Pištaljka: Sumnjiv medijski konkurs, trećina novca Studiju B

Pištaljka: Sumnjiv medijski konkurs, trećina novca Studiju B Izvor: Shutterstock

Na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata grad Beograd je skoro trećinu novca dodelio Studiju B, a sredstva su dodeljena i muzičkim udruženjima, kao i firmama koje su registrovane posle raspisivanja konkursa, objavio je portal Pištaljka.

Od ukupno 73,9 miliona dinara, Studio B i firme povezane sa tom televizijom - "Brender" i "Irik" dobile su 23 miliona za medijske projekte. Konkurs je raspisan 18. avgusta, a 17. oktobra objavljena su rešenja o raspodeli sredstava.

Pištaljka je navela da je novac opredeljen za preduzeća "Folim" i "Zofin", koja su osnovana pre mesec i po dana.

Pet miliona dinara dobila je firma "Folim", registrovana 22. avgusta, a četiri miliona dinara opredeljeno je za projekat "Beograd za svačiji džep", firme "Zofin", osnovane 23. avgusta.

Novac posle raspisivanja konkursa dobila je i firma koja se do nedavno bavila trgovinom na veliko mašinama i opremom i zvala "Metalon calibration", a koja je devet dana posle raspisivanja konkursa za medijske projekte promenila vlasnika, delatnost i naziv.

Pištaljka navodi da je firma "Metalon calibration" za prodaju mašina 25. avgusta postala "Video calibration" za proizvodnju kinematografskih, audio-vizuelnih i televizijskih sadržaja i za projekat "Prvi koraci... u Beogradu" dobila je dva miliona dinara.

Projekat kojem je dodeljeno najviše novca - 6,9 miliona dinara - jeste "Beogradski rokenrol" s kojim je konkurisalo Udruženje rok muzičara, koje se bavi organizovanjem koncerata i muzičkih festivala.

Od Grada Beograda višemilionske iznose su dobili i novine Alo, Informer, Srpski telegraf, kao i muzička kompanija "Sky comm group", koja je nastala kao muzička kompanija "Sky music", vlasnika Milenka Škarića, a sada je registrovana kao reklamna agencija. Novinska agencija Beta, dnevni listovi Blic i Danas, samo su neki od medija koji nisu dobili novac na konkursu.

Sredstava nije bilo ni za jedini projekat koji je konkurisao sa ciljem istraživanja korupcije u gradskoj upravi - projekat Pištaljke. Oko dva miliona dinara dobila je i kompanija "Infobiro", a dva miliona su dodeljena za medijske projekte iz Lazarevca, odnosno milion dinara iz Obrenovca.

Pištaljka je navela da su gradske vlasti odbile predlog da član komisije bude Ljiljana Smajlović, već su u komisiju koja je odlučivala o raspodeli novca uvrstile javnosti "nepoznate medijske stručnjake"- Ferenca Berčeka, Mariju Stamenić, Vladimira Jovanovića, Draganu Milovanović i Nebojšu Radoševića.

Portal je objavio i da je milion dinara dodeljeno firmi "Slika vest", koja je povezana sa jednim od članova komisije.

UNS: U Beogradu došlo do zloupotrebe novca poreskih obveznika

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je u Beogradu došlo do zloupotrebe novca poreskih obveznika i da je gradonačelnik Siniša Mali dužan da poništi Rešenje o raspodeli sredstava na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata.

UNS traži i gradonačelnikovu odgovornost za odabir članova komisije, koja je je odlučivala o raspodeli 73,9 miliona dinara.

U komisiji su Ferenc Berček, Marija Stamenić, Vladimir Jovanović, Dragana Milovanović i Nebojša Radošević, a nema predstavnika UNS ili drugih reprezentativnih novinarskih udruženja, odnosno javnosti poznatih medijskih stručnjaka, navodi UNS.

UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na ovu i druge zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

NUNS će se žaliti na rezultate konkursa

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić najavio je da će se žaliti na rezultate konkursa Beograda o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa, dok predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović smatra da tabloidi koji su dobili novac ne mogu da ispune javni interes.

Lekić je na debati "Modeli i transparentnosti državnog finansiranja medija - predlozi za novu medijsku strategiju" ocenio da je beogradski konkurs slika i prilika onoga što se dešava" na medijskim konkursima lokalnih samouprava.

Konkursi Ministarstva kulture i informisanja su potpuno druga priča, ali i o njima se može razgovarati, konstatovao je Lekić koji ne očekuje da žalba NUNS na rezultate konkursa u Beogradu donese rezultate, jer će novac biti dodeljen i potrošen.

NS info

Ferenc Berček je vlasnik radio stanice Active u Bečeju i nekedašnji šef demokratske stranke u Bečeju, a sada je pod skutima Maje Rakovic, vlasnice NAXI radija koja je kao i pomenuti bila clan mnogobrojnih komisija za raspodelu sresdstava za medije. Naravno ne kao članovi koji nešto misle nego da aminuju ono što im sns naredi Za uzvrat dobijaju po koji milion gde su oni zainteresovani ( IN radio, Banker - Niš). Vladimir Jovanovic- dežurni član skoro svih komisija u Vojvodini, inače predstanik "udruždnja turistickih novinara". Pored njega u skoro svim komisijama u Vojvodini bio je i Vladan Stefanovič iz Subotice, član sns-a, vlasnik radio Subotice i TV Subotice( trenutno potpuno imaginarnih medija u Subotici) koji je dobio najveci deo kolača na medijskom konkursu u Subotici. Vladan je takođe drugar sa Majom i Ferencom, koji su zajedno u nazovi "medijskom"(čitaj interesnom) udruženju RAB. Ove godine su pristali da po Srbiji budu dežurni članovi skoro svih komisija kako bi sebi kao nadoknadu dobili pare na konkursima u kojima su oni konkurisali sa svojim medijima. Ferenc je bio clan komisije na katastrofalno realizovanom konkursu u Nišu( gde je novce opredelio za sve sns medije, kao i za radio svoje gazdarice Maje Rakovic(In radio, Banker)

Milos

Pocelo je konacno...U Srbiji su se konacno novinari istrazivaci trgli i razotkrivaju manipulacije SNS-a!!!

zzzzzzz

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Dr Nele Karajlić: Na Kosovu stanuje Bog lično, tamo je njegova adresa 14:34 h

Muškarac ubijen u privatnom apartmanu u Vrdniku 14:30 h