Sindikati PTT organizuju protestnu šetnju

Sindikati PTT organizuju protestnu šetnju

Dva reprezentativna sindikata Pošte Srbije najavila su za nedelju, 12. novembar, protestnu šetnju. Nezadovoljni su zbog toga što su jedino javna preduzeća izuzeta od povećanja plata, kao i zbog činjenice da će Pošta Srbije 70 odsto ostvarene dobiti prebaciti u budžet Srbije umesto da, kao što to predviđa zakon, polovinu iznosa isplati zaposlenima.

Izvor: N1

Tri godine posle smanjenja plata u javnom sektoru i najava da im one još neće biti vraćene zaposleni u Pošti osećaju se, kažu, poniženo. Posle izjave ministra finansija o tome da im je posao da broje novac i uvređeno.

"Ja njemu kažem ovom prilikom da ne brojimo novac, lepimo i marke, mislim onako kao neku digresiju. I želim da kažem da su zaposleni u Pošti Srbije ogorčeni na ovi njegovu izjavu i ponizio je zaposlene Pošte, tako da očekujem da nam se u nekom narednom periodu izvini", izjavila je Snežana Marković iz sindikata PTT Nezavisnost.

Pošta Srbije je, kažu sindikalci, pošta 21. veka, a njeni zaposleni obavljaju više od 700 različitih usluga. Iako će i ove godine ostvariti dobit veću od 3 milijarde dinara, od toga nemaju veliku korist. Naprotiv, i dalju su na začelju liste zarada u javnim preduzećima.

"Prema mojim informacijama, prosečna plana je između 60 i 70 hiljada, kod nas je 42 hiljade, ali pritom moram da naglasim da negde oko 11 hiljada ljudi, kolega poštara, šalterskih radnika i ljudi koji rade u tehnologiji, cela srednja stručna sprema, sa umanjenjem od 2014. ima 35, 36 hiljada platu", navodi Aleksandar Pavlović iz sindikata PTT Srbije.

Zato traže povećanje plata, isplatu dela zarade iz dobiti i poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja. Slične zahteve ima i grupa zaposlenih koja danima drži u blokadi poštanski centar u Zemunu, ali sindikati s njima, kažu, nemaju nikakve veze.

"Podržavamo deo zahteva tih ljudi, ali ne podržavamo način da se blokira, da se nama nanosi šteta, da firma trpi. Naravno o tim ljudima ne želimo da pričamo, izjave šta kako, dobićete od njih. Mi nismo u organizaciji obustave rada na taj način", izjavio je Pavlović.

"Što ne znači da mi nećemo preduzeti radikalnije mere od njih. Mi smo u našim štrajkačkim aktivnostima najavili totalnu obustavu rada u svim Poštama u Srbiji ukoliko se našim zahtevima ne izađe u susret", rekao je Aleksandar Titović iz sindikata PTT Nezavisnost.

A za ispunjenje zahteva Vlada Srbije, kao osnivač, ima tačno deset dana, do kada je i po zakonu obavezna da odogovori. Ako radnicima Pošte iz Nemanjine 11 dotad ne stigne nikakva pošta, 20. novembra stupiće u generalni štrajk.

Komentari (59)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

Poštovane kolege PTT-a. Represivnim merama nema kraja! Danas, pred kraj vremena uručene su rešenja suzpenzije na tri meseca četrdesetoro radnika koji su se isticali u štrajku. Direktorka Mira Petrović je rešila da se razračuna sa sindikalistima zato što su tražili njenu smenu. Neverovatno koliko zlobe u njenim namerama.

Boban

Imate pravo na strajk i koristite svoja prava,ali problem je veci mego sto mislite.Sretno!!

Baba Milka iz Suvaje

Sve džaba!!! Idete na tenk sa praćkom. Bez 500.000 besnih gradjana sitih svega ispred Skupštine slaba vajda...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Još jedan snimak iz Niša: Rampa spuštena, a autobus prolazi 15:38 h

15:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Teretni saobraćaj na najfrekventnijim prelazima usporen 15:34 h

15:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu o rezultatima dijaloga o izbornim uslovima 15:26 h

15:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Lažne vesti o naseljavanju migranata ugrožavaju pružanje pomoći 14:52 h

14:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Carina: Grk pokušao da bez prijave iznese iz Srbije 89.000 evra 14:48 h

14:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Inicijativa: Skupština da ograniči rijaliti programe ili smeni članove REM 14:03 h

14:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

PSG, SzS i Nova stranka podržali radnike Pošte 13:43 h

13:43 h  |  Vesti

loader