Radojčić: Zakon o Vojsci se menja prerano, bez rasprave

Radojčić: Zakon o Vojsci se menja prerano, bez rasprave

Radojčić: Zakon o Vojsci se menja prerano, bez rasprave Izvor: N1

Izmene Zakona o Vojsci su preuranjene, a i javna rasprava koja je trebalo da se vodi o tom zakonu i nije bila rasprava, ocenili su gosti N1 u Danu uživo penzionisani general-potpukovnik Petar Radojčić i istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Katarina Đokić.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su nadležni organi sistema odbrane pripremili izmene Zakona o Vojsci i da su one poslate organizacionim jedinicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane da se o njima izjasne i dostave predloge, sugestije i mišljenja.

Stručnjaci koji su imali uvid u Nacrt izmena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vojsci smatraju da se mnoge izmene odnose na povećanje ingerencija ministra odbrane.

"Za jednu javnu raspravu, ova i nije bila tako javna. Ministarstvo odbrane je izdalo saopštenje koje je objavila samo jedna novinasa agencija i to je bilo to...Javnost nije ni znala da može da se uključi u javnu raspravu. Ne bih da spekulišem, ali deluje da se ministarstvo nije dovoljno potrudilo, niti uposlilo sve kapacitete da promoviše ovaj proces", rekla je Katarina Đokić.

Prema rečima Radojčića, takvi pozivi za javne rasprave su karakteristični za sve, pa ni Ministarstvo odbrane nije izuzetak.

"To smo se uverili kad je pripreman i Zakon o BIA, Zakon o policiji, a sada i zakon o Vojsci i odbrani", rekao je Radojčić, koji je i član odbora za bezbednost Demokratske stranke.

Disharmonija u delovanju

On je rekao da se u proceduru usvajanja Zakona o vojsci ušlo preuranjeno, pre nego što je Radna grupa, koja razmatra dokumenta strategije odbrane, završila svoj rad.

Kako je rekao, obrazloženje je da se regulativa Zakona o vojsci usaglašava sa Zakonom o policiji. "A izmene i dopune tog zakona, o policiji, su sada u proceduri. On se dakle, menja. I to je ono što hoću da kažem - postoji potpuna disharmonija u delovanju", rekao je Radojčić. Dodao je da smo svedoci da se u Skupštini Srbije donose nekvalitetni zakoni, često i bez javne rasprave.

katarina đokić Izvor: N1

U izmenama zakona o vojsci predviđa se i to da vojna policija može, za razliku od prethodnog zakona, da bude upotrebljena van vojske i da o tome odlučuje ministar odbrane.

"To nije bila smetnja ni do sada. To je bilo regulisano svim prethodnim zakonima, tačno je propisano koga obezbeđuje BIA, koga VBA a koga Vojna policija. Određeni su i objekti koji se obezbeđuju i ličnosti koje se obezbeđuju u skladu sa procenom ugroženosti. Tu procenu vrše bezbednosni organi i to nije sporno", rekao je Radojčić.

Zašto bi Vojna policija uopšte radila stvari koje joj nisu u nadležnosti, upitala je Katarina Đokić.

 Dodao je da ne vidi razlog zašto bi ministar odbrane bio taj koji će donositi tu odluku. "Ministarstvo odbrane može da predloži, ali ne znam zašto bi ministar bio taj koji odlučuje", kaže Radojčić.

Katarina Đokić je ocenila da je odredba o vojnoj policiji "svakako problematična", jer, kako kaže, nije jasno iz kog bi razloga ministar odbrane određivao lica koja bi vojna policija štitila van vojske.

"Zašto bi Vojna policija uopšte radila stvari koje joj nisu u nadležnosti", upitala je Đokić.

Dodala je da ta policija "apsolutno ne bi trebalo da ima ovlašćenja van vojske, a ni da ministar odbrane donosi odluke iz domena civilnog sektora".

Pogledajte kompletno gostovanje u Danu uživo:

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragisa

General Radojcic je vrhunski profesionalac!

Brka

Kad zakon o vojsci pišu Vučić i Vulin bolje da takvu vojsku i nemamo.

Rade

Sta traze penzionisani generali u strankama? Znaci li to da su, dok su bili aktivni, promovisali stavove stranaka kojima sada pripadaju, a da su to vesto skrivali? To se zove dvolicnost.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Niš 2011. usvojio Plan borbe protiv korupcije, danas ga se - samo sećaju 19:42 h

19:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Za Putinovog čoveka od poverenja, "druga Šojgua" - doktorat, puška a i dunjevača 19:40 h

19:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sednica skupštine povodom dana nezavisnosti u Prištini bez Tačija i Srpske liste 19:20 h

19:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Provladini mediji najavljivali raketni sistem, a Šojgu Vučiću doneo svoje crteže 19:13 h

19:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvo Vesić, pa Vulin - sumnja u to da vlast čita elektronsku poštu novinara 19:10 h

19:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

PUF: Hapšenja u Zrenjaninu su predizborno zamajavanje građana 19:06 h

19:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zastava UČK pored kosovske na sednici Skupštine Kosova 18:45 h

18:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Samardžić: Posle bojkota napraviti pokret otpora, da svi ostanu u toj grupaciji 18:45 h

18:45 h  |  Vesti

loader