Zatvorena birališta na Kosovu: Konačna izlaznost 43,85 odsto

Zatvorena birališta na Kosovu: Konačna izlaznost 43,85 odsto

Na Kosovu i Metohiji održani su lokalni izbori u 38 opština. Građani su birali odbornike i gradonačelnike, odnosno predsednike opština. Prema podacima Centralne izborne komisije, glasalo je 43,85 odsto upisanih birača.

00:00

Izvor: N1info

21:49 - Na lokalnim izborima za predsednika opština i odbornike 38 opštinskih skupština na Kosovu glasalo je prema službenim rezultatima 43,85 odsto, odnosno 809.637 upisanih glasača, saopštila je večeras predsednica Centralne izborne komisije Valjdeta Daka.

Ona je ocenila da je proces glasanja prošao mirno i bez nekih nepravilnosti.

21:05 - Policija Kosova saopštila je da su sa bezbednosnog aspekta izbori za predsednike opština i odbornike 38 opštinskih skupština na Kosovu prošli mirno i bez ozbiljnijih incidenata koji bi uticali na tok izbornog procesa.

"Policija Kosova je uspešno ostvarila operativni plan koji je imao za cilj obezbeđivanje bezbednosti i održavanja reda, mira i javne bezbednosti u zemlji pre, tokom i posle procesa izbora na celoj teritoriji Kosova", kaže se u saopštenju podeljenom medijima.

19:45 - Ni u jednoj opštini na Kosovu, uključujući i sedam najvećih, nema pobednika u prvom krugu glasanja na današnjim lokalnim izborima za gradonačelnike, objavila je TV Klan Kosova rezultate lokalnih izbora na osnovu analize izlaznosti i glasanja instituta "Gani Bobi". 

19:30 - Prema podacima Centralne izborne komisije objavljenim na sajtu te organizacije, do 19 sati sati na Kosovu je glasalo oko 44 odsto upisanih birača.

19:00 - Glasačka mesta u 38 opština na teritoriji Kosova zatvorena su u 19 časova.

18:50 - U opštini Vučitrn danas je glasala Haljide Muljaku, iz sela Ošljane u toj opštini, stara 103 godine, javili su prištinski mediji.

Mediji na Kosovu prenose i da glasački odbor u jednom od glasačkih centara u opštini Kamenica nije dozvolio dvojici pripadnika Policije Kosova u uniformama i sa oružjem da uđu u glasaju na današnjim lokalnim izborima.

18:18 - Lider Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrović rekao je, nakon glasanja na lokalnim izborima u Lapljem Selu na Kosovu, da će SLS imati najbolje rezultate ako građani budu glasali slobodno, bez pritisaka i ucena. On je ocenio da to potkrepljuje i činjenica da je SLS za sobom od osnivanja ostavila vidljive rezultate.

18:10 - Kandidat za gradonačelnika Gračanice i lider partije "Novi početak" Aleksanadar Čolić izjavio je da očekuje da se narod izbori za svoja prava i slobodu i da se suprotstavi uslovljavanjima, podeljenosti i ograničenjima. On je dodao u izjavi novinarima da očekuje što veću izlaznost birača i poručio da ukoliko ne izađu da glasaju da će "neko drugi glasati umesto njih".

Šta očekuju građani u srpskim sredinama pogledajte u anketi TV N1:

00:00

Izvor: N1info

17:27 - Srpska lista ocenila je da su akcije Prištine na administrativnom prelazu "Jarinje", koji je nekoliko sati bio zatvoren nakon što je policija u autobusu pronašla dve ručne bombe i detonatore, "očigledan pokušaj sprečavanja da interno raseljeni iz centralne Srbije glasaju na Kosovu i Metohiji".

16:53 - Nosilac izborne liste Progresivne demokratske partije Vidak Ristović ocenio je, posle glasanja na lokalnim izborima u Gračanici, da je poziv rukovodstva iz Beograda Srbima na Kosovu da glasaju za Srpsku listu još jedan u nizu bespotrebnih pritisaka na tamošnji narod.

"Jedanaestog juna smo izabrali predstavnike za Prištinu. Oni su u vlasti i gore će odlučivati o vojsci (Kosova) i o svemu onome sto su goruća pitanja, globalno gledano, na celoj teritoriji Kosova. Što se nas tiče, mi ćemo se boriti za infrastrukturu, subvencije i sve ono što je lokalnog karaktera, što običan građanin treba da dobije", rekao je Ristović.

15.02 - U autobusu koji je zaustavljen na Jarinju pronađene dve ručne bombe i dva električna detonatora.

14.37 - Kandidat za gradonačelnika Gračanice na kosovskim lokalnim izborima ispred Srpske liste Srđan Popović izjavio je posle glasanja da veruje da će meštani Gračanice pokazati ozbiljnost i političku zrelost. "To - ozbiljnost i politička zrelost su nam preko potrebni u ovom trenutku. Sama izlaznost danas biće dokaz volje srpskog naroda za ostanak i opstanak na ovim prostorima", rekao je Popović novinarima.

Upitan kako komentariše činjenicu da se na biračkom spisku nalazi više birača nego što opština Gračanica ima stanovnika, Popović je rekao da je to problem Centralne izborne komisije i da Srpska lista s tim nikakve veze nema.

14.32 - Autobus sa raseljenima s Kosova koji žive u Smederevu i Jagodini, a koji su pošli da glasaju na lokalnim izborima na Kosovu, zaustavljen je u Vranju i poslat na tehnički pregled, rekao je za N1 vođa puta Blagoje Maksimović. On je rekao da će glasači nastaviti put ka Kosovu taksijem.

14.12 - Sin jednog od uhapšenih aktivista Srpske liste objasnio je kako je došlo do hapšenja:

00:00

Izvor: Tanjug

14.01 - Pravo glasa na lokalnim izborima na Kosovu do 15 časova iskoristilo je 29,04 odsto od ukupno 1.890.953 stanovnika sa biračkim pravom, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK). Na severu Kosova izlaznost do 15 časova bila je 32,05 odsto, a najveća izlaznost zabeležena je u Leposaviću gde je pravo glasa iskoristilo 38,57 odsto birača. Prema podacima CIK, broj izašlih u severnom delu Kosovske Mitrovice je 27,45 odsto, u Zvečanu 32,61 odsto, a u Zubinom Potoku na izbore je izašlo 29,58 odsto birača

13.00 - Autobus kragujevačkih tablica sa 57 putnika, raseljenima koji su krenuli da glasaju na izborima na Kosovu, zaustavljen je na Jarinju oko podneva zbog sumnje da se u njemu nalazi eksplozivna naprava. To je za portal KoSSev potvrdio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti.

Od jutros je više autobusa s raseljenima sa KiM krenulo iz centralne Srbije ka Kosovu, kako bi glasali na lokalnim izborima. Neki od autobusa su i zaustavljeni na prelazu Bela Zemlja.

12.40 - Politički lideri i kandidati za gradonačelnika opština na Kosovu pozvali su građane da što masovnije izađu na izbore koji treba da budu mirni, fer i demokratski.

Predsednik Kosova Hašim Tači je nakon glasanja u Osnovnoj školi "Faik Konica" pozvao građane Kosova da što masovnije izađu na izbore i glasaju za one koji će ih predstavljati u naredne četiri godine."Ovo je dobar početak današnjeg dana, nadam se i verujem da će svi politički mehanizmi, civilno društvo, mediji, CIK, domaći i međunarodni posmatrači biti na nivou odgovornosti i da se ovaj značajan proces, test za demokratiju na Kosovu uspešno okonča", kazao je Tači.

Premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je pozivajući građane da izađu i glasaju na lokalnim izborima rekao da Kosovo očekuje mnogo posla. "Samo radom možemo da idemo ka opštem napretku i to zahteva aktivnu ulogu građana i njihov glas", kazao je Haradinaj.

12.15 - Do 11 časova na lokalnim izborima na Kosovu glasalo je oko 182.000 birača, odnosno 10 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak, izjavila je predsednica Centralne izborne komisije Veljdeta Daka.

izbori, kosovo Izvor: Tanjug

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je izlaznost manja za oko dva odsto u odnosu na izbore iz 2013. godine i dodala da se izborni proces odvija normalno i bez posebnih neregularnosti.

12.10 - Nekoliko osoba učestvovalo je u fizičkom sukobu u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici, javili su prištinski mediji.

Policija Kosova je odmah reagovala i privela učesnike incidenta koji nije uticao na ometanje izbornog procesa na tom glasačkom mestu, javljaju mediji.

11.17 - Na glasanje, na biračom mestu "Tehnička škola" u Kosovskoj Mitrovici, ide se u koloni.

Kosovska Mitrovcia, glasanje Izvor: Kossev

09.25 - Predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić glasao je na izbornom mestu u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, poručivši da očekuje pobedu u prvom krugu.

00:00

Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da od ovih izbora mnogo zavisi i da se na današnji dan lomi sudbina 10 opština sa srpskom većinom na KiM - da li će one u političkom smislu biti bliže Beogradu ili Prištini.

Đurić je ocenio i da je hapšenje dvojice aktivista Srpske liste pritisak i pokušaj da se Srbi zastraše.

09.03 - Novinar Živojin Rakočević, koji se javio telefonom iz Gračanice, rekao je u jutarnjem programu N1 da zasad nema problema prilikom glasanja i ponovio da su svi birački punktovi otvoreni na vreme.

08.20 - Sva glasačka mesta u 38 opština na teritoriji Kosova otvorena su jutros, izjavila je predsednica Centralne izborne komisije Valjdeta Daka.

08.09 - Na lokalnim izborima, trećim od proglašenja nezavisnosti Kosova, učestvuje i 18 stranaka kosovsko-metohijskih Srba, ali podršku Beograda ima samo Srpska lista, koja je po oceni predstavnika Vlade Srbije jedina sposobna da očuva srpsko jedinstvo i veze sa Srbijom.

00:00

Izvor: Tanjug

Od 21 kandidata za gradonačelnike koliko ih se prijavilo za predsednike opština sa srpskom većinom, najviše ih je sa Srpske liste.

Srbi će glasati u 21 opštini, od kojih u 10 imaju većinu. Na severu su to Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a južno od Ibra Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Ranilug, Parteš i Štrpce.

Za opštine Štrpce, Novo Brdo, Zubin Potok, Zvečan i Severnu Mitrovicu kandidati Srpske liste su dosadašnji gradonačelnici – Bratislav Nikolić, Svetislav Ivanović, Stevan Vulović, Vučina Janković i Goran Rakić.

Jedan od kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice je i lider Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda Oliver Ivanović.

Srđan Popović, poslanik Srpske u prethodnom skupštinskom sazivu kandidat je za gradonačelnika Gračanice. Zoran Todić je kandidat za opštinu Leposavić, dok je za Parteš prijavljen Dragan Petković, a za Klokot Strahinja Spasić.

Kosovska policija napravila je poseban operativni plan za izbore. Na severu Kosova tokom izbornog dana biće angažovano oko 400 policajaca.

Izbore će pratiti više od 30.000 posmatrača.

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bobo

Onih 57%, koji su uvideli besmislenost ovih izbora, su pobedili. Čestitam !

Serendipiti

I na ovoj temi potpuna lo-BOT-omija. Bravo!!!

Katarina

Na glasanje ljudi idu u koloni??? Jel to bolnica ili skola ili opstina krenula na glasanje na celu sa svojim direktorima???

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dr Nele Karajlić: Na Kosovu stanuje Bog lično, tamo je njegova adresa 14:34 h

14:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Muškarac ubijen u privatnom apartmanu u Vrdniku 14:30 h

14:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Funkcioneri Samostalne liberalne stranke protestno prešli Merdare 14:19 h

14:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Novi Zakon o glavnom gradu će omogućiti decentralizaciju opština 13:39 h

13:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ukrali automobil iz garaže - sa krova skinuli crep i deo drvene konstrukcije 13:34 h

13:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Vučićev režim će pasti na prvi zvižduk na nekom od njegovih mitinga 13:20 h

13:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači: U Berlinu neće biti razgovora, pregovora, niti sporazuma 13:07 h

13:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić i Putin: "Neverovatni" potezi Prištine, Rusija prati situaciju oko Kosova 12:59 h

12:59 h  |  Vesti

loader