I stranke i građani smatraju da je potrebna promena Ustava

I stranke i građani smatraju da je potrebna promena Ustava

I stranke i građani smatraju da je potrebna promena Ustava Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka saglasili su se u Beogradu da je potrebna promena Ustava Srbije, a isti stav, prema istraživanju IPSOS stratedžik marketinga, imaju i građani.

Na skupu "Demokratski do ustavne reforme", predstavnik IPSOS-a Srđan Bogosavljević je predstavio preliminarne rezultate istraživanja koje je obuhvatilo građane, stranke, i intelektualnu i društvenu elitu.

"Postoji velika saglasnost da je potrebna promena Ustava Srbije", rekao je Bogosavljević ukazavši istovremeno da kod učesnika istraživanja ne postoji saglasnost o tome kako i kada to treba uraditi.

Dodao je da su u istraživanju učestvovali i predstavnici političkih stranaka koji su, osim jedne koja smatra da u Ustavu Srbije ne treba menjati ništa, za promene najvišeg pravnog akta države.

Prema njegovim rečima, po rezultatima istraživanja građani nisu dovoljno informisani o tome šta i zašto treba promeniti u Ustavu Srbije.

Na skupu su učestvovali predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke i Nove stranke, a predstavnici tih stranaka smatraju da Ustav treba promeniti.

Marija Obradović: Svi treba više da se uključe

ustav reforme Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Funkcionerka SNS Marija Obradović se založila za veće uključivanje građana u kompletan proces izmene Ustava Srbije.

Odbacila je stavove da je SNS u interesu da građani ne budu ukjučeni u ta proces, rekavši da je to "apsolutno pogrešno".

Upitana ko treba da učini prvi korak s predlogom promene, vlast ili opozicija, Obradović je navela da svi zajedno treba da rade na tome.

"Mislim da svi treba da radimo istovremeno a ne da čekamo druge", rekla je Obradović, napomenuvši da je to njen lični stav.

Ocenila je i da intelektualna elita, odnosno profesori i naučni radnici i društvena elita, odnosno nevladine organizacije, treba da budu mnogo više uključeni u proces izmene Ustava Srbije.

"Stranke su poslednje koje mogu da dozvole sebi da ostanu na marginama tog procesa", rekla je ona.

Šutanovac: Moguća antikampanja za promenu Ustava

Lider DS Dragan Šutanovac smatra da da debata o promeni Ustava Srbvije treba da se vodi u parlamentu.

Prema njegovim rečima, poliltički savet DS se već duže vreme bavi tim pitanjem.

Šutanovac je upozorio i na mogućnost vođenje antikampanje za promenu Ustavu, a upitan na koga misli, odgovorio je da je i u istraživanju pomenuto da se jedna stranka protiv promeni ustava.

Žarko Obradović: Skupštinski odbor da pokrene proces

Funkcioner SPS Žarko Obradović smatra da proces izmene Ustava treba da krene od skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

"Bilo bi logično da skupštinski odbor pokrene to pitanja, pa da se onda uključe parlamentarne stranke i civilno društvo", rekao je on.

Živković: Ustav loš, a ono što je dobro se ne primenjuje

ustav reforme Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Lider Nove stranke Zoran Živković je ocenio da je Ustav Srbije loš i da ga zato treba promeniti, dodajućida se i ono što je dobro u najvišem pravnom aktu države u praksi ne primenjuje.

On je ocenio i da u društvu, i po pitanju promene ustava, vlada loša atmosfera koju vlast kreira preko svojih medija.

"Nigde u svetu građanin ne ode u biblioteku da se informiše o ustavu već ga o tome obaveštavaju mediji, a ovde imamo medije, kojim osim nekoliko njih služe za zaglupljivanje građana", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, stav Nove stranke o promeni ustava je poznat i on obuhvata smanjenje broja poslanika u Skupštini Srbije, izmene izbornog zakonodavstva...

Skup je organizovala fondacija Centar za demokratiju čija predstavnica Nataša Vučković je ukazala da pitanje ustavne reforme civilno društvo stavlja u fokus svojih aktivnosti.

Ona je rekla i da civilno društvo ne može biti protiv dijaloga o tom pitanju ukazavši istovremeno i da nemože ni učestvovati u njemu ako je poziv vlasti deklarativan.

Komentari (33)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

markoV

Nije tačno da su građani za promenu ustava. A i ovo je neozbiljno, menjamo ustav na svakih 10 godina. Bolje da nemamo ustav nego da ga svaka garnitura koja na vlast dođe sebi prilagođava. Narod sve gore živi, političari donose zakone koji im život dodatno otežavaju u svakom smislu. Ovo je spinovanje i gubljenje vremena. Sve stranke (pa i tadašnji radikali) su se tada složili sa donošenjem prethodnog ustava. Šta se to za deset godina promenilo pa da je sada potrebna promena istog?

Aman!

Ustav bi svi da menjaju, ali da donesu Zakon o poreklu imovine neće.

Pravnik

Ustav je upravo onakav kako su ga konsenzusom 2006.godine sačinile i usvojile sve političke stranke u Skupštini RS a to su sada svi oni koji na sva usta govore da Ustav ‘ne valja’ samo što su se tada napredljaci zvali radikali.To je slika i prilika doslednosti, ideja,programa,stručnosti i objektivnosti vodećih ljudi političkih partija.Juče su oni koji su bili za Kosovo u Ustavu,danas da Kosovo ‘izađe’ iz Ustava.Nema od njih države.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đurić: Hoti u Briselu peva drugu pesmu, garantuje dodatna ovlašćenja za ZSO 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Analitičari smatraju da je Čeku prvi koga je Tači "pustio niz vodu" 13:33 h

13:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Štab: Masovna okupljanja - ugrožavanje zdravlja, nepoštovanje zakona, medicinara 13:02 h

13:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšeni zbog sumnje da su iznudili 40.000 evra 12:51 h

12:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi Pazar: Lekar osuđen na kućni zatvor zbog zloupotrebe položaja 12:46 h

12:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Završeno saslušanje Agima Čekua u Specijalnom tužilaštvu u Hagu 12:28 h

12:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Uhapšen zbog pronevere i utaje poreza ukupne vrednosti 103 miliona dinara 12:12 h

12:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pašalić: Kontrola Centra za socijalni rad u Zaječaru zbog navoda o otmici deteta 12:07 h

12:07 h  |  Vesti

loader