Šabić: Mnogi pokušavaju da dođu do ličnih podataka građana

Šabić: Mnogi pokušavaju da dođu do ličnih podataka građana

Šabić: Mnogi pokušavaju da dođu do ličnih podataka građana Izvor: N1
(arhiva)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da su svi suočeni sa do sada neviđenim aspiracijama za prodor u privatnost i da državni organi i mnogi subjekti iz sveta politike, biznisa i kriminala pokušavaju na legalan i nelegalan način da dođu do ličnih podataka građana.

Na debati "Ugrožena privatnost" u Beogradu, Šabić je rekao da se u Ustavu Srbije nigde ne pominje reč privatnost, već da Ustav pominje zaštitu podatka i nepovredivosti pisama ali da nema definicije privatnosti.

On je rekao da je dobro što Srbija ima Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ali da je on jako slab i da ni na koji način ne komunicira sa stvarnošću u kojoj živimo. 

Kao primer je naveo stav zakona u kojem je obrada podataka o ličnosti dozvoljena samo od zakonom ovlašćenih službi ili uz pismenu saglasnost građanina, što bi značilo da osoba mora da se potpiše pre ulaska u prostoriju sa video nadzorom da bi dala dozvolu da je snimaju. 

"Ono što je bila njegova vrednost je što je na simboličan način označio da Srbija kreće u pravcu uspostavljanja standarda kakvi važe u demokratskom svetu i to jeste dobra stvar, ali sem toga malo je stvari rešio", rekao je Šabić i dodao da i u pratećim zakonima ima niz propusta i kontroverzi. 

Kao primer je naveo Zakon o tajnosti komunikacije koji, između ostalog, zabranjuje bezbednosnim službama da prikupljaju podatke telefonskih provajdera bez sudskog naloga, ali da te službe imaju onlajn pristup tim podacima.

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Dragoljub Mićunović rekao je da postoji oblik potpunog ugrožavanja privatnosti time što se zadire u najintimnije podatke.

"Ovo je manje važan slučaj, da li je hitna pomoć trebalo da dođe ili ne, ;nego što su kartoni, dosijea, pa čak i informacije o nekim retkim duševnim bolestima, koji su takođe predmet tretiranja u javnosti prilikom diskvalifikacija ljudi", rekao je on, obazirući se na procurele informacije u medijima o njegovom zdravstvenom stanju.


POVEZANE VESTI

Komentari (28)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maki

Svacija privatnost po zakonu mora biti zasticena!

BGD

SABIĆU.VAMA SVAKA ČAST. Sta to sve vredi kada VLAST ima sve podatke Na TACNI servirano od strane MTD,TELEKOMA,EPS,KDS,PTT.NET.

Atomskimrav

Slazem se sa tim da privatnost gradjana treba biti u prvom planu.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sunčano i toplije, temperatura do 21 stepen 07:05 h

07:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest "Jedan od pet miliona" održan u Topoli 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vulin: Ulaže se trud u Vojsku kako bi se nadoknadio nerad prethodne vlasti 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ilić pisao SANU, traži da posreduje u dijalogu između vlasti i opozicije 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uručene medalje pripadnicima 126. brigade VOJIN za zasluge tokom NATO agresije 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Božović: Ovde odavno dijaloga nema, u Skupštini prisutno "partokratsko nasilje" 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odbačena prijava za napad na novinara portala Jugmedia 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dezir: Šokiran sam videom o novinaru BIRN-a, to je otvoreni poziv na nasilje 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Vesti

loader