Viši sud demantovao da je smenjen sudija u slučaju Šarić

Viši sud demantovao da je smenjen sudija u slučaju Šarić

Viši sud demantovao da je smenjen sudija u slučaju Šarić Izvor: N1

Viši sud u Beogradu demantovao je navode Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) po kojima je postupajući sudija u slučaju "Šarić" Aleksandar Trešnjev smenjen sa mesta člana veća ili sa mesta sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Viši sud je u saopštenju naveo da je Godišnjim rasporedom poslova za 2018. godinu, Trešnjev raspoređen u krivično odeljenje Višeg suda u Beogradu, obzirom da mu šestogodišnji mandat ističe 24. januara 2018. godine.

"Sudija Trešnjev je, inače, raspoređen u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu Godišnjim rasporedom poslova za 2012. godinu na period od šest godina, odlukom vršioca funkcije predsednika suda, počev od 24. januara 2012. godine, pa do isteka šestogodišnjeg mandata, 24. januara 2018. godine", piše u saopštenju.

Navodi se i da je Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela, predviđeno da sudije u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu raspoređuje predsednik tog suda na vreme od šest godina, uz njihovu pismenu saglasnost.

 Reagujući na navode KRIK-a da će "svi predmeti u kojima je Trešnjev sudio krenuti ispočetka uključujući i dva postupka protiv Darka Šarića", Viši sud je naveo da u krivičnim postupcima u kojima je došlo do izmene člana veća, u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, "veće može, nakon izjašnjenja stranaka, odlučiti da se svedoci i veštaci ne ispituju ponovo, nego da se izvrši uvid u zapisnike o njihovim iskazima datim na ranijim glavnim pretresima ili da, ako je to potrebno, predsednik veća ukratko iznese sadržinu tih izjava ili ih pročita".

"Zbog proteka vremena, zaštite svedoka ili drugih važnih razloga, veće može postupiti na isti način i u predmetima u kojima je došlo do promene predsednika veća.

Upravo navedena odredba sprečava odugovlačenje postupka u slučaju promene sudije i u praksi se upravo postupa na način propisan tom odredbom Zakonika o krivičnom postupku, u šta je javnost mogla da se uveri prilikom isteka mandata više od deset sudija koje su bile rasporedjene u posebna odeljenja ovog suda, u prethodnom periodu", piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

demanti

Ovo je drugi sudija u postupku Šarić. Valjda su znali kome daju predmet?

Čika Pera

Zašto mu ne produži mandat ako mu ističe. U čemu je problem? Prema zakonu o organizovanom kriminalu predsednik Višeg suda organizacije rad tog odeljenja.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Nikola Jovanović: Moje privođenje klasičan pokušaj zastrašivanja 11:11 h

11:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sekulić: Vučićeve "suze" zbog Kosova u Minsku za javnost u Srbiji 10:52 h

10:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bakić: Policajcima sam rekao da je bolje da istraže veze predsednika sa mafijom 10:35 h

10:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antić: Sva domaćinstva u Beogradu imaju struju, trafo stanice bile poplavljene 10:00 h

10:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grad veličine teniske lopte u Kniću, ogromne štete na voćnjacima i njivama 09:52 h

09:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS: Na šta je potrošeno 314 miliona dinara, namenjenih kišnoj kanalizaciji? 09:27 h

09:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vanredna situacija u Čačku usled jakog nevremena 09:15 h

09:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Motociklista poginuo na autoputu Niš - Pirot 09:07 h

09:07 h  |  Vesti

loader