Studenti bez podataka o kvalitetu obrazovanja na fakultetima

Studenti bez podataka o kvalitetu obrazovanja na fakultetima

Studenti bez podataka o kvalitetu obrazovanja na fakultetima Izvor: N1

Istraživanje Beogradske otvorene škole o kvalitetu obrazovanja koje je sprovedeno u 132 visokoškolske ustanove u Srbiji je pokazalo da fakulteti nemaju adekvatne informacije i izveštaje o kvalitetu obrazovanja.

Te informacije bi trebalo stranim, ali i studentima iz Srbije, da pruže podatke kolikom broju studenata predaje jedan profesor, kolika je zapošljivost nakon završenih studija, koliko se i na koji način studenti pitaju za mišljenje, kako se donose odluke na fakultetima, kao i kakva je mobilnost studenata.

Predstavnica Beogradske otvorene škole Sanja Nasevski rekla je da je potrebno uvođenje indikatora za merenje kvaliteta studijskih programa, jer aktuelni recenzenti iz komisije za akreditaciju često subjektivno ocenjuju programe i da je potrebno uvođenje stranih eksperata u komisije, ne samo kada je reč o doktorskim studijama, već i o nižim stepenima.

Ona je dodala da je pokrenuta peticija za donošenje novog zakona o visokom obrazovanju koju je do sada potpisalo više od 1.700 profesora, akademika i građana.

O spornim doktoratima: Nije jasno šta je poštenje i šta je čija nadležnost

Učesnici konferencije o Zakonu o visokom obrazovanju u organizaciji Beogradske otvorene škole ocenili su da je kod rešavanja spornih doktorata problematično to što nije razjašnjeno šta je akademsko poštenje i ko je odgovoran za koji segment u obrazovanju.

Profesorka Univerziteta u Novom Sadu Zorana Lužanin kazala je da se kada je reč o proveri doktorata za koje se sumnja da su plagirani boji da postoji "neki pritisak" i da je problem što nije jasno definisano ko je za šta nadležan.

"Ako ste član stručnog tela onda bi uzdržane glasove trebalo eliminisati", rekla je Lužanin i dodala da smatra da se kada je reč o plagijatima moraju posmatrati svi doktorati, a ne samo tri slučaja koja su dospela u medije, već treba napraviti projekat koji će na određenom uzorku utvrditi koliko se doktorata plagira.

Izvor: N1

Predstavnica Centra za obrazovne politike Ivana Cenerić rekla je da nije razjašnjeno šta je akademsko poštenje.

Govoreći o problemima u novom Zakonu koji je usvojen pre dva meseca, Lužanin je rekla da novo rešenje nije u skladu sa Strategijom obrazovanja, da je gašenje autonomije univerziteta pogubno, a da ne postoje jasni standardi za ocenu kvaliteta nastave i da se i dalje ne postoji jasan registar zvanja.

Cenerić je kazala da iako je ranije predlagano da Nacionalni savet za visoko obrazovanje bude nezavisniji od Vlade, pa i u finansijskom pogledu, kao da je u novom zakonu to sve zanemareno.

Ona je kazala da novo zakonsko rešenje nije rešilo određene probleme i da je i dalje moguće naći "rupe" kroz koje se može napraviti koruptivno delovanje.

Učesnice konferencije negodovale su i zbog veće uloge Privredne komore Srbije koja u nekim obrazovnim telima ima više predstavnika nego univerziteti.


POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Hapšenja zbog vađenja antikviteta iz zemlje i njihove preprodaje 13:37 h

13:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pevačica snimila spot na temeljima pravoslavnog hrama u Novom Brdu 13:34 h

13:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novaković: Predao sam Tužilaštvu dokaze protiv Vučevića i njegovog savetnika 13:31 h

13:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Privredni sud odobrio uvid u poslovne tajne United Grupe konkurentskim firmama 13:29 h

13:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Naoružani policajac se zabarikadirao u stanu na Voždovcu, novinari udaljeni 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović pisao MUP-u: Ko prisluškuje lidere opozicije i novinare 13:06 h

13:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

EP: Srbija da pokrene inicijative radi unapređenja uslova za održavanje izbora 12:31 h

12:31 h  |  Vesti

loader