Anastasijević: U sistemu bezbednosti sve partijski kadrovi

Anastasijević: U sistemu bezbednosti sve partijski kadrovi

Anastasijević: U sistemu bezbednosti sve partijski kadrovi Izvor: N1

"Ne vidim razlog za sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Čak i da je Izetbegović to rekao o Kosovu, imate Dodika koji kaže da sanja o tome da se RS pripoji Srbiji i niko to ne vidi kao ugrožavanje integriteta BiH. Osim toga što postoji potreba da se pravi drama zbog Izetbegovića, ne vidim logiku za sednicu, kaže novinar Dejan Anastasijević

Podsećamo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša  Stefanović rekao je da se saziva sednica Saveta za nacionalnu bezbenost zbog izjava Bakira Izetbegovića o Kosovu.

Anastasijević kaže da imamo politiku koja šalje protivrečne signale, jednu vrstu prema spolja – pormirljiv ton, odgovorno i racionalno, a unutra, kako kaže -  dreka i vika. 

"Ne znam da li je ministar Stefanović služio vojsku i koju, da li Srbije ili vojsku JNA, mi smo u JNA imali časove moralno političkog vaspitanja, to što smo slušali je bilo u dlaku prepisano - "neprijatelj je budan, ali mi ne spavamo", kao i u ovom slučaju", kaže Anastasijević.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su "strane službe" pojačale delovanja usmerena ka Srbiji, kao i da postoje informacije da će te aktivnosti biti intenzivnije. Anastasijević smatra da cilj ovakve izjave može da bude da građani budu malo zastrašeni i dignu ruke od kontrole službi.

"Zanimljivo mi je bilo mišljenje da strane službe spremaju proteste u Srbiji, s obzirom da nam slede beogradski izbori, vidim kao neku vrstu prikrivene pretnje. Mi ne znamo šta se dešava u špijunskom svetu, time treba da se bave BIA, VBA I VOA, a BIA se više bavi servisiranjem političara, ko je šta o njima pričao u kafanama, nego što se brine o bezbednosti zemlje", smatra on. 

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović kaže da danima najavljivanje održavanja sednice Saveta nije uobičajena praksa kod zemalja koje se ozbiljno bave bezbednosnom politikom.

"Nikada neće videti da se u javnosti najavljuje danima, pogotovo ne šta će biti na dnevom redu, zamislite da predsednik SAD objavi kad se održava sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Izajava Izetbegovića je najmanji razlog da se tako bombastično, s medijskom popmom najavi sednica, sve i da su svi Bošnjaci za priznavanje Kosova, a to je nemoguće bez saglasnosti svih naroda, zato ne razumem pompu. Mislim da je to sve u dnevno-političke svrhe, zbog najavljenih izbora. biće tresla se gora, rodio se miš", kaže Stojanović.

Momir Stojanović Izvor: N1

Na pitanje kada Savet treba da zaseda, Stojanović objašnjava da je Savet najviši organ u sektoru bezbednosti i da razmatra bezbednosne izazove i pretnje sa kojima je suočena zemlja.

"Propisano je da Biro za koordinaciju službi bezbednosti podnosi izveštaj Savetu, kod nas je prisutno u institucijama u sektoru bezbednosti dosta propusta. Neshvatljivo je da u Savetu nema ministra inostranih poslova, nema predsednika Odbora za kontrolu službi, ne razmatra se da li ćemo rizike rešavati političkim sredstvima ili smo se odlučuili za neki drugi način. Zato me čudi što nema ministra spoljnih poslova", rekao je Stojanović. 

Dva slučaja, obijen stan Dragane Pećo, ništa nije odneto, a to je prepoznatljiv manir, imali smo i slučaj krađe laptopa Vuka Cvijića. Očekujem da se neće nikad naći ko je to uradio, a možda bude još takvih slučajeva jer raste politička temperatura kako se bliže izbori. Dejan Anastasijević

On kaže da se sastav Saveta razlikuje od države do države i dodaje da mu se čini da je u institucijama suviše nekompetentnih ljudi, kao i da nemamo strategiju za nacionalnu bezbednost, koja bi bila okvir i putokaz.

"To je neshvatljivo, ne znam čime se rukovodi Savet, ako nema osnovne strategije. U mnogim zemljama varira sastav članstva, loše je kod nas defiinisana uloga Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Biro treba da radi 24 sata, 365 dana, ali mi to nemamo, sastaje se periodično. Da su službe bezbednosti u službi stranačke vojske ukazuje više činjenica, najavljene izmene zakona o BIA na mala otvaraju mogućnost da direktor odlučuje o zapošljavanju mimo svih konkursa, otvara mogućnost da se u BIA zapošljavaju nekompetentni i stranački kadrovi", kaže Stojanović. 

Dejan Anastasijević istič da na papiru postoji nekoliko kontrola bezbednosnih službi – Savet, Biro, Odbor za bezbednost, kao i tužilaštvo koje može u okviru svojih kompetencija da istražuje.

"Sve bi to trebalo u teoriji da drži kontrolu. U praksi znamo da Odbor za bezbednost funkcioniše kao partijsko telo, znamo šta je bilo sa Sašom Jankovićem kad je hteo da kontroliše VBA, kad pogledate naš sistem bezbednosti, vidite da su svi kadrovi dovedeni po partisjkoj liniji, čovek koji vodi BIA je keramičar po struci. Stefanović je doveden da bude ministar bez iskustva, obaveštajni poslovi se razlikuju od policijskih, a nemamo indicija da on ima obrazovanje za to, imamo Vulina, to ne treba komentarisati. Sistem bezbednosti je u rukama uske grupe ljudi, koji su lojalni SNS i Vučiću. Trebalo bi da znamo da su devedesetih tajne službe bile kriminalizovane, da su u njih puštani kriminalci, služba se bavila švercom nafte, droge, otmicama. Sarađivala sa kriminalnim klanovima, otele su se kontroli I ovlašćena lica su ubila premijera", rekao je Anastasijević.

Anastasijević kaže i da sve demokratske zemlje imaju mehanizme kontrole službi. Dodaje da ne mora da postoji javna kontrola, ali da se mora kontrolisati kroz Odbor za bezb, koji, kako kaže, mora da bude ustrojen drugačije i da se ne ponaša kao partijsko telo i da se čuva od stranačkih prepucavanja.

"Kontrola unutar službe koja treba da bude nezavisna od direktora, finansiska kontrola kroz skupštinska tela i kroz nezavisnu državnu agenciju koja bi trebalo da ima uvid na šta se troše pare, čitav niz mehanizama koji nisu ništa novo. Najvažniji sastojak je politička volja. A političari tako dobijaju informacije o svojim rivalima, protivnicima..", kaže Anastasijević.   

Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je da u slučaju pronađenog oružja nedaleko od porodične kuće aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima nema osnova za pokretanje krivičnog postupka za krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva.

"Na našoj teritoriji je bilo mnogo oružanih sukoba, mnogi ljudi su poneli oružje. Ja sam pomislio da je neko bacio oružje, napravili smo dramu, stalno imamo izrežirane situacije, treba da se u mnjenju napravi situacja - eto neko nam ne misli dobro, a naš predsednik, premijer, vlada misle dobro i bore se za naše dobro. Sve to služi medijskoj manipulaciji građana. Sve tri službe su bile na licu mesta, da li smo dobili neki epilog? Nismo ni na to ni na mnoga druga pitanja", smatra Stojanović.

"Teško je iz saopštenja oceniti da li su zaključili da tu nema elemenata krivičnog dela ili su samo odlučili da nije u njihovoj nadležnosti. Ja verujem da će se taj predmet šetati od fioke do fioke i neće se nikad saznati istina. Oružje je nađeno i u garaži na Novom Beogradu pa se ništa ne zna. Iskustvo govori da su najveće šanse da se počinilac uhvati privih 24 sata, a onda padaju. Ako smo imali orzužje u garaži koja je na nečije ime, automobil na nečije ime i skupo oružje i eksploziv, kako nisu mogli da se pronađu. Vrlo ozbiljne stvari kojima je moguće ući u trag", navodi Anastasijević.

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

opozicionar

a kakve ima razlike između abadžije i keramičara,važno je da je sve isto kao za vreme tita,kpj vlada ali sa drugačijim uslovima.nema tu nikakve razlike,sve dok je titov grob u beogradu ,a tajne službe su ostale potpuno iste,svima im je i dalje tito voljeni predsednik,sve dok se vidi na banjici drveće u obliku slova tito.novinare su ubijali i ubijaće,zna tpo dobro stojanović,taj kos je kao i sdb-ili komunističke bezbednosti,naravno uvek u suprotnosti sa interesima srba i srbije,njihovi učitelji su u kgb,a taj je kgb više poubijao rusa nego što je umrlo prirodnom smrću od kada postoje.

Špijun -amater

Dakle sve službe su stavljene u funkciku zaštite Vlasti otelotvorene u jednom čoveku. I kad god su službe radille portirske Poslove , umesto omoga što treba , neko je to iskoristio.

Pat

Povamirila se Udba ?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SPC: Grčko priznanje autonomije Ukrajinske crkve korak ka raskolu pravoslavlja 17:24 h

17:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

CIK Kosova: Više od 40.000 nevažećih listića 16:54 h

16:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SZS: Nećemo dozvoliti premeštanje starog Savskog mosta, branićemo ga 16:25 h

16:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Svako šesto dete u Srbiji na evidenciji Centara za socijalni rad 15:53 h

15:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas u pismu Vesiću: Vaši članovi pale kuće i prebijaju ljude po Srbiji 15:41 h

15:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

I sledeće nedelje nastavak Miholjskog leta u Srbiji 15:02 h

15:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radojičić: Dan oslobođenja Beograda veliki i značajan praznik za Srbiju 14:31 h

14:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Razgovor sa Smiljom Tišmom u 20.30: Kako se ratne strahote nikad ne zaboravljaju 14:16 h

14:16 h  |  Vesti

loader