Klevete Informera ugrožavaju bezbednost novinara N1

Klevete Informera ugrožavaju bezbednost novinara N1 Izvor: N1

Dnevni list Informer, danas je na naslovnoj strani objavio da je televizija N1 “strana agentura”. Koristeći tekst koji se bavi odnosima između Rusije i Sjedinjenih Američkih država, povodom statusa stranih medija, nepotpisani autor iznosi i neistinu da je N1 ćerka firma CNN-a.

Ovo su nove u nizu kleveta i neistina koje o N1 kontinuirano objavljuje ovaj tabloid. Slične klevete i nesitine iznose i pronose i pojedini državni funkcioneri.

N1 oštro osuđuje govor mržnje i širenje lažnih vesti koje imaju za cilj rušenje kredibiliteta kao i zastrašivanje novinara televizije N1. Agresivno etiketiranje medija kao političkih protivnika i stvaranje atmosfere linča direktno ugrožavaju bezbednost novinara N1 i njihovih porodica.

Rezultat ovakvih napada Informera i drugih tabloida, kao i pojedinih političara, su uvrede i pretnje po bezbednost i život novinara N1 od kojih je poslednja dobila sudski epilog sa pravosnažnom presudom.

N1 upozorava da laži, svesno i zlonamerno etiketiranje, koje je uoči predstojećih beogradskih izbora sve frekventnije, direktno ohrabruju fizičko nasilje nad novinarima. U slučaju takvih događaja odgovornim će smatrati medije i političare koji o N1 iznose neistine, a novinarska udruženja, medijske asocijacije i sve druge relevantne subjekte u Srbiji i van zemlje poziva da ovakve napade osude.

N1 je objektivan, odgovoran i profesionalni medij koji kritički izveštava o događajima u Srbiji i svim relevantnim političkim opcijama pruža podjednak prostor. Samo u poslednja tri meseca N1 je, uz brojne pozive za učešće u prilozima koje priprema za svoje informativne emisije, funkcionerima vlasti uputio i više od 30 poziva za gostovanja u različitim programskim segmentima uključujući i poziv predsedniku države.