KONUS, SANU i NSVO traže izmenu Zakona o visokom obrazovanju

KONUS, SANU i NSVO traže izmenu Zakona o visokom obrazovanju

KONUS, SANU i NSVO traže izmenu Zakona o visokom obrazovanju Izvor: N1

Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO) i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) traže izmenu Zakona o visokom obrazovanju ili donošenje novog zakona, jer, kako se navodi, "smanjuje dostignute standarde autonomije".

"To je posebno vidljivo u kontekstu formiranja Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i drugih regulatornih tela sa izraženo pojačanim prisustvom predstavnika delegiranih od strane struktura izvršne vlasti i smanjenjem predstavnika iz redova poslenika univerziteta", navedeno je u saopštenju upućenom Ministarstvu prosvete i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

Kako se dodaje, time se relativizira i izvorna uloga ovih institucija i same potrebe njihovog postojanja.

"U nacionalnom savetu učešće predstavnika univerziteta smanjeno sa 57 odsto na 35 odsto, a u Upravnom odboru Nacionalnog akreditacionog tela od sedmoro članova samo je jedan koga predlažu univerziteti", navedeno je u pismu.

Ocenjeno je da će se izglasana rešenja negativno odraziti i na ocenu ostvarenosti nivoa autonomije i akademskih sloboda koju će Evropska asocijacija univerziteta u narednom izveštaju dati univerzitetima u Srbiji.

"Suočeni sa stanjem koje uznemirava akademsku zajednicu, spremni smo da Vam ponudimo partnerstvo u prevazilaženju ove situacije. To bi podrazumevalo u razumnom roku početak zajedničkog rada na rešenjima, bilo kroz amandmanske intervencije kao privremeno rešenje, bilo kroz artikulisanje jednog novog i modernijeg zakona", navedeno je u pismu.

Pismo su potpisali predsednik NSVO Dejan Popović, predsednik KONUS-a Vladimir Bumbaširević i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Zakon o visokom obrazovanju usvojen je u Skupštini Srbije 27. septembra.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Steva

Način donošenja ovih zakona a posebno ono što zadrže je demonstracija stanja u kome se naše društvo nalazi. Sigurno je da ministarstvo neće ovo prihvatiti jer ne bi uložili onoliku energiju da na mala vrata uguraju sve i svašta u ove zakone da bi sada priznali da su pogrešili. Akademska zajednica ako želi da zadrži malo još dostojanstva što je ostalo mora da se obrati Evropskim kolegama za pomoć, da podnese ustavnom sudu tužbu jer je narušena autonomija ne samo univerziteta već i svih ostalih visokoskolskih institucija što ustav garantuje. Ako ovo ne da rezultate i štrajk ne treba isključiti. U suprotnom možemo da zatvorimo univerzitete jer ce uskoro da njima kadrira g-din Zukorlić i partije na vlasti!

Mirjana

Ne znam stvarno šta su čekali do sada,zašto se ranije nisu oglasili,upozoravali su iz opozicije,od polovine septembra čitam o tome.Ipak, bolje ikad nego nikad

Petar

Gde su ovi od septembra do sada?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tači zakazao konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova za 24. decembar 17:05 h

17:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Srbina u Bratislavi 16:40 h

16:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ataše američke ambasade: Beogradu više puta preneta zabrinutost zbog Tešića 16:32 h

16:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Petak je "Dan D" za ulogu Evropske unije u Srbiji 15:58 h

15:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Još jedan snimak iz Niša: Rampa spuštena, a autobus prolazi 15:38 h

15:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kilometarske kolone kamiona na graničnim prelazima 15:34 h

15:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu o rezultatima dijaloga o izbornim uslovima 15:26 h

15:26 h  |  Vesti

loader