Slučaj Potočari: Policajci nezakonito zadržani u pritvoru?

Slučaj Potočari: Policajci nezakonito zadržani u pritvoru?

Slučaj Potočari: Policajci nezakonito zadržani u pritvoru? Izvor: Screenshot/ AL Jazeera Balkans

Izveštaj ombudsmana o kontroli zakonitosti postupanja MUP-a u slučaju privođenja Milana Dumanovića i Mladena Trbovića pokazuje da su pripadnici unutrašnje kontrole radili nezakonito u tom slučaju, navodi BIRN. MUP, s druge strane, poručuje da je sve po zakonu.

U dokumentu koji je datiran na 20. novembar 2017. godine kancelarija ombudsmana utvrđuje da je "Ministrastvo unutrašnjih poslova, Sektor unutrašnje kontrole (SUK), nezakonito i nepravilno postupilo 31. decembra 2016. godine na taj način što u rešenjima o zadržavanju osumnjičenih Milana Dumovića i Mladena Trbovića, donetim nakon policijskog hapšenja, po odobrenju javnog tužioca, nisu obrazloženi razlozi za pritvor, čije je postojanje predstavljalo osnov za policijsko hapšenje pomenutih građana".

 Dalje, detaljno se opisuje čitav postupak hapšenja i zadržavanja u pritvoru Dumovića i Trbovića za koje je javnost u Srbiji i saznala tek pošto su bili uhapšeni poslednjeg dana 2016. godine zbog sumnje da su odali službenu tajnu. Ova dvojica su bili pripadnici Odeljenja za opservaciju i dokumentaciju Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije čiji su pripadnici tajno boravili u Potočarima 2015. godine na komemoraciji žrtvama masakra u Srebrenici.

Ombudsman je utvrdio da policija koja je sprovodila postupak protiv dvojice bivših pripadnika MUP-a nije dokumentovala usmeni nalog višeg javnog tužioca od 29. decembra 2016. godine kojim je naloženo hapšenje ove dvojice.

U izveštaju Ombudsmana se navodi da "usmeni nalog javnog tužioca nije zakonom propisan razlog za određivanje pritvora, te ni osnov za policijsko hapšenje". Takođe, navodi se da "bez navođenja odlučnih činjenica i razloga na kojima se zasniva policijsko hapšenje, rešenje o zadržavanju osumnjičenog ne može se smatrati obrazloženim, a nadvedeno postupanje zakonitim i pravilnim".

Advokat Vladimir Todorić koji je inicirao kontrolu Ombudsmana svojom pritužbom kaže u izjavi za BIRN da je ovo zvanična potvrda nezakonitog hapšenja ove dvojice.

"Nakon nezakonitog hapšenja tužiteljka sa upaljačem SNS u ruci im je odredila pritvor i označila ceo postupak službenom tajnom. Mi kao branioci optuženih tražili smo izuzeće tužiteljke koja je kasnije i zamenjena. Posle toga smo dobili zvaničnu potvrdu BiH da su Dumanović i Trbović bili u pravu kad su podneli krivičnu prijavu protiv Dijane Hrkalović zbog nezakonite policijske akcije u Srebrenici. Umesto da posluže kao policajci za primer izbačeni su sa posla i sudi im se pod pretnjom zatvora od 8 godina u tajnom postupku" kaže Todorić.

MUP: Hapšenje po zakonu

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora unutrašnje kontrole Dragan Kujundžić, s druge strane, ističe da su prilikom hapšenja dvojice pripadnika MUP-a, poštovane sve zakonske procedure i da je sve urađeno po nalogu nadležnog tužioca koji je rukovodio predistražnim postupkom.  

“Pravnu ocenu zakonitosti postupanja može dati jedino sud koji je tom prilikom doneo odluku da se dvojici policijskih službenika odredi pritvor nakon hapšenja i postupak je trenutno u fazi glavnog pretresa pred nadležnim sudom. Sektor unutrašnje kontrole će, svakako, sagledati sve preporuke Zaštitnika građana i na njih odgovoriti u zakonom predviđenom roku”,naveo je Kujundžić u pisanoj izjavi.  

Tek u trenutku kada su bili uhapšeni Dumanović i Trbović javnost u Srbiji i regionu je saznala da su pripadnici Uprave krimimnalističke policije MUP-a Republike Srbije boravili na teritoriji BiH u julu 2015. godine u memorijalnom centru Potočari na komemoraciji povodom nastradalih u Srebrenici kada je, u do danas nerazjašnjenim okolnostima, bio napadnut tada predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Pre toga, u avgustu 2016. godine, pojavio se tekst na portalu Telepromter i prilog na televiziji Al Džazira u oktobru iste godine.

Postupak pokrenut posle TV nastupa

Posle njihovog nastupa na televiziji SUK MUP-a je pokrenula postupak i 16 decembra 2016. godine podnela izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Tužilaštvo je zauzelo stav da se u postupcima Trbovića i Dumovića "stiču obeležja krivičnog dela" Odavanje službene tajne iz člana 369. stav 2 Krivičnog zakonika RS.

Njih dvojica su uhapšeni pred doček 2017. godine i bili su zadržani u pritvoru više od mesec dana.

Optužnim predlogom Višeg javnog tužilaštva Dumanović i Trbović se terete da su, kao saizvršioci, u produženom trajanju izvršili krivično delo odavanje službene tajne.

Postupak koji se vodi pred sudom u Beogradu nije otvoren za javnost i novo ročište je zakazano za 21. decembar 2017. godine, što bi trebalo da bude i početak ovog procesa.

Kao posledica ove kontrole, Ombudsman je doneo 3 preporuke koje bi trebalo da urede zakonito postupanje policije u postupcima hašenja i određivanja mere zadržavanja u pritvoru. MUP je dužan da odgovori na ove preporuke u roku od 60 dana.

Pored toga, Ombudsman je pokrenuo inicijativu izmene Krivičnog zakona Republike Srbije da bi se na precizniji način utvrdile obaveze tužilaštva u ovakvim postupcima.

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sosa i Lala

Po velikom broju crvenih strelica, sa sigurnošću mogu reći da su ova dva momka u pravu 200%

Lane

Da pokusamo da izuzmemo politiku, Srbiju... radnja je mogla da se desi i u Poljskoj. Jesu li ta dvojica odali nesto sto je klasifikovano kao drzavna tajna? Jesu. Da li je to krivicno delo? Jeste. Dakle?

Pera

Samo što se na krivično delo ne može staviti oznaka državne tajne. Ne može se narediti policajcu da ukrade ili ubije pa na to staviti oznaka tajnosti.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Mediji: Ubačen suzavac u gradski autobus, vozač zbrinut na VMA 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ambasador: Nemam informacije da među stradalima u Turskoj ima državljana Srbije 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zajedno protiv zagađenja: "Drvo prijateljstva" posađeno u šest gradova regiona 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godfri: Srbija će i dalje biti važna za SAD, bez obzira ko pobedi na izborima 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Peticija "Stop policijskom nasilju" poslata zvaničnicima Ujedinjenih nacija 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oskrnavljen spomenik partizanskim heroinama, sestrama Baković u Nišu 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Boru se situacija sa koronom komplikuje, nadležni ne pooštravaju mere 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Meštani Loznice zabrinuti zbog rudnika, aktivisti obećavaju "marš na Drinu" 30.10.2020.

30.10.2020.  |  Vesti

loader