Međak: Vlast nije spremna da se odrekne uticaja na sudstvo

Međak: Vlast nije spremna da se odrekne uticaja na sudstvo

Međak: Vlast nije spremna da se odrekne uticaja na sudstvo Izvor: N1

Srbija će do ulaska u EU morati barem dva puta da menja svoj Ustav. Prebacivanje nekih nadležnosti države Srbije na EU ne znači da će Srbija izgubiti svoj suverenitet, rekao je predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak. Dodaje da će Srbija morati i da omogući nezavisnost pravosuđa.

"EU ima svoje nadležnosti i država koja pristupa EU prihvata da poveri te svoje nadležnosti Evropskoj uniji. Neke te nadležnosti su isključive, kao na primer, carinski propisi i spoljna trgovina, a neke su podeljene, pa se deo donosi u Briselu a delom u državama članicama. Suština je da svaka država mora da omogući da se ti propisi donose u Briselu i da oni važe u svakoj državi članici na isti način", rekao je Međak u Novom danu.

Naveo je primer da kada Srbija uđe u EU, carinski zakon u Srbiji postaje carinski zakon Evropske unije. "Primenjivaće ga naši organi bez ikakvog domaćeg akta koji ga uvodi u domaći pravni sistem. Tako da ćemo mi morati Ustavom da predvidimo da se poverava deo vršenja suverenih prava", objasnio je.

To, kako kaže, ne znači da ulaskom u EU Srbija gubi suverenitet, ona samo poverava deo vršenja svojih suverenih prava, koje uvek može povući nazad, kao što je to uradila Velika Britanija.

"Ta izmena Ustava radi se pred sam ulazak u članstvo u EU, kada se potpiše sporazum o pristupanju i kada su obaveze jasne i kada je jasno da ćete ući u EU. Kada se završe pregovori, onda se unosi u Ustav ta klauzula da se može poveriti deo vršenja suverenih prava", rekao je Međak.

Dodao je da su iz Evropskog pokreta u Srbiji preporučili da se u isto vreme unese i obaveza da vlada mora da izveštava domaći parlament o onome šta radi u Briselu i da ono što vlada Srbije bude radila u Briselu uredi posebnim zakonom, što bi dalo široko polje delovanje narodne skupštine nad radom vlade.

"Sve to se radi pred sam ulazak u EU, kada se propisuje i referendum o ulasku u članstvo. Sve se to radi u poslednjem trenutku, pred pristupanje EU. Svaki referendum pre toga je sa bilo koje tačke, osim za politizovanje, besmislen, jer ne znate šta ćete pitati građane", rekao je Međak.

Promene u pravosuđu

Druga stvar koja će morati da se menja u Ustavu Srbije su promene koje se odnose na pravosuđe i ljudska prava. Predviđeno je da te promene budu urađene do kraja ove godine. Međak kaže da to nije moguće.

"Srbija će u okviru Poglavlja 23 to morati da uradi, ali je to nemoguće da se uradi do kraja godine. Za to smo trebali da imamo predlog izmene ustava još negde početkom ove godine, jer morate da imate predlog, pa da o tome vodite javnu raspravu, pa poslati na mišljenje Venecijanskoj komisiji na potvrdu", rekao je Međak.

Ove promene Ustava Srbije trebalo bi da obezbede nezavisnost pravosuđa i smanje uticaj politike i izvršne vlast na rad pravosuđa. Predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta kaže da su te izmene standardne, a da je poenta da se dovede do toga da pravosuđe bude nezavisno.

Ministar može da sedi na sednicama Skupštine Srbije kada se biraju sudije, ali ne može da on bude taj koji će imati presudni glas o tome ko će biti sudija, kaže Međak.

 "Ne postoji set pravila koja kažu 'e ovaj treba da odlučuje, ovaj ne'. Poenta je da to dovede do toga da pravosuđe bude nezavisno. Kod nas imate situaciju da u dva momenta Narodna skupština utiče na izbor sudija - prvi momenat je kada oni prvi put postaju sudije na period od tri godine, kada se biraju na probni rad, a onda skupština opet u drugom krugu bira Visoki savet sudstva, koji onda bira sudije na stalnu pravosudnu funkciju, što znači da u dva slučaja vi imate utuicaj politike na to ko će biti izabran za sudije", rekao je Međak.

Struka se zalaže da se skupština i vlada potpuno isključe iz izbora sudija i tužilaca. "To je njihov jednoglasni stav. Ja nemam problem da ministar sedi na sednicama kada se biraju sudije, ali ne može da on bude taj koji je presudni glas o tome ko će biti sudija, jer onda imate direktan uticaj izvršne vlasti na sudsku", ocenio je Međak.

I sve te promene će morati da se izvrše u procesu pristupanja EU, jer političke partije nisu spremne da se same odreknu kontrole i uticaja na pravosuđe.

"Jedino u procesu evrointegracije će to moći da se reši...Pritisak iznutra nije jak...Mora da se dobije merilo iz EU pa da vlada nešto i  uradi po tom pitanju", kazao je Međak.

On je ocenio i da "Pravosudnoj akademiji nije mestu u Ustavu". Prema njegovim rečima, ustavom se određuje način uređenja društva, a ostalo se uređuje zakonima. "Ako dajete sudstvu nezavisnost, Pravodna akedemija bi bila organ uprave, koja je pod kontrolom izvršne vlasti, pa biste opet imali upliv i uticaj na pravosuđe", rekao je Međak.

Ko će moći da glasa?

Još jedna stvar koja će morati da bude promenjena u Ustavu Srbije pre ulaska u EU je ko sve može da glasa. Svi državljani EU koji imaju zakonito prebivalište u Srbiji imaće pravo glasa na lokalnim izborima u Srbiji i izborima za Evropski parlament. Samo državljani Srbije će zadržati pravo da biraju srpski parlament i predsednika.

"Treba voditi računa - i naši državljani u EU to dobijaju. A njih, prema poslednjim procenama, ima više od 900.000. Što znači da ćemo mi praktično dobiti više ljudi sa pravom glasa u Evropskoj uniji nego što će strani državljani imati pravo glasa kod nas", kazao je Međak.

Preambula o Kosovu samo lepo zvuči

Govoreći o promeni preambule Ustava o Kosovu, Međak kaže da će ta promena biti rezultat dijaloga s Prištinom, kao i unutrašnjeg dijaloga kojeg je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ne pregovora o pristupanju EU.

"Promena preambule neće biti rezultat pregovora Srbije o o pristupanju EU. Preambula nije deo Ustava, ona je samo pojavni oblik...Ako nešto menjate morate da menjate delove Ustava koji se odnose na uređenje republike, a to će biti rezultat ovog paralelnog procesa koji vodimo uz dijalog o pridruživanju EU", rekao je Međak.

Prema njegovim rečima, preambula je sama po sebi nebitna i ne pravi dejstvo. "Vi imate delove ustava koji kažu da je Kosovo i Metohija deo Srbije . E ako se oni promene, onda dolazi do promene na terenu. Preambula je tu pojavni oblik za koji su se svi zakačili, zato što - lepo zvuči", rekao je.

Pogledajte gostovanje u Novom danu:

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Korektan komentar o veoma ,veoma ozbiljnom visegodisnjem problemu! Sta dodati? Pa samo to da ce oni na sve nacine da izbegavaju propise jer im tako odgovara!Kraj!

Prof. dr R O T

Sudstvo nece biti nezavisno, po prirodi stvari, sve dotle dok ih vlast predlaze i bira, jedino je resenje, promena sistema izbora sudijskog aparata!

Kleo

Ako zelite da sudstvo bude nezavisno, uvedite gradjansku porotu. Ovako, nezavisnost znaci mogu da sudim kako hocu i niko ne sme da prigovara.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Carina: Grk pokušao da bez prijave iznese iz Srbije 89.000 evra 14:48 h

14:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Inicijativa: Skupština da ograniči rijaliti programe ili smeni članove REM 14:03 h

14:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

PSG, SzS i Nova stranka podržali radnike Pošte 13:43 h

13:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Pošte: Uručene suspenzije delu zaposlenih zbog obustave rada 13:27 h

13:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić i Micotakis: Deklaracija unapređuje izuzetne odnose Srbije i Grčke 13:24 h

13:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zorana Mihajlović najoštrije osudila nasilje bivšeg košarkaša Milana Gurovića 13:16 h

13:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Pošte protestuju uz pesmu Branka Kockice i portrete Željka Samardžića 12:50 h

12:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zelenilo-Beograd apeluje: Kupujte jelke sa busenom 12:30 h

12:30 h  |  Vesti

loader