Socijalne karte - sistem koji rešava problem siromaštva?

Socijalne karte - sistem koji rešava problem siromaštva?

Hoće li u sistemu socijalne zaštite u Srbiji zaživeti socijalne karte? Iz Ministarstva rada su najavili da se pripremaju i da će se prvi rezultati videti već naredne godine. Međutim, pojedini stručnjaci su po tom pitanju skeptični. Podsetimo, u Srbiji oko 600.000 ljudi prima socijalnu pomoć.

00:00

Izvor: N1

Da će socijalne karte zaživeti u Srbiji, pre tri godine najavio je tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin. Do sada se od najava nije mnogo odmaklo. Novo obećanje nedavno je stiglo i od resornog ministra Zorana Đorđevića. On je naveo da se radi na pripremi socijalnih karata i da se prvi rezultati očekuju 2019. godine.

 "Cilj je da podela socijalne pomoći bude pravednija i da ne bude potrebe za stajanjem na šalterima. Takođe je cilj da na jednom mestu imamo podatke kakav je materijalni položaj građana i kome država treba da da pomoć," rekao je Zoran Đorđević.

Uz pomoć socijalnih karata trebalo bi da prestane praktično jednako subvencionisanje svih građana. Tako bi oni koji zarađuju više počeli da plaćaju punu cenu pojedinih usluga, dok bi siromašniji dobijali popust. 

Profesor na FPN Zoran Stojiljković za N1 kaže da se uvođenjem socijalnih karata ništa neće promeniti.

"Ja nisam sretan socijalnim kartama, mislim da je to iznuđeno zlo, to je ustvari nešto što bih ja nazvao upravljanjem bedom, sa manje neravnoteža i grešaka nego do sada, ali to ne rešava problem siromaštva u Srbiji", rekao je Stojiljković.

S druge strane, pojedini stučnjaci navode da socijalne karte, pomažu protiv stigmatizacije, jer postoje oni koje je sramota da traže pomoć. Dodaju da bi ovaj sistem olakšao mnogima koji smatraju da su kvalifikovani za socijalnu pomoć, jer po dokumenta ne bi morali da idu od institucije do institucije.

"Dovoljno je da samo sa svojom ličnom kartom odete u centar za socijalni rad koji bi onda trebalo da bude povezan sa svim raznim bazama, sa raznim institucijama, sa poreskom upravom sa nacionalnom službom za zapošljavanje sa policijom gde recimo registar vozila da se vidi da li vi uopšte imate neko vozilo, jeste li vi zaista socijalni slučaj ili ne", kaže Jelena Žarković, direktorka fondacije za razvoj ekonomskuh nauka.

A prvi na listi za upoznavanje sa sistemom nedavno su se našli penzioneri, pa bi oni koji imaju najniža primanja, prema rečima resonog ministra lakše bili prepoznati za socijalnu pomoć.

"Nešto nemamo poverenja u to, moram da priznam zato što već dugo to slušamo i što je sad to opet mislimo čisto jedna populistička priča, zato što će sad vrlo brzo izbori i opet će najsiromašniji, ako se to uopšte može tako zvati biti favorizovani", rekla je Snežana Šantić, iz udruženja penzionera Opštine Stari grad.

Procenjuje se da je u Srbiji oko četvrtina stanovništva u riziku od siromaštva, dok oko 600.000 građana prima socijalnu pomoć.

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Socijalac

Super! Oni koji su umeli da imovnu i automobile davno prepišu na dede i babe sad će još lakše do socijalne!

Moma

Vratite PIO fondu pokradene pare, izdvojte penzije iz budzeta, otvarajte Srbske fabrike, da mladi ostaju u Srbiji i ne reklamirajte jeftinu radnu snagu.Da se povecaju za 50% najnize plate! Tako ce biti vise rodjene dece koja ce moci da odrastu, skoluju se i svojim radom i znanjem pomognu drzavi i sebi da dostojanstveno zive bez socijalne karte koja ama bas nista nece pomoci. Ovo s karticama je sve "zvaka za ludaka!" Nema napretka u suzbijanju siromastva!

Stojko

Poenta ovoga je mlacenje prazne slame. Cuj, uvedu kartice i svi problemi se rese sami od sebe.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Goste "Utiska" nije iznenadio sekretar, Rakić Vodinelić smatra - inicirao Vučić 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Društvo sudija: VSS, DVT i RJT da reaguju na neprimerene napade vlasti i medija 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državni sekretar: Uvesti eksternu kontrolu pravosuđa, npr. da Vučić bira sudije 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosađani već godinu i po dana bez doma: Zidovi porušeni, a imovina pokradena 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani zabrinuti zbog požara na deponiji, Vesić uverava - to je uobičajeno 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog o Kosovu teško da će biti nastavljen uz takse i jedne i druge izbore 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kome je namenjena najava o "velikim promenama" u SNS, funkcionerima ili biračima 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pešić: Ne mogu da se branim od besmislenih optužbi, neka me obese na Terazijama 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

loader