Todorić: Zakletva srpskih sudija na Kosovu krši Ustav Srbije

Todorić: Zakletva srpskih sudija na Kosovu krši Ustav Srbije

Todorić: Zakletva srpskih sudija na Kosovu krši Ustav Srbije Izvor: N1

Zakletva koju su srpske sudije i tužioci položili pred predsednikom Kosova biće proglašena neustavnom, samo je pitanje kad, izjavio je Vladimir Todorić iz Narodne stranke. Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović slaže se da ta zakletva krši Ustav Srbije, ali dodaje da je važno da Srbi na Kosovu dobiju bolju pravnu zaštitu.

Narodna stranka Vuka Jeremića formirala je odbor za pravosuđe i saopštila da je prvi potez podnošenje inicijative za ocenu ustavnosti polaganja zakletve srpskih sudija na Kosovu. Ta stranka smatra da je time narušen Ustav Srbije, a pored toga najavila je još nekoliko inicijativa.

Jedna će biti inicijativa za donošenje zakona o poreklu imovine, zakona o lustraciji, kao i inicijativa za formiranje institucije specijalnog tužioca za visoku korupciju.

Član predsedništva Narodne stranke Vladimir Todorić rekao je u Danu uživo da su sudije koje su se zaklele Hašimu Tačiju prekršile zakletvu koju su položile pred Skupštinom Srbije.

"Ta uredba ne samo da je neustavna, nego ukida institucije pravosuđa Srbije na teritoriji Kosova, pošto su prethodno već ukinute institucije Ministarstva unutrašnjih poslova", rekoa je Todorić.

 Prema njegovim rečima, Ustav Srbije je prekršen ne samo sada, nego nizom uredbi od kada je potpisan Briselski sporazum.

"Ruku na srce, Ustavni sud je već reagovao na neke uredbe i proglasio ih neustavnima, ali sa dosta zakašnjenja. Proglašene su neustavnim uredbe o katastru i matičnim knjigama i takozvanom prelasku preko administrativne linije. Te ako gledamo prethodnu sudsku praksu, nemam nedoumica u pogledu toga da će i ovaj put ova uredba biti proglašena neustavnom", kaže Todorić.

Todorić, koji je po struci advokat, kaže da je sever Kosova, gde žive Srbi, trenutno "najnezaštićenije područje na teritoriji Evrope, ako ne i šire".

"Tu se, kao što smo videli u izbornoj kampanji, pale automobili, zastašuje narod, tamo vlast drže kriminalci, a obični građani nemaju ni policiju ni sudstvo kojima mogu da se obrate za zaštitu. Građani Srbije su tamo prepušteni na milost i nemilost vladajućoj stranci koja ih zapošljava, koja ih praktično u čoporu, tera na birališta i gde oni žive u strahu", rekao je Todorić.

Prema njegovim rečima, ocena Ustavnog suda je jako bitna.

"I to ne samo u pogledu praktične primene. Mi smo tražili da Ustavni sud odmah, pre nego što donose odluku, obustavi primenu svih pojedinačnih akata, uključujući tu i onaj o penzionisanju sudija i tužioca, zbog štete koja se može pretrpeti", rekao je Todorić i dodao da je odluka suda bitna i zbog pitanja političke i krivične odgovornosti za sve ljude koji učestvuju u tom procesu.

Todorić naglašava da ne postoji nijedan vanpravni razlog da se svesno krši zakon, jer bi to moglo da stvori presedan koji bi mogao da se koristi u drugim slučajevima u kojima se krši zakon.

Popović: Srbima potrebna pravna zaštita - kosovsko pravosuđe jedino moguće

Popović ne veruje da će biti bilo kakve krivične odgovornosti, ali da bi moglo da bude zabeleženo "kao neka vrsta političke odgovornosti".

dragan popović Izvor: N1

"I ove uredbe koje je Ustavni sud do sada proglasio neustavnim, i dalje se bez problema primenjuju...Mi ne smemo da dovodimo u pitanje vladavinu prava, da rušimo pravni poredak. Sa druge strane, verujem da je jako važno da se sudije srpske nacionalnosti što pre integrišu u kosovsko pravosuđe. I mislim da je to moguće u slučaju da se postigne jasan politički dogovor između srpske i albanske strane i da sadrži sve elemente i bude dovoljno sveobuhvatan, da podrazumeva i promenu srpskog ustava i promenu raznih zakona", kaže Popović.

On dodaje da je Ustav Srbije od kada je donet neprimenjiv na području Kosova. "Mislim da je jako važno da se ta situacija razreši u obostranom interesu. I tim ljudima dole treba pravna zaštita, a ona može da se obezbedi samo kroz kosovsko pravosuđe, drugo ne postoji", kaže Popović.

Todorić kaže da bi sve trebalo urediti na pravni način, legalno, ali da vlast ume da radi na transparentan način. "Oni sve što rade, rade 'ispod žita', mimo javnosti i znanja građana", kaže Todorić.

"Mi smo sada već dovedeni do svršenog čina, prekršilo se ne znam koliko zakona i uredbi, na severu Kosova je 'divlji zapad'...Stvari treba postaviti drugačije...treba nam jedno normalno društvo, da vodimo dijalog, da vidimo šta je realno i šta je moguće", smatra Todorić.

Popović veruje da bi "smenom autoritarne vlasti koja sistemski guši javni dijalog, stvari bile drugačiji".

"Može se doći do rešenja, dijalogom i razgovorom...Verujem da je cilj dijaloga normalizacija odnosa između Srba i Albanaca, a jedna od stvari koje mora da se uradi je da taj javni dijalog postane otvoreniji...Nama je najavljen taj unutrašnji dijalog, a onda ga nema, a i kada ga najavljuju, oni ga najavljuju kao dijalog sa izdajnicima. To tako ne može", smatra Popović.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Рале

Господине, заклетва и изјава, није једно те исто!

IKA

ranije si trebao o tome..

Jelena

Todorovic prvo da se informise o tematici, pa onda da daje izjave. Ispada smesan i glup.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Registrovano 11.227 zaraženih u Srbiji, na respiratorima 11 ljudi 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Filozofi iz Nemačke i SAD o pružanju podrške Institutu za filozofiju u Beogradu 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Macura (UDS): Da se do predsedničkih izbora 2022. nađe pravi lider i državnik 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

Orlić i Grbović o izborima, 100 evra i tome kako je država odgovorila na koronu 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

Cenzolovka: Kako je REM zaključio da je SzS zastupljeniji od Vučićeve liste 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

Stojanović o izveštaju REM-a: Nenormalan i urađen iskrivljenom metodologijom 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Izbori 2020

Vesti

Vesti

Evropski liberali pisali Varheljiju: Ne verujemo da će izbori u Srbiji biti fer 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Vesti

loader