Opozicija: Dualnim obrazovanjem stvaraju jeftinu radnu snagu

Opozicija: Dualnim obrazovanjem stvaraju jeftinu radnu snagu

Skupština Srbije završila je večeras rad za danas i sednicu nastavlja sutra raspravom o setu obrazovnih zakona i više sporazuma.

00:00

Izvor: N1

Poslanici su devet sati raspravljali o Predlogu zakona o dualnom obrazovanju, o izmenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je tokom rasprave da je reč o ukupnoj reformi obrazovanja, da će gimnazija pripremati učenike za studije, srednje stručne škole za strukovno obrazovanje, dok dualno obrazovanje mora da se zakonski uokviri.

Poslanici opozicije insistirali su na tome da će dualno obrazovanje samo stvarati jeftinu radnu snagu, a da poslodavci nisu uslovljeni da ih po završenom školovanju zaposle.

Oni su rekli i da je ugovor između učenika i kompanija u kojima treba da obavljaju praksu nejasan, a negodovali su i zbog toga što je maksimalan broj radnih sati dece 30, što su skoro puna četiri radna dana.

Opozicija je pitala i šta će se dogoditi sa nastavnicima stručne nastave kada deca više od pola školskog vremena budu provodila u fabrici.

Poslanici Vlasti podržali su zakone i rekli da će njima obrazovanje odgovoriti na potrebe privrede, da će deca naučiti da razviju preduzetnički duh, a da će poslodavci dobiti kvalitetne i stručne radnike.

Predsednica Skupštine Maja Gojković se uključila u raspravu, jer, kako je navela, više nije mogla da sluša poslanike opozicije koji su o dualnom obrazovanju i budućnosti dece govorili tendeciozno, maliciozno i pežorativno.

Na dnevnom redu su pored zakona o obrazovanju i predlozi zakona o ratifikaciji Sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Konvencije o nuklearnoj sigurnosti, Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom.

Na dnevnom redu su i predlozi izmena Odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Odluka o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora.

Maja Gojković: Prezirem sve što sam čula

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je prekinula vođenje sednice i javila se za reč, jer - kako je rekla - više nije mogla da sluša poslanike opozicije koji su o dualnom obrazovanju i budućnosti dece govorili "tendeciozno, maliciozno i pežorativno".

"Prezirem sve to što sam čula, zato što je cinično, tendenciozno i maliciozno", rekla je Gojković iz poslaničke klupe, dok je sednicu vodio potredsednik Skupštine Vladimir Marinković (SPS).

Maja Gojković reagovala je na kritike opozcije da se predloženim zakonima deca pretvaraju u "robove i jeftinu radnu snagu".

Po njenim rečima, "normalno je" da poslanici opozicije "ne mogu da razumeju običan narod i želju roditelja da dete završi neki zanat, kada u parlament "dolaze sa letovanja na Maldivima, u skupim odelima i satovima".

"Ne mogu više da slušam da beogradska elita čita nekome lekciju. Morbidno je okriviti ministra (prosvete Mladena Šarčevića) da on ovim zakonima određuje da deca budu nečiji robovi", rekla je Gojković.

Ona je rekla da su poslanici opozicije, u vreme kada su bili na vlasti, "upropastili budućnost dece" i roditelja.

"Njima je to sve za potcenjivanje, kažu režim priprema decu za robove, a niko nije hteo da se pogleda u ogledalo - koliko je fabrika zatvoreno 2000. godine, koliko je radnika otpušteno, koliko je privatizacija propalo tada kada je radna snaga bila skupa", rekla je Maja Gojković.

Ona je izjavila da nju nije sramota što je završila usmereno srednjoškolsko obrazovanje i dodala da su reformom prethodne vlasti deca postajala "menadžeri za sve i svašta" i upitala gde ona sada rade i kolike su im plate.

"Građani Srbije ne treba da se plaše budućnosti za svoju decu, jer će deca naučiti da rade, isto kao što smo i mi ranije. Ministre ,imate našu punu podršku i žao mi je što morate ovde da sedite jer nemate o čemu suštinski da raspravljate", rekla je Maja Gojković obraćajući se Šarčeviću.

Ona je zatražila od predsedavajućeg da opomene poslanike da je ne fotografišu jer je to u Skupštini zabranjeno.

Posle njenog izlaganja, poslanici opozicije su tvrdili da je povređen Poslovnik i pitali predsedavajućeg Marinkovića zašto nije reagovao na uvrede koje im je uputila Maja Gojković, a on im je odgovorio da su njene reči bile "normalne i prihvatljive".

"Narušeno je dostojanstvo ne samo ovog Doma, već i moje i mojih kolega time što ste dozvolili da izražava mržnju", rekla je poslanice Nove stranke Marinika Tepić.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović rekao je da ga je "veoma zabavila" diskusija Maje Gojković.

"Ona je kao prva među jednikama u ovom Domu, imala svojevrsan šou", rekao je Božović i dodao - pre no što mu je isključen mikrofon - da postoji presuda Vrhovnog kasacionog suda iz 2013. kojom je Maja Gojković okrivljena da je oštetila budžet Novog Sada.

I poslanik Srpske radikalne stranke Nebojša Šarević kritikvao je govor Maje Gojković.

"Ne ide da neko ko je predsednik Skupštine omaložava druge poslanike, ne znam da li ste čuli da je jednom poslaniku rekla da je ozračen", rekao je Šarčević predsedavajućem koji je uzvratio da je prvo neko Maji Gojković rekao da je "ozračena".

Uz zakone o obrazovanju, objedinjeno se raspravlja i o Sporazumu o zajmu Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj o projetu inkluzivnog predškolskog obrazovanja, o potvrđivanju Konvencije o nuklearnoj sigurnosti i o Zajedničkoj konvenciji o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom.

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Dobro došli u demokratiju, kapitalizam i liberalizam. Najgore je to što će ljudi gledati sve više sami sebe i da drugog zezneš. Jer dok sam radio video sam po ponašanju a pogotovo po izrazu lica. Hoće stariji da pomognu i nauče mlade ali problem je u tome što se plaše da zbog toga mogu da izgube posao a moraju da prehrane porodicu, stari su i još je teško naći posao. Ne znam ali biće teško bukvalno borba za goli opstanak gde će najači živeti a slabiji ostavljeni da prose ili da rade ali kao robovi sa manjom platom.....!

Marko

Moje dete nece da radi za dzabe ni da se rodi jos 3 av!!

clan elite

Tacno! A da li su u zakonu predvideli obavezu "investitora" da obezbede pelene za decu na praksi i da toaleti budu otkljucani???

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stefanović: U trgovini oružjem nema mog uticaja, afera da bi mi se naškodilo 21:06 h

21:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 20:58 h

20:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Privilegovani trgovci samo jedno poglavlje u zloupotrebama 20:47 h

20:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BIRN: GIM od bugarske novinarke traži brisanje teksta o ocu ministra policije 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Nepodobno" udruženje isključeno iz rasprave o zakonu o nestalim bebama 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić pozvao članice UNESCO da poštuju povelju - bez Kosova u organizaciji 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Analitičari s Kosova: Sledi novi format pregovora, glavna reč Skupštini 19:27 h

19:27 h  |  Vesti

loader