Trivan: Potrebno do 15 milijardi evra za usklađivanje s EU

Trivan: Potrebno do 15 milijardi evra za usklađivanje s EU

Trivan: Potrebno do 15 milijardi evra za usklađivanje s EU Izvor: N1
(arhiva)

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je da je pripremljen nacrt zakona o klimatskim promenama koji će, kada se usvoji, omogućiti strateško planiranje i bolju adaptaciju na izmenjene klimatske uslove, što bi Srbiju moglo da košta između 12 i 15 milijardi evra.

"Zakon o klimatskim promenama je jedan od najavažnijih zakona koji će biti usvojen u Srbiji, ne samo sa stanovišta životne sredine, jer se klimatske promene i adaptacija na njih odnose na sve segmente društva", kazao je Trivan na završnoj konferenciji tvining projekta, vrednog 1,2 miliona evra, koji se odnosi na prilagođavanje klimatskim promenama, a koji je finansirala Evropska unija.

Trivan nije mogao da precizira kada će vlada usvojiti nacrt zakona i kada bi mogla početi javna rasprava o njemu, ali je naveo da će nakon njegovog usvajanja u Skupštini biti donet i akcioni plan koji će odrediti šta će tačno morati da urade institucije i privreda kako bi dostigle standarde u oblasti adaptacije na klimatske promene.

Istakao je da će taj zakon i svi prateći dokumenti biti preduslov za integracije Srbije u EU, ali i prilagodjavnje domaće privrede medjunarodnim ekonomskim okolnostima.

Trivan je objasnio da to znači da bilo koja kompanija ili institucija, nakon perioda prilagođavanja neće moći da proda svoje usluge i proizvode bez ugrađenih osnovnih ekloških principa.

"Ministarstvo ekologije će svima pomoći, pre svega privredi da se prilagodi novim uslovima", kazao je Trivan i dodao da su prve procene o novcu potrebnom za usklađivanje oblasti zaštite životne sredine sa standardima EU, za šta će biti potrebno od 12 do 15 milijardi evra, rađene na osnovu potreba prilagođavanja na klimatske promene.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamicar navela je da završetak ovog tvining projekta "predstavlja korak u približavanju srpskog zakonodavstva pravnim tekovinama EU u oblasti ekologije, a doneće bolje zdravstvene uslove građanima i pomoći da se buduće generacije zaštite od negativnih posledica klimatskih promena".

"Rezultati projekta su konkretni. Stručnjaci su uradili nacrt zakona o klimatskim promenama. Taj zakon će omogućiti sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoringa i direktive o sistemu trgovine gasovima sa efektom staklene bašte", kazala je ona.

Dodala je da je za Srbiju to važan projekat, jer kao kandidat za priključenje EU, treba da se uključi u sveobuhvatnu strategiju za smanjenje sopstvenih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Štamicar je navela da je prelazak na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika izazovan proces, jer su potrebna velika ulaganja u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, održivo upravljanje šumama.

To će se, prema njenim rečima, odraziti na bolje zdravlje stanovništva, čistije industrije, kao i na duži životni vek građana.

"Zato će EU nastaviti da radi rame uz rame sa Srbijom na uspostavljanju ekonomije sa niskom emisijom ugljenika", kazala je ona i podsetila da je cilj privrede EU da bude više ekološka i da troši manje energije, zbog čega je cilj Unije da do 2050. smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte na 80 odsto nivoa zabeleženog 1990. godine.

Tvining projekat, čija je realizacija počela u maju 2015. godine, rađen je u saradnji sa Ministarstvom ekološke i solidarne tranzicije Francuske i Tehničkim multidisciplinarnim centrom za proučavanje zagađenja vazduha (CITEPA).

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baba Ruža

Sine, a kome to treba da uplatimo?

Gero TZ

Ministre, ista priča kao i pre tri meseca. Ako nema ništa novo bolje ćuti ili hoćeš da narod vidi da postojiš.

Ex Ljubomir

Jos jedna, paušalno izgovorena cifra, jer 15mlrd eura je 40% bdp Srbije!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Šreder: Realno da Srbija do 2025. uđe u EU 23:01 h

23:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Naprednjaci organizovali skup o prevenciji gripa u Nišu 22:29 h

22:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Nećemo izaći ni na redovne izbore ako se ništa ne promeni do tada 22:03 h

22:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj o razgraničenju: Etnička podela nije realan scenario 21:07 h

21:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija ne menja poziciju prema Venecueli, i Šešelj tu da pomogne 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvi okrugli sto o Medijskoj strategiji, struka kaže - spisak lepih želja 19:48 h

19:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Slučaj Bitići: Pitanja o izručenju Gurija, predsednik poručio - ne bez dokaza 19:33 h

19:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Oksfordu se školuje 25 studenata iz Srbije, šta država može da im ponudi? 19:32 h

19:32 h  |  Vesti

loader