto ukinutih odluka, sudija Maja Ilić 20 odsto, a Vladimir Mesarović 11 odsto ukinutih odluka", naveo je predsednik Višeg suda.

On je ukazao da je članom šest Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela propisano da prilikom raspoređivanja u Posebno odeljenje Višeg suda prednost imaju sudije koje poseduju "potrebna stručna znanja i iskustvo iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Stepanović je podsetio da je zakon ograničio period na koji sudija može biti raspoređen u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, što kako je naveo, "znači da se ne radi o bezuslovnom i neograničenom stečenom pravu sudije da postupa u predmetima Posebnog odeljenja".

"Tim vremenskim ograničenjem nametnuta je dužnost predsedniku Višeg suda da na osnovu analize rada i rezultata koje je sudija ostvario u proteklom periodu od šest godina, utvrdi da li je sudija pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti za postupanje u predmetima iz nadležnosti Posebnog odeljenja, a koji eventualno opravdaju produženje mandata", piše u saopštenju.

Navodi se i da je predsednik Višeg suda, ukoliko to nije slučaj, "ex lege" u obavezi da sudiju po isteku mandata rasporedi za postupanje u predmetima opšteg odeljenja Višeg suda u Beogradu ili drugog suda iz koga je upućen, gde je izabran da na stalnu sudijsku funkciju i odakle mu se garantuje da neće biti premešten bez sopstvene saglasnosti shodno Zakonu o sudijama i Ustavu Srbije.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je ranije da je postupajući sudija u slučaju "Šarić" Aleksandar Trešnjev smenjen sa mesta člana veća u tom postupku, odnosno sa mesta sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, što je Viši sud u Beogradu demantovao navodeći da je Godišnjim rasporedom poslova za 2018. godinu, Trešnjev raspoređen u krivično odeljenje Višeg suda u Beogradu jer mu šestogodišnji mandat ističe 24. januara 2018. godine.

"Sudija Trešnjev je, inače, raspoređen u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu Godišnjim rasporedom poslova za 2012. godinu na period od šest godina, odlukom vršioca funkcije predsednika suda, počev od 24. januara 2012. godine, pa do isteka šestogodišnjeg mandata, 24. januara 2018. godine", piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

clan elite

Sramotna izjava ....

Čika Pera

I ti si mi mnogo stručan kada ti je trebalo šest godina da utvrdiš da je sudija Trešnjev nestručan, a isto primaš duplu platu za tu svoju stručnost. Sram vas bilo!

Yes

Bravo...to je jedini kometar za obojicu!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tri tela pronađena u septičkoj jami iza tržnog centra u Surčinu 00:00 h

00:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić održala predavanje u Londonu: Radimo da bi veliki umovi ostali u zemlji 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Trivan: Sačuvajmo zemljište pošumljavanjem, i svoje vode treba da čuvamo 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vatrogasci kod Beograda spasili čoveka iz bunara dubokog 15 metara 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blic: Suđenje Milutinu Jeličiću se izmešta iz Brusa u Beograd 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žena iz Beograda teško povređena na Adi Bojani kada je na nju naleteo gliser 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jaka kiša u Beogradu, u Bulevaru despota Stefana voda preplavila ulicu 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ne smiruju se tenzije u Rakiti, novi protest zbog gradnje mini hidroelektrane 17.06.2019.

17.06.2019.  |  Vesti

loader