Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom

Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom

Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom Izvor: N1

Predsednik DS Dragan Šutanovac rekao je da će na beogradske izbore DS izaći sa svojim kandidatom, a mišljenja je da ukoliko do ukrupnjavanja opozicije ne dođe pre izbora, doći će posle. Dodaje da se Vučiću ne bi isplatilo da raspiše vanredne izbore. Saša Janković kaže da PSG razgovara sa Draganom Đilasom i da će verovatno biti saradnje.

Govoreći o mogućnosti vanrednih parlamentarnih izbora, Saša Janković kaže da kad je Vučić u pitanju - na to uvek mora da se bude spreman, i da PSG radi kao da su izbori sutra.

Nasilje u Skupštini koje se dešava je pokušaj da se opravdaju izbori kojima nije ni mesto ni vreme, dodao je lider PSG. On smatra da je međunarodna zajednica vlasti rekla "ne" za izbore, što jeste veliki problem - da ona na takve stvari utiče, a drugo problematično za njega je što se odluka donosi na GO jedne stranke, što, podseća, nije po Ustavu.

Imamo potpuno poništenu demokratiju, Ustav, naveo je predsednik PSG.

Kaže da bi, po svim pokazateljima, Pokret ušao u parlament. Mišljenja je da bi iz njega izašle neke opozicione stranke, a "nada se" i SRS. Janković je istakao da je "sada pitanje silaska sa istorijski pogrešnog puta na koji je Srbija zagazila sa SNS" i u prilog tom stanovištu je naveo činjenicu da imamo najniži rast bruto nacionalnog proizvoda u Evropi i regionu.

Lider DS Dragan Šutanovac je kazao da ne misli da je GO SNS doneo tu odluku (samo o baeogradskim, ne i vanrednim izborima) jer svemu rukovodi jedan čovek (Vučić).

Ne možemo da pretpostavimo šta se dešava, ali radićemo, rekao je lider DS dodajući da su svakog dana na terenu. Kaže da to "vanredno" stanje iscrpljuje političke stranke i građane, i odlaže važna rešenja. Smatra da Vučić ima određenih obaveza i prema Istoku i prema Zapadu, i da je to razlog zašto bi on išao na izbore, ili zašto ne bi. I on smatra da niko u Evropi nije za to da se ponovo mesecima u Srbiji vodi izborna kampanja.

Šutanovac smatra da se Vučiću ne bi isplatilo da raspiše vanredne izbore, na kojima bi "oni lideri opozicije koji nisu u parlamentu ušli u parlament". Kaže da nema dilemu da bi DS ostvarila minimum rezultat koji je imala prošli put, a kojim, kako dodaje, nije zadovoljan.

Pokret slobodnih građana obustavio je u avgustu planove o izbornoj saradnji sa Demokratskom strankom zbog toga što je predsednik DS Dragan Šutanovac, kako su tada naveli u saopštenju, javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava.

Govoreći o tome, Janković je rekao da PSG i DS imaju različit taktički stav kako se suprotstaviti vlasti.

Danas o atmosferi za donošenje kapitalnog akta ne možemo da govorimo, nemamo demokratske uslove za pitanje promene Ustava, naveo je. Čoveku koji svaki dan gazi Ustav, ne treba dati priliku da popravi situaciju, dodao je. To ne znači da smo mi politički protivnici, nego nam je različita taktika, kaže lider PSG.

"Nepoštovanje Ustava ne rešava se novim Ustavom, nepoštovanje zakona ne rešava se novim zakonom", istakao je Janković. "Velika je taktička greška čoveku koji uništava pravosuđe u Srbiji svojim političkim pritiskom, omogućiti da kaže: Nisam ja kriv, nije u pitanju u pritisak, pravosuđe nije u problemu zbog mene, nego je u pitanju Ustav... I usput Ustav koji je donela DS i DSS".

Javno iznosim žaljenje što se dogovor koji smo napravili sa Sašom Jankovićem danas ne realizuje, mi smo i dalje otvoreni za saradnju, rekao je Šutanovac.

Želimo promenu ovog režima i ne želimo s njima da sarađujemo ni na kom nivou, a neke ljude smo isključili na lokalu, jer su želeli saradnju sa SNS, istakao je lider DS.

Janković na to kaže da niko u Pokretu nije imao ideju da postoji mogućnost saradnje DS i SNS, već da oni smatraju da ne treba pružati Aleksandru Vučiću mogućnost da pravi, kako je rekao, predstavu o demokratiji.

DS je dovoljno jaka da na izbore izađe i da pređe cenzus, kaže Janković. Pošto imamo različit stav o tome, možemo da idemo paralelno, jedni pored drugih, naveo je i naglasio: "U pitanju je različit pristup rešavanju problema".

Dodao je i da u tom pokretu nema želje za distancom prema DS. Janković je kazao i da nema nameru da se bori za to da bude lider opozicije, što je, kako je rekao, i govorio u ranijim intervjuima.

Šutanovac podvlači da DS nije vodila i neće voditi dijalog da Aleksandrom Vučićem i SNS. Ovo je najgora vlast koja je zahvatila Srbiju i region, i strateški će se pokazati da su rezultati loši, dodaje. "Mi kandidujemo Ustav, on nije rađen za Aleksandra Vučića, ni za Sašu Jankovića, već za građane Srbije..."

Dodao je da se njihov predlog o ustavu još modifikuje. Svim parlamentarnim partijama ćemo ga poslati, jer mislimo da je to iznad svake stranke i svakog pojedinca, rekao je Šutanovac.

DS ima kapacitete da radi na Ustavu, dodao je lider te stranke. Ipak, rekao je da nije naivan da veruje da  će Vučić da prihvati te predloge, "jer njemu ne odgovara nezavisno pravosuđe".

Vraćajući se na beogradske izbore, Janković je rekao da će DS i PSG imati određen broj odbornika u Skupštini Grada, i da će ti odbornici sarađivati da izaberu ili ne izaberu gradonačelnika.

"Imaćemo saradnju, i ta saradnja nije sporna, ali mi smo rekli da predizbornu saradnju ne možemo imati, ukoliko smatramo da je to pogrešan potez. Možda se ispostavi da je pravi... Mi duboko verujemo da je pogrešan", rekao je Janković, ponovo se vraćajući na razmimoilaženje oko pitanja Ustava.

Šutanovac podseća da su stranački organi doneli odluku da DS nastupi sa svojim kandidatom za Beograd. Smatramo da je vreme da izađemo za našom poitikom, našim rešenjima, da priznamo svoje greške, kazao je. Ipak, lider DS nije govorio o imenima, rekavši da će javnost to blagovremeno saznati, i da se razgovara sa više ljudi.

Šutanovac je dodao da ako opozicija ne može da uredi odnose pre izbora, da se ukrupni, ukrupniće se nakon njih.

Razgovori Jankovića i Đilasa

Upitan o razgovorima sa bivšim gradonačelnikom Draganom Đilasom, Janković je rekao da pričaju tri meseca o tome kako, ako dođe do saradnje, a "verovatno će je biti", najbrže i najefikasnije očistiti Beograd od potpune skrame magnovenja, kako Beograđanima vratiti elementarne atribute građana...

Razgovaramo kako ne bi došlo do situacije da se hvatamo za glavu, i kažemo posle ovo nismo trebali da uradimo i ovog čoveka nije trebalo da dovedemo, naveo je. Izbori za Beograd nisu raspisani, i tek dolaze za četiri meseca, dodaje. "Nisam siguran da je vreme za konačne odluke - na vreme ćemo ih doneti,  taman toliko da sprečimo da ljudi koji će biti izloženi udaru ove vlasti, budu što je moguće manje izloženi udaru ove vlasti", kazao je.

Postoje stvari koje treba popraviti iz vremena njegovog (Đilasovog) gradonačelnikovanja, potrebno je da izdefinišemo ciljeve, dodaje Janković.

"Škoru smo se zahvalili"

Govoreći o ostavci Srđana Škora u PSG, Jankovič kaže: "Škoru smo se zahvalili na onome što je radio, to je normalan proces... Pokret raste, razvija se, svaki dan dolaze neki novi ljudi, neki se ne pronađu".

Škoro je ranije izjavio da je odlučio da izađe iz Predsedništva i stranke jer je "odluke donosio isključivo bračni par Janković, da se one se menjaju na dnevnom nivou, da u Pokretu za njih saznaju usput" i dodao: "Zameniti ogromno trenutno zlo manjim zlom, za mene nikada nije bila opcija. Stvaranje novih Slobe i Mire odvelo bi nas direktno u propast".

To što je napisao treba da govori i o meni, a i o njemu, rekao je Janković dodajući da misli da je vreme da počnemo da cenimo rezultate rada.

Ako postoji greška, onda je moja, ja sam nastavio posle prestanka funkcije zaštitnika građana da se ponašam kao da sam zaštitnik građana, prokomentarisao je.

Šutanovac o računu DS: Komisija 2. decembra donosi izveštaj

Za DS je najveći problem, kaže Šutanovac, to što je od 2012. godine račun stranke u blokadi i najavio da će 2. decembra komisija koja analizira kako je došlo do toga, da prezentuje taj dokument. "Da vidimo kako smo od velike stranke postali stranka koja ima tolike dugove, i plaća tolike kamate".

Nemam uvid u taj izveštaj, ne mogu da kažem u ovom trenutku stvarni razlog kako smo došli u tu situaciju, dodao je.

Govoreći o spomeniku Zoranu Đinđiću, kaže da vlast podiže spomenik sebi, a ne pokojnom premijeru. DS je dala ime jednom bulevaru, platou i parku i mnogo toga učinila kad je u pitanju poštovanje onoga što je uradio Đinđić, mi smo 2011. raspisali konkurs za spomenik, povodom desetogodišnjice smrti, ne da bi se slikali, istakao je.

Ako ćemo meriti po tome ko je Đinđiću podigao spomenik, a ne ko je uništio svaku perspektivu koju je on  otvorio, to je onda banalizacija političkog života, dodao je na to Janković.

A prelepljivali su bulevar koji je dala DS, "bulevarom Ratka Mladića", podseća Šutanovac.

POVEZANE VESTI

Komentari (77)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vitomir Redić Beograd

- Кад су обични избори у питању, ту се најочигледније види наш површни и јефтини карактер; избори нас не занимају; спремни смо, ирационално, да понудимо лака и брза решења за све светске проблеме и што би смо се ми бактали са тако малим стварима. Избори су тако локални и безначајни. Излазили би Срби,процентуално, у већем броју на изборе када би им неко обећао посигурно да ће баш њихов глас бити одлучујући за избор одређеног кандидата. Великој већини је неприхватљива свака помисао да су смо само мали обични грађани са једним јединим малим гласом.Сви радо замишљамо и прижељкујемо да смо богом дани само за велика одлучијућа дела. Када би свако био свестан свих својих изјава и својих поступака, и када свако буде одговоран за све оно што каже и што учини,тада ће свако знати своје место у друштву и тада ће свима бити боље.Како оплеменити и духовно обогатити некога, ако он то не жели - Када ће на овим просторима постати - досадно?

DN

Oni koji su glasali na predsedničkim izborima za PSG neće glasati ni za jednog od bivših predsednika DS-a i njihovih "partija" nastalih iz DS-a ( ima ih 5), među njima i bivši predsednik Srbije , kome je najveći "uspeh" učešće u formiranju SNS-a. Svi zajedno su posle ubistva Đinđića razbili Demokratsku stranku. Sada Janković danima iritira sve najavljujući saradnju sa takođe bivšim predsednikom DS-a i bivšim gradonačelnikom BG Đilasom pa ga napuštaju osnivači pokreta, a možda je bolje da ONI Jankovića izbace iz Pokreta, nego da ga glasači izbace na izborima zajedno sa Đilasom.....

Rile

Vreme je da N1 prestane da ignorise velikog belog slona u sobi. Opozicija je u stanju rasula i to treba reci sto pre. A kad pocnu da traze greske u sebi, nesto ce se pokrenuti. I batalite price da sve to muti keramicar ili tako nesto.... niko ne bi bio sretniji od mene da je to istina.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ambasador Šib: U fokusu nemačkog predsedavanja biće proširenje EU 09:49 h

09:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Pošte: Od direktorke smo tražili odmah suspenzije za sve 09:48 h

09:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojanović: Aktivnosti vlasti banalne i besmislene, na granici dobrog ukusa 09:37 h

09:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Olenik: Uslovi jesu loši, ali ne toliko da se bojkotuju izbori 09:12 h

09:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kantrimen: Vlada SAD prati aktivnosti Tešića više od 20 godina 08:07 h

08:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Handke proglašen personom non grata i na Kosovu 07:23 h

07:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Fajon i Bilčik: Vlast u Srbiji nije ispunila većinu obaveza u vezi sa izborima 07:05 h

07:05 h  |  Vesti

loader